Kohë djajësh të pa kohë

Kultura

Kohë djajësh të pa kohë

Nga: Agim Desku Më: 15 janar 2021 Në ora: 22:34
Agim Desku

Nuk isha i vërbër kur besoja

se shekujt do t'i mundim

Ndoshta u bëra pakëz i dehur

për fjalën që kurrë s'di të rebelohet

Në asnjërën kohë të pakohë

Ç''ma hedhen syve kohën e djajve

Ajo që kurrë nuk ishte koha ime

Kohën time e ndajë me artin e fjalës

Ç'më ringjallin në jetën në kujtime

Fuqinë ma bën si të dragojve t'reve

Vargun për Ajkunën ç'ma rikujton

Në një kohë si në kohën time

Ringjalllën heronjt e Apokalipsit

Dashuritë e Titaniku m'i morën peng

Sa i shndërrova në simfoni Betoveni

Në pranverë dua të bëhem pikturë arti

Ta pikturoj jetën me ngjyra ylberi

Diellit do i lutem të më fal pakëz flakë

Të digjem siç digjet qiriu i Naimit

Të ikët nga metropolet e heshtjes

Më u ba këngë e malit që veç heshtë

Ose më i ra me grushtin e Migjenit

Malit që më vite mua më ka mbytë.

SHTATË PLAGË T'I MORA GJERGJ ELEZ ALI

Pesë shekuj dhembje

I kam pritë këto plagë

Më t'i shërue njeri nga ne

Shpirti apo vargu im

Ah si s'kam lind ma herët

Edhe dy mijë vjet para Krishti

Asnjë plagë nuk do e kishe

Luftëtari im Gjergj Elez Ali

As edhe një pikë loti

Në sytë e motrës s'kisha më pa

Veç fluturat në fluturim

Tek ti kishin më pushue

Sot më duhet të udhëtoj

Në sëcilin cep të shqipeve e zanave

T'i shëroj plagët që shekujt t'i sjellën

Ëndrrat e motrës përse bajlozët ia morën

Dashurinë e shndërrove në heroinë

Fatin e ndave në çlirimtare për Shqipërinë

Çfarë do bëj liri me ty pash perëndinë

Pse pesë shekuj u mbylle në çmendurinë

Jeta të krijoj në pikturë të artit të shtrejtë

Retë e bardha të shndërruan në shi për lule

Asnjë ëndërr nuk e shoh pa kujtimin për ty

Plagët tua Gjergj Elez Ali t'i bëmë liri.

Ç'BETEJA M'I MORE ODISE

Vrasjet pas luftërave ma copëtuan lirinë

Sot më shumë se një mijë zotna i takova

Duke kërkuar zotin tim të vërtetë

Më ngutej t'i shpëtoja dashuritë e Titanikut

Para se të bëhen plagë e tërë jetës sime

Apo ta mbroj udhëtimin nga piratët e detit

Seç me dhemb heshtja kryneqe e jetës

Nuk e mendova së do mbetëm i vetmuar

T''i kafshoj acarët e janarëve që dhëmbin

I shkëputa lutjet nga veshët e shurdhër

Deti më fali veç çmendurinë e valëve e tij

A do të dehet një rebel i së të bukurës

Nëse thellësitë e Titanikut ma rrëmbejnë

Copat e lirisë do t'i nxjerri nga fundi yt

Ti bashkoj sërish shtatë thuprat e Gjergjit

Ëndërra për të qenë i lirë më kthen në Itakë

Për pak u gjeta në Kopshtin e Edenit

T'i sjell tëndafila çlirimtares së lirisë.

TË PA IDENTITET

Mjerisht në zagar mali gjuajnë shpatën

Këta gjarpërinjtë e gjakut të helmuar

Më mirë e gjejnë veten në anakonda

Të pa identitet e të dalurit fare të atdheut

E di se kohërat sjellin edhe ndytësira

Por me këta Apikalipsa as djajtë s'merren

Tru shpërlarë e mbeturina të korbave të zi

Tërë natën në errësirë rrinë deri në agim t'ri

E dehen botën dhe e vranë pokën e lirisë

Nuk i bënë ballë të vërtetës që ju dhembë

Se i kishin sytë të vërbuar të tradhtisë

Sot në shetije e zënë udhën e ardhmërisē

Eh kjo tokë i ruan nē zemër burrat e atdheut

Edhe tradhtarët në një anë ia lenë historisë

Të jetoi Shqipëria luftuan heronjt e lirisë

Në një kohë pa plagë epoka e vet i mallkon.

SHPIRT I SHENJTË

E di se në cilin çmim të flakës së diellit

Është djegur shpirti yt Penelopë

Do më duhej të bëhem Cezar i shenjtë

Për të hyrë në dashurinë e jetës tënde

Në një cep të shkëmbit të shqipeve

Të desha për nuse dragonjsh

Që ruajnë besën e të parëve të mi

Puthjen e kishe lënë kujtim atdheu

Në çlirimtar më duhej të shndërrohem

Nëse e meritoj puthjen e heroinës sime

Me ngjyra ylberi i pikturoj gotat e dehjes

Deri sa lirisë t'i përulem për shpirt t'shenjtë

Dua të tretem mbi qiriun e Naimit

Të shoh nga drita e dritës së diellit

Të bëj be në fjalë e besë të Doruntinës

Si nuk t'u gjunjëzova në gjog të Konstandinit

Për asnjë çmim tjetër nuk të desha

Veç për idilet naimiane të këtyre kreshtave

Dhe për gjuhën e bukur të Gjergj Fishtës

E për besë të zanave dhe agimin e shqipes.

Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat