Në pritje të Itakës

Kultura

Në pritje të Itakës

Nga: Agim Desku Më: 10 prill 2021 Në ora: 20:26
Agim Desku

Itaka po na rikthehet

U çel fjala dhe mori dhenë

Duhet sërish me ecë rrugës së vjetër

Via Egnatia

Për të qenë prijës i pritjes

Kur do të rikthehen të zhdukurit

Me u çel Porta e rikthyer e Itakës

Ndoshta një ditë më rikthehet memorja

Kush na vrau kur e sundonim botën e artë

Sa vështirë edhe sa mirë është me qenë shqiptar

Me i durue zotat që s'më ditën kurrë për njeri

Pas pesë shekujve dje u ndjeva i gjallë

Fluturova para secilës flutur e secilit zog

Me veten s'dua të mirrem para botës fatzezë

Pres lajme se Etna do shpërthejë para Itakës

Cilit t'i lutem të ma ringjallë botën e Romeos

Yjet e kanë udhën të shtruar me ngjyra ylberi

E unë e mat shpirtin me fuqinë e rikthimit të Itakës.

KËNGĒ BASHKIMI

Nëse të ka mbetur veç pakëz fytyrë njeriu

Njëherë në ditë shikoje veten në pasqyrë

E sheh botën tënde së si ti e mendon

Të vogël me stuhi ferri e plotë demonë

Bota është kopshti me trëndafila të miqësisë

Dorë e zgjatur e udhëtimit deri në galaktikë

Nga aty e shoh botën në pëllembë të dorës

Marr ngrohtësi dielli dhe artin e bukur të yjeve

Mos urre për gurët e tokës mëmë të djegur

Edhe për mijëra të zhdukur të fisit tim të tretur

Pa pasur dorë me i fshijë lotin e çlitimtareve

Nëpër tër botën me mallin përvlues të heshtur

Nëse urren ndonjë çast të vetëm në jetë

Mjaft ke demonë e djajë të perandorëve fatzi

A pak na bënë pik e pesë në zogjë shtegëtarë

Sot krijojmë vargje për bashkimim kombëtar.

VARG I SHENJTË

--Në ditëlindjen e bashkëluftëtares

Në sy

E pamë botën

Plotë stuhi e acar

Buzëqeshje dhe krenari

Edhe të vërbër

Kur ishte

Të dytë u bëmë luftëtarë

Atdheu e shpirti

Mbi fytyrë

Njëqind jetë i kaluam

Edhe ferrin

Çlirimtarë të së bukurës u bëmë

Dje durimin ma fale

Sot buzëqeshjet i bashkuam

Me nipçet

Nesër nuk e di ku do të vemi

Ndoshta bëhemi varg i shenjtë

I çlirimit

Në atdheun e bashkuar të Fishtës.

PSE S'KA NJË VARR PËR MUA

-Tragjedisë së Tivarit

Eca

Kolonës së vdekjes

Pafajësisht

Ndalova në tokën mëmē

Për një çast mbretëroi stuhi

Më s'pava diell as hënë

Ah,çfarë ishte kjo tokë

Fare pa liri

Ecnim drejt një fundi

Të pafund

Drita askund nuk shihet

Veç plumbat vrasës fluturojnë

Zotnat kanë frikë nga sytë e mi

Nuk udhëtojmë në të njëjtin drejtim

Kot i bërtas diellit

Puthjet ia fala Drinit

Le t'i marrin zogjtë shtegëtarë

Të pushojnë në lumin e dëshirave

Lexoj ditarin e ditës

Askund s'shkruan për vdekjen

Në Tivar vdekja më pret

Nëse mbetëm gjallë nëpër tokën mëmë

Udhëtojmë pa buzëqeshje

Për tu takue me larine

A udhëtohet pa dashuri

Pa dritën e syve të mi

Pa këngë të zogjve

Pa faculetën e çlirimtarës në xhep

Eca me shpirtin e Adamit

E kujtova shpatën e Gjergjit

E mendova rrugës të pi gji zanash

Ndoshta të rikthrhem në Promethe

Por u gjenda pranë detit i palarë

Përballë bajlozve të tij

Ah ta kisha një lapidar

T'i shkruaj emrat tonë

Mbi 4500 shqiptarë në Tivar

Pushojmë pa liri e diell

Në tokën e diellit.

Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat