Kufij të rinj për Moskën

Analiza

Kufij të rinj për Moskën

Nijazi Halili Nga Nijazi Halili Më 14 gusht 2023 Në ora: 10:06
Foto ilustrim

Në gusht, ministrat e jashtëm të BE-së kanë rënë dakord të kufizojnë hyrjen e qytetarëve rusë në Evropë në të ardhmen. Megjithatë, sa larg duhet të shkojë kjo, mbetet e diskutueshme.

Ministrat e Jashtëm janë disi nga kryediplomatët e vendeve të tyre, dhe kjo zakonisht reflektohet në gjuhën e tyre. Por kur ministrat e jashtëm të BE diskutuan për ndalimin e vizave për turistët rusë në Pragë, disa prej tyre shprehën emocione të pazakonta dhe ekstreme. Duke shkuar nga mbështetja intensive për ndalimin e vizave nga Estonia dhe Danimarka. Për pak më shumë përmbajtje nga Greqia dhe Gjermania për shembull. Këtu shpërtheu zemërimi publik që u ngrit gjatë verës. Në shtetet baltike dhe në Evropën veriore, ku Finlanda në veçanti është kthyer në një portë për turistët rusë. Ka raportime për Maseratis me targa ruse, pronarët e të cilëve bëjnë pazare në Helsinki ose organizojnë festa të egra nëpër klube. Të gjitha mjaft legale, vijnë me vizë të lëshuar nga një vend anëtar i BE-së. Ai është i vlefshëm për të gjithë zonën Shengen, shpesh për hyrje të shumta. Nuk është aq e lehtë për të hyrë sa dikur, sepse nuk ka më fluturime direkte për në vendet anëtare.

Tani, hyrja direkte është e mundur vetëm nga toka – por kjo nuk duket se në të vërtetë nuk dekurajon askënd. Sipas të dhënave të fundit nga agjencia kufitare e BE-së Frontex, pothuajse saktësisht një milion rusë kanë hyrë në BE me viza që nga fillimi i inkursionit rus. Nga këta 330 mijë kanë shfrytëzuar vetëm trafikun e vogël kufitar me Finlandën dhe 280 mijë kanë kaluar kufirin e Estonisë. Në Letoni ishin 35 mijë dhe në Lituani 135 mijë. Trafiku kufitar ishte veçanërisht intensiv në muajt e verës. Lituania regjistroi 75 mijë vizitorë rusë vetëm në gusht, tre herë më shumë se në shkurt. Këto janë katër shtetet më të prekura. Tre prej tyre kanë zgjedhje në prag: Letonët votojnë në fillim të tetorit, estonezët në mars dhe finlandezët në prill. Kjo i vë qeveritë nën presion të veçantë. Ne Gjermani, situata është krejt ndryshe. Sipas qeverisë gjermane, që nga fillimi i vitit për rusët janë dhënë 15 mijë të ashtuquajtura viza Shengen, duke lejuar një vizitë maksimale prej nëntëdhjetë ditësh. Përveç kësaj, 11 mijë viza kombëtare për qëndrime afatgjata, zakonisht për punë ose studime. Para luftës dhe pandemisë, zakonisht kishte 30 mijë viza Shengen në muaj. Në Belgjikë dhe Francë, është mjaft e ngjashme. Kjo për shkak të pikëpamjes së ndryshme, ndoshta edhe të vetëdijes për problemin, me të cilin drejtuesit e departamenteve erdhën në Pragë. Para luftës dhe pandemisë, zakonisht kishte 30 mijë viza Shengen në muaj. Në Belgjikë dhe Francë, është mjaft e ngjashme. Kjo për shkak të pikëpamjes së ndryshme, ndoshta edhe të vetëdijes për problemin, me të cilin drejtuesit e departamenteve erdhën në Pragë. Para luftës dhe pandemisë, zakonisht kishte 30 mijë viza Shengen në muaj. Në Belgjikë dhe Francë, është mjaft e ngjashme. Kjo për shkak të pikëpamjes së ndryshme, ndoshta edhe të vetëdijes për problemin, me të cilin drejtuesit e departamenteve erdhën në Pragë.

Kur bëhet fjalë për vizat, duhet bërë dallimi midis “luftënxitësve” rreth Presidentit Putin dhe të gjithë qytetarëve të tjerë rusë, artistëve, studentëve, gazetarëve që nuk janë përgjegjës për luftën. Është e rëndësishme të mos i preni ato. Natyrisht, fqinjët e Rusisë janë gjithashtu të hapur ndaj këtij përjashtimi. Ata janë veçanërisht të përkushtuar ndaj figurave të opozitës ruse dhe kanë kontakte të ngushta në shoqërinë civile. Në fund të fundit, ekziston edhe një gjë e tillë si protesta e heshtur. Nuk janë vetëm kritikët e regjimit të hapur që kanë nevojë për ndihmë. Me ta, BE-ja duhet të vazhdojë të ketë kontakte.

BE-ja duhet të luftojë strategjikisht për “zemrat dhe mendjet” e popullsisë ruse – të paktën ato pjesë që ende nuk janë larguar plotësisht nga Perëndimi. Disa nga vendet baltike refuzuan me qetësi se duke u kundërpërgjigjur “Ne kemi dhënë viza për rusët për tridhjetë vjet me shpresën se ky vend do të ndryshojë. Në fakt është bërë më keq”.

Kështu që të dyja palët duhej të lëviznin për të gjetur një kompromis në Pragë midis një ndalimi të gjerë të hyrjes së rusëve në vend dhe sanksioneve të synuara që goditën vetëm disa qindra ose mijëra njerëz. Debati u cilësua si i gjallë, madje i ndezur. Ministrat iu përgjigjën drejtpërdrejt njëri-tjetrit, në vend që të lexonin shënimet e të folurit siç ndodh shpesh. Ata nuk mund të bien dakord që thjesht të ndalojnë lehtësimin e dhënies së vizave për rusët.

Marrëveshja për lehtësimin e vizave që BE-ja përfundoi me Rusinë në 2007 ishte kufizuar tashmë një ditë pas fillimit të luftës - për përfaqësuesit e qeverisë ruse, gjykatat më të larta, diplomatët dhe biznesmenët. Tani ajo do të pezullohet plotësisht. Kjo do të rrisë tarifën për vizë për të gjithë aplikantët nga 35 në 80 euro. Më e rëndësishmja, do ta bëjë më të vështirë aplikimin për lejet e hyrjes, sepse autoritetet kombëtare do të jenë në gjendje të përcaktojnë vetë se çfarë provash dhe dokumentesh kërkojnë. Një procedurë e shpejtë, në të cilën viza mund të merret brenda tre ditëve, definitivisht nuk do të ekzistojë më.

Por sa kohë do të zgjasë atëherë? Kushdo që ka paraqitur ndonjëherë një aplikim të duhur për vizë e di se, në rast dyshimi, mund të duhen muaj. Kjo u jep vendeve fleksibilitet për të dhënë përparësi. Finlanda tashmë ka mbyllur plotësisht kufirin për civilët rusë. Ministrja e jashtme belge vuri në dukje se ambasada e saj në Moskë vështirë se mund të lëshonte viza pasi Moska dëboi dy të tretat e diplomatëve të saj. Edhe ambasada gjermane ka përgjysmuar stafin. Republika Çeke tani lejon hyrjen vetëm për arsye humanitare. E gjithë kjo mund t'i bëjë rusët të ndihen plotësisht të tjetërsuar dhe gjithashtu mund të luajë në duart e Putinit.

Për vendet baltike, megjithatë, nuk mjaftonte vetëm kufizimi i dhënies së vizave të reja. Në fund të fundit, vetëm kjo ndoshta nuk do të reduktonte në mënyrë drastike trafikun kufitar. Sipas zyrtarëve kombëtarë dhe të BE-së, dhjetë deri në dymbëdhjetë milionë rusë kanë ende leje të vlefshme hyrjeje; ato shpesh lëshoheshin për disa vite. Është e vërtetë që, sipas Kodit të Kufirit, edhe shtetet e zonës Shengen mund t'ua mohojnë hyrjen mbajtësve të vizave për arsye të sigurisë kombëtare. Ata madje mund të anulojnë vizën. Megjithatë, çdo rast individual duhet të shqyrtohet dhe të arsyetohet me shkrim; një refuzim i plotë nuk është i lejuar. Për më tepër, vendimi mund të kundërshtohet në gjykatë.

Prandaj, shtetet baltike kërkuan një ndryshim në Kodin Kufitar të Shengenit. Megjithatë, Gjermania dhe Franca nuk donin të shkonin kaq larg. Por të gjitha shtetet pranuan se fqinjët e Rusisë mund të marrin masa kombëtare për të kufizuar hyrjen. Megjithatë, kjo duhet dhe duhet të bëhet gjithmonë në përputhje me Kodin e Kufijve të Shengenit. Tre shtetet baltike, Finlanda dhe Polonia planifikojnë të koordinojnë kursin e tyre të mëtejshëm të veprimit. Po shqyrtohen kontrolle të gjera rast pas rasti. Kjo më pas do të çonte në radhë të gjata dhe mund të pengonte shumë nga hyrja në vend.

Autori është Anëtar i Akademisë se Shkencave te New York-USA.

commentFirst article
Më të lexuarat
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat