Dinamikat e Strategjive Gjeopolitike dhe të Sigurisë në Mesdheun Lindor

Analiza

Dinamikat e Strategjive Gjeopolitike dhe të Sigurisë në Mesdheun Lindor

Nga: Amir Shabani Më: 17 nëntor 2023 Në ora: 16:01
Autori Amir Shabani

Kjo analizë, para se gjithash vlerëson perspektivën e sigurisë për rajonin e Mesdheut Lindor, duke marrë parasysh pikat e mundshme të konfliktit ndërshtetëror dhe lidhjet e reja të zhvilluara në aspektin e mbrojtjes dhe sigurisë, si dhe duke vlerësuar nëse këto kanë potencial për të evoluar në aleanca formale. Ambiciet e disa shteteve për t'u bërë qendra energjetike, mund të vendosin themelet për një bashkëpunim më të thellë rajonal apo në të kundërtën, të rrisin rrezikun e konfrontimit.

Që nga mesi i viteve 2000, pellgu i Mesdheut Lindor i përbërë nga: Qiproja, Egjipti, Greqia, Izraeli, Palestina, Libani, Libia, Siria dhe Turqia, është shfaqur si një arenë kyçe në të cilën lundrojnë tendencat gjeopolitike globale. Në dy dekadat e fundit, përzierja e shteteve të fuqishme, e kombinuar me pozicionin e saj gjeografik midis rajoneve të trazuara dhe atyre të qëndrueshme, ka tërhequr një interes të konsiderueshëm rajonal dhe global.

Si rezultat, gjatë dy dekadave të fundit pellgu i Mesdheut Lindor ka qenë:

vendndodhja e luftërave civile të mëdha, komplekseve dhe konflikteve ndërshtetërore, asnjëra prej të cilave nuk është zgjidhur dhe të gjitha kanë potencial të konsiderueshëm për shpërthime;

një arenë kryesore për konkurrencën gjeopolitike dhe ideologjike që nga Pranvera Arabe në vitin 2011;

kanali përmes të cilit ndikimet e jashtme të paqëndrueshmërisë dhe konfliktit të Lindjes së Mesme dhe Sahelit, përkatësisht terrorizmi dhe migrimi, kanë arritur dhe destabilizojnë Evropën;

një hapësirë e shënuar nga vakumet politike dhe të sigurisë që nga largimi i SHBA-ve nga Lindja e Mesme;

një terren testimi dhe një mundësi për ringjalljen globale të Rusisë dhe sfidën e saj të ripërtërirë ndaj Perëndimit;

një përfitues i investimeve kineze në infrastrukturë përmes Iniciativës së saj të Rripit dhe Rrugëve (BRI);

zona që ka parë shfaqjen e dy fuqive të mesme globale revizioniste, Turqisë dhe Iranit;

një rajon ku shtetet Arabe të Gjirit kanë projektuar fuqi në ndjekjen e tyre të ndikimit global;

një rrugë e mundshme, por e kontestuar dhe tentative, për korridoret e reja, konkurruese ndërkontinentale të energjisë dhe gjeo-ekonomike.

Këto evoluime në peizazhin gjeopolitik dhe energjetik kanë katalizuar ndërlidhje të rëndësishme midis aktorëve rajonalë në vitet e fundit, si formimi i mini-lateraleve që grupojnë fuqitë lokale. Kërkimi për partnerë rajonalë të sigurisë dhe dëshira për t'u pozicionuar si qendra të eksportit të energjisë në Evropë (si për gazin ashtu edhe për energjinë e gjelbër në terma afatgjatë) ka motivuar të gjithë aktorët kryesorë, përkatësisht Egjiptin, Greqinë, Izraelin dhe Turqinë.

Megjithatë, ambiciet e këtyre shteteve vazhdojnë të pengohen nga dështimi i tyre, deri më sot, për të arritur integrimin ekonomik, lidhjen ose partneritetet e qëndrueshme gjeopolitike, aq të nevojshme. Ekziston një kontrast i dukshëm midis diplomacisë konstante, nganjëherë të furishme, tregtare dhe politike që po zhvillohet në të gjithë rajonin dhe mungesës së rezultateve institucionale të prekshme dhe të qëndrueshme.

Perspektiva e sigurisë

Potenciali për konflikt të madh ndërshtetëror është rritur që nga sulmi i Hamasit në Izrael më 7 tetor 2023, pasi ka qenë i ulët në vitet e fundit, derisa konfliktet e brendshme me intensitet më të ulët diku tjetër ka të ngjarë të vazhdojnë dhe të shpërthejnë me ndërprerje. Mesdheu Lindor është i mbushur me konflikte, qofshin të ngrira apo aktive, të drejtpërdrejta apo të ndërmjetme, të brendshme apo rajonale. Aktualisht, të gjithë duket se janë të pazgjidhshëm.

Burimi më i mundshëm i konfliktit përfshin një fuqi jashtë rajonit – Iranin – shtrirja e të cilit në Liban, Siri dhe Gaza tani përbën një kërcënim të menjëhershëm dhe të fuqishëm për Izraelin. Një rritje e konfliktit në territoret palestineze mund të ndikojë në dinamikat e tjera rajonale dhe të tërheqë aktorë shtetërorë dhe jo shtetërore. Një efekt kaskadë në Liban dhe Siri, ku nxitësit e tjerë të dhunës janë në lojë, është një mundësi e qëndrueshme.

Ndërkohë, një pushtim turk i Qipros nuk ka gjasa, por një aneksim i drejtpërdrejtë i Republikës Turke të panjohur të Qipros Veriore është pak më pak i mundshëm. Një rigjallërim i tensionit dhe kufirit midis Turqisë nga njëra anë dhe Qipros dhe Greqisë nga ana tjetër, të cilave mund t'i bashkohet edhe Franca, mbetet një mundësi që varet nga shkrirja aktuale e brishtë.

E rëndësishmja, zbulimet dhe ambiciet e energjisë nuk kanë nxitur bashkëpunimin transformues rajonal që kishin shpresuar lojtarët vendas dhe të jashtëm. Marrëveshja e kufirit detar të vitit 2022 midis Izraelit dhe Libanit është e rëndësishme, por ajo nuk ka pasur ndonjë efekt mbartës në konfliktin midis të dyve. Anasjelltas, asnjë konflikt i madh nuk ka shpërthyer për shkak të interesave energjetike. Konkurrenca gjeopolitike dhe ankesat historike vazhdojnë të mposhtin energjinë si nxitës të konfliktit.

Skena gjeopolitike

Gjeopolitika në Mesdheun Lindor dominohet nga qëndrimi i sigurt i Turqisë, projektet e mëdha të infrastrukturës dhe energjisë, dhe marrëdhëniet me partnerët dhe aleatët perëndimorë. Projeksioni dhe ambiciet e fuqisë muskulare të Turqisë shihen si një kërcënim ekzistencial nga Qipro dhe si një kërcënim kryesor nga Greqia dhe kanë përcaktuar një dekadë të konkurrencës së furishme gjeopolitike në rajon. Rivalët dhe armiqtë e Turqisë në Mesdheun Lindor kanë qenë të angazhuar në përpjekje pothuajse të vazhdueshme për të kundërshtuar gjatë dekadës së fundit, por në masë të madhe nuk kanë qenë në gjendje ta frenojnë, ta kundërshtojnë ose ta izolojnë atë, pjesërisht sepse nuk ndajnë të njëjtat synime strategjike dhe vlerësime të rrezikut. apo perceptimet. Ndërsa sfida turke dominon shtetin grek dhe qipriot (si dhe sirian), Egjipti dhe Izraeli e shohin atë si një sfidë të madhe që mund të menaxhohet dhe jo si një sfidë ekzistenciale. Turqia, nga ana e saj, nuk ka qenë në gjendje të arrijë plotësisht qëllimet e saj strategjike: partnerët e saj në Siri dhe Egjipt kanë dështuar të sigurojnë fuqi dhe marrëdhëniet e saj me lojtarët kryesorë të rajonit (Greqinë, Egjiptin dhe Izraelin) janë të mbushura me mosbesim. Megjithatë, ajo ka ndërhyrë me sukses në Libi dhe Siri, duke kontrolluar armiqtë e fuqishëm dhe duke u bërë qendrore për çdo zgjidhje diplomatike të këtyre krizave.

Partnerët dhe aleatët perëndimorë, në veçanti SHBA, Gjermania dhe në një masë më të vogël Franca dhe Mbretëria e Bashkuar mbeten të domosdoshëm për mbështetje jetike ekonomike, financiare, ushtarake dhe diplomatike. Pesë vendet që konkurrojnë për të përfituar nga zbulimet e fundit të gazit – Qiproja, Egjipti, Greqia, Izraeli dhe Turqia po kërkojnë një vend kryesor në projektet masive të infrastrukturës dhe korridoret e lidhura me Evropën. Në të kundërt, tërheqja gjeopolitike e Moskës pengohet nga dobësia e saj ekonomike dhe ushtarake, ndërsa gjurma rajonale e BRI-së së Kinës mbetet e kufizuar.

Turqia ka zbutur politikat e saj të forta në rajon për shkak të nevojës ekonomike, por orientimi strategjik i vendit tani është në kundërshtim me shumë prej aleatëve të saj të gjoja. Falë vendndodhjes së saj gjeografike, madhësisë, fuqisë ushtarake dhe politikave agresive, Turqia ka qenë i vetmi vend në rajon që ka arritur të formësojë mjedisin e saj të afërt, domethënë përmes projeksionit të fuqisë në Siri dhe Libi. Megjithatë, kriza e saj ekonomike dhe marrëdhëniet e mbushura me aleatët e saj më të rëndësishëm të NATO-s, si dhe me vendet e tjera të Mesdheut Lindor, e pengojnë atë të luajë një rol udhëheqës në rajon.

I forcuar nga rizgjedhja e tij, presidenti Rexhep Tajip Erdogan i ka sytë të ndërtojë një trashëgimi të barabartë me atë të themeluesit të republikës turke, Mustafa Atatürk. Kjo mbart potencialin për përshkallëzim të ri në det me Greqinë dhe Qipron, si dhe për rindezjen e tensioneve me fuqitë rajonale si Izraeli, Egjipti dhe shtetet e Këshillit të Bashkëpunimit të Gjirit. Megjithatë, rezistenca rajonale dhe nevoja ekonomike e kanë moderuar ndjekjen e tij ndaj qëndrimit detar maksimalist Mavi Vatan ("Atdheu Blu") dhe kanë nxitur një shkrirje në marrëdhëniet rajonale. Ndjekja e interesave të Turqisë në Mesdheun Lindor varet gjithashtu nga shumë interesa dhe marrëdhënie të tjera, jo më pak nga marrëdhëniet e paqëndrueshme me SHBA-në dhe nga konkurrenca e saj komplekse me Rusinë.

Fuqitë e jashtme

SHBA-ja mbetet në qendër të dinamikës dhe pritshmërive rajonale. Pavarësisht përpjekjeve të saj për të ulur gjurmën e saj fizike dhe ekspozimin politik, SHBA duket e madhe mbi rajonin. Me përjashtim të Sirisë, të gjitha vendet në rajon shpenzojnë energji të konsiderueshme për të mbajtur të angazhuar SHBA-në. Në të kundërt, vendet evropiane shihen kryesisht si ofrues të ndihmës dhe kapitalit dhe jo si formësues strategjikë.

Thënë kështu, politika e SHBA-së në Mesdheun Lindor është bërë minimaliste, oportuniste dhe reaktive. Një kuptim i matur se asnjë zgjidhje për konfliktet e stërzgjatura të rajonit nuk ka gjasa dhe se aktorët lokalë kërkojnë të diversifikojnë marrëdhëniet e tyre strategjike, nxit shtetin e SHBA-së. Kurdoherë që është e mundur, SHBA-ja ka kërkuar të transferojë ose bashkë-drejtojë menaxhimin e krizave me vendet evropiane, siç bëri me Gjermaninë për tensionet turko-greke. Në vitet e fundit, SHBA ka investuar vetëm në iniciativa të trashëguara, të tilla si normalizimi rajonal midis Izraelit dhe vendeve arabe, ose qëllime të kufizuara, të tilla si ndërmjetësimi i marrëveshjes detare midis Izraelit dhe Libanit në vitin 2022. Kjo qasje gërryen pozicionin ushtarak amerikan në Mesdheu Lindor deri në pushtimin rus të Ukrainës dhe lufta e tetorit 2023 midis Hamasit dhe Izraelit e detyruan atë të rriste dislokimet e tij dhe të vepronte si një fuqi parandaluese. Një rritje thelbësore e ndikimit rus ose kinez, një kërcënim serioz për kohezionin e aleancës së NATO-s, ose një kërcënim i rëndë për Izraelin (si një luftë me Iranin ose konflikti aktual me Hamasin) mund të nxisin një ringjallje të SHBA-së.

Sa i përket Bashkimit Evropian, gjigandi më i afërt ekonomik dhe politik i Mesdheut Lindor, është i ndarë, i kontestuar dhe strukturalisht i dobët në rajon, duke e bërë NATO-n organizatën perëndimore më të rëndësishme. Shumica e vendeve evropiane ende ju mungon një plan koheziv angazhimi me këtë pjesë të krahut të tyre jugor. Franca, Gjermania dhe Italia mbeten në vendin e udhëheqësit, por nuk janë në gjendje të punojnë së bashku për çështjet kryesore, duke përfshirë Libinë, Turqinë dhe migrimin. BE-ja mbetet partneri qendror tregtar dhe ekonomik i rajonit, por ndikimi i saj diplomatik është minuar nga trashëgimia e pranimit të Qipros në BE në vitin 2004, procesi i zgjatur i anëtarësimit të Turqisë në BE dhe perceptimi i Turqisë për një paragjykim antiturk në BE. NATO shihet në mënyrë më të favorshme dhe, pavarësisht periudhave të tensionit të lartë midis aleatëve Francës, Greqisë dhe Turqisë, veçanërisht në vitin 2020, ofron rrugë dekonflikti dhe ruan lidhjet bazë përmes stërvitjeve të rregullta ushtarake.

Konkurrenca e fuqive të mëdha nuk është ende një tipar përcaktues i peizazhit të Mesdheut Lindor. Rusia dhe Kina kanë rritur secila investimet e tyre në rajon, qoftë përmes shitjeve ushtarake, projekteve të energjisë bërthamore, ose, në rastin e Kinës, projekteve të mundshme të lidhjes. Gjurma ushtarake e Rusisë në rajon (me një prani të madhe detare dhe ajrore në Siri dhe një prani tokësore në Siri dhe Libi) ka fituar rëndësi më të madhe që nga pushtimi i saj në Ukrainë. Në përgjithësi, megjithatë, ata mbeten aktorë të nivelit të dytë. Vendet e Mesdheut Lindor i shohin ato si një mjet për të formuar përfshirjen perëndimore dhe në veçanti amerikane, por jo si ndryshues të lojës.

Përfshirja e shteteve të Gjirit është bërë gjithnjë e më shumë gjeo-ekonomike dhe oportuniste në karakter, sesa gjeopolitike dhe ideologjike. Shtetet e Gjirit po e përdorin fuqinë e tyre financiare në mënyrë më strategjike dhe më efektive se në të kaluarën, por ato nuk janë formësuesit e rajonit. Ata kanë luftuar për të imponuar preferencat e tyre në vendet mbi të cilat duket se kanë ndikim, për shembull, Egjiptin, dhe për të formësuar në mënyrë të qëndrueshme politikën e vendeve që po përjetojnë konflikte, si Libia dhe Siria. Në vend të kësaj, ata u japin përparësi gjithnjë e më shumë interesave të tyre gjeo-ekonomike, duke e parë Mesdheun Lindor si një kanal tjetër për ambiciet e tyre në Evropë. Kompanitë e Gjirit kanë filluar të investojnë në përputhje me politikat rajonale të qeverive të tyre. Rezultati për territoret palestineze pas luftës Hamas-Izrael, megjithatë, mund të detyrojë një përfshirje më të madhe gjeopolitike.

Cilat janë rreziqet politike të Mesdheut Lindor?

Rreziku politik në Mesdheun Lindor – tashmë i rëndësishëm – është rritur që nga tetori i vitit 2023. Atributi kryesor i rajonit është pozicioni i tij gjeografik, që e bën atë qendror dhe thelbësor për qendrat e energjisë dhe projektet e lidhjes që lidhin Azinë, Gjirin dhe Evropën. Egjipti, Izraeli, Turqia, Qiproja dhe Greqia po konkurrojnë të gjithë për të përfituar nga projektet e reja të lidhjes ndërkontinentale.

Kërkesa globale për gaz si lëndë djegëse e tranzicionit klimatik, së bashku me largimin evropian nga karburantet fosile ruse, ka hapur një dritare të kufizuar mundësish për gjetjet e gazit në rajon. Por paqëndrueshmëria politike, e kombinuar me burimet e kufizuara dhe lidhjet me infrastrukturën, si dhe përgjithësisht qeverisja e dobët, i kanë bërë investitorët dyshues dhe hezitues për të kursyer për kompanitë e energjisë, të cilat shpesh kanë vepruar me nxitjen e qeverive të tyre. Izraeli dhe Egjipti janë më të pozicionuarit për të përfituar nga përfitimi evropian, por, siç ka treguar konflikti i tetorit të vitit 2023, janë të ekspozuar ndaj paqëndrueshmërisë. Disa vende përballen me sanksionet amerikane dhe evropiane, kornizat rregullatore janë zakonisht të dobëta dhe kostoja e biznesit është e ngritur për shkak të konfliktit.

commentFirst article
Më të lexuarat
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat