Për krimet e njeriut në luftën e tij të përjetshme me veten

Kultura

Për krimet e njeriut në luftën e tij të përjetshme me veten

Nga: Dr. Nicolae Balaşa Më: 10 prill 2024 Në ora: 22:28
Foto ilustrim

Shkrimin e mëparshëm e përfundova me njëfarë pesimizmi, rrënjët e të cilit nuk janë në sugjerimet e mia, nga pjesa e fundit e asaj që u tha, por në botë, një botë e një lloji rrjedhjeje drejt askund. Si mund të kisha menduar që duke e lexuar artikullin vetëm për disa qindra, nëse jo mijëra njerëz, do të përhapja idenë se është më efektive dhe më e arsyeshme, të rifutet morali në shkolla. Jo si objekt i pavarur, e përcaktova atëherë, megjithëse nuk do të ishte keq, (nuk është para!) por, si fillim, si një ritual në të cilin çdo mësues, në çdo lëndë të mësuar, së bashku me prindërit, duhet të thotë të paktën një herë në javë fëmijës: "mos vidh", "mos vrit", "mos gënje" dhe "vlerëso fqinjin tënd", sepse ai, fqinji je "ti" të cilit i ke dhënë atë që ai. ka specifike.

Në një gjendje normale, po thosha atëherë, vetë jeta do të rrokullisej pa shumë vrazhdësi dhe marrëdhënia njeri-njerëz, në nivelin e komunikimit, do të ishte e njëjtë. Ju lutem, gjej edhe gjetjet e të tjerëve! Mund të shihet me sy të lirë se, të paktën në Perëndim, përtej Oqeanit, në pjesën time të botës, si në të vërtetë në shumë, shumë pjesë të sipërfaqes së tokës, ne kemi fituar mbi shekujt e mëparshëm. Njeriu, në përgjithësi, nuk mund të krahasohet më me atë të Antikitetit, me atë të Mesjetës apo të Mesjetës së Vonë. Ai është krejtësisht, në çdo gjë, tjetër dhe padyshim, me përpjekje rigoroze, ka pothuajse gjithçka që i nevojitet. Qasja në arsim, zbulimet shkencore ishin në majë të gishtave të tij dhe mendja e tij krijoi dhe vuri në funksion teknologjinë e nevojshme për rehati. Është për të ardhur keq që, gjatë shekujve, njëkohësisht me përpjekjet e bëra, si të thuash, me kalimin nëpër një sitë mjaftueshëm të dhimbshme, njeriu është distancuar nga substanca e tij shpirtërore, një substancë që mund të përqendrohej në disa shprehje, përfshirë ato të përmendura më parë. . Prandaj, pesimizmi im lidhet me fshirjen e këtyre parimeve, ligjeve apo rregullave të mëparshme, rregulla që na kanë paraprirë si gjuha që flasim. Pse po fshihet? E vështirë për tu thënë!

Në përpjekje për të gjetur të paktën fundin e fillit deformues të jetës konkrete, siç e sheh secili prej nesh, i rikthehemi idesë së krimit dhe luftës së njeriut me vetveten. Në vëllimin e mëparshëm, “Me vdekjen në ferr”, vumë në dukje faktin se, nga forma të ndryshme të zhgënjimit, njeriu është në një luftë të përhershme me vetveten. Ne i konsiderojmë deri diku të mjaftueshme sqarimet e bëra, por u shtojmë atyre, frustrimeve, vëllavrasjen e parë në historinë njerëzore, Kaini vret vëllanë e tij, Abelin, vëllavrasjen e përmendur në librin e Zanafillës në Bibël. Që atëherë e deri më sot, vrasje e më shumë vrasje. Në këto kushte, është e natyrshme të pyesim nëse ka pasur qoftë edhe një ditë në historinë e njerëzimit, në të cilën asnjë njeri nuk është vrarë, i paramenduar apo jo? Këtu përfshijmë edhe krimet e pakujdesisë etj., sepse janë ende krime.

Në një libër tjetër të mëparshëm, "Përtej normalitetit", e kisha fjalën për luftërat e njerëzimit, një vazhdimësi mbi faqen e dheut, luftëra që duket se u japin substancë dhe madhështi popujve, pastaj, në mënyrë të nënkuptuar, dimensione qytetarëve, veçanërisht atyre të shpallura hoc heronj, heronj vetem per faktin se jane bere nje me token, jeten qe nuk i takon. "Jemi shumë prej nesh!" – flitet gjithnjë e më shpesh, si dhe takime “shkencore”, në vende të ndryshme të faqes së dheut. Në këto kushte, sipas sociologëve, luftërat janë të nevojshme. E kam thënë edhe më parë dhe e përsëris me indinjatë të thellë: historia e njerëzimit është një histori gjakderdhjeje, është historia e perandorive që shfaqen dhe zhduken të gjitha në gjakun e derdhur, është historia e njeriut që e prish NJERIMIN nga Dimensioni kozmik i NJERIUT, te gërhitja nga kuzhina e derrave, vendi ku, kontekstualisht, disa nuk mund të jenë më as derra. Këtë pohim e bëj edhe në kushtet në të cilat, për shembull, ato që u përmendën më parë, gjejnë në luftëra, ciklikitetin e jetës, me qytetërimin dhe përparimin e njerëzimit. Në kushtet e luftës së paramenduar, në të cilën zgjohesh, kaos, i përzier, çfarë qytetërimi, çfarë përparimi? Atëherë kush më jep mua të drejtën të vendos për vdekjen tënde? Duke riformuluar, në situata të tilla, pyetja më duket po aq e natyrshme: kur, në çfarë kushtesh dhe për çfarë arsye bëhet ky njeri, ai që ne pretendojmë se jemi, trup-shpirt, me vetëdije (në bartësin). një kriminel kundër njeriut, që tejkalon shumë madhësinë e njeriut ujku për njeriun (Homo homini lupus est), laps nga Thomas Hobbes (04.05.1588 -04.12. 1679, Angli). Për të kuptuar, ose, më shpejt, për t'iu qasur një të vërtete të mundshme, duhet ta shikojmë njerëzimin sikur të mos e kemi parë.

Për të kuptuar ose më mirë për t'iu qasur një rruge të mundshme që priret drejt së vërtetës, duhet ta shikojmë njerëzimin sikur të mos ishim pjesë e tij. Në këto kushte, është e pamundur të mos vërehet sesi, mbi dëshirën dhe interesin e natyrshëm të çdo njeriu për të jetuar, brenda shoqërisë, shartohet egoizmi, që e bën atë, para së gjithash, meskine. Prandaj, nga mendjemadhësia dhe hipokrizia! Në hipokrizi, gënjeshtra e indoktrinuar, sa shumë përfshin! Pasi të indoktrinohemi, ne duam të jemi diçka tjetër nga sa jemi, nëse është e mundur, kudo dhe kurdo. Nga kameleonizmi, ose çmenduria, (do të jesh një mosqenie, pa bërë asgjë? E do këtë dhe duhej t'ju jepej!), ose dëshira e verbër për pushtet (ju dëshironi të jeni një mosqenie. por jo gjithsesi, por me njohjen tuaj si mjeshtër), natyrisht, në të dyja situatat, pa futur në ekuacionin e botës së vetvetes, edukimin (familje-shkollë), performancën intelektuale, aftësinë për të kuptuar botën, krijimtarinë tuaj. fuqia brenda saj dhe në të njëjtin ritëm me të (nuk është aq e lehtë të jesh në hap, në ritëm, me njerëzimin!), përgatitjen efektive për jetën dhe forcën e brendshme të nevojshme për t'u dhënë shoqërisë, njerëzve të që unë i përkas dhe të mos pres të nesërmen. Nëse të vjedhurin e zëvendësojmë me vjedhjen, me llojin patologjik të vjedhjes, “vjedhje në injorancë”, pluhuri zgjidhet vërtet! Ti vjedh, të tjerët bëjnë durim... “Eh, dhe” – i thua vetes në çdo hap, me grila të tërhequra dhe me tapa në vesh.

Nëse i strukturojmë disi idetë e mëparshme, në skenë vihet dilema sipas së cilës, "një gjë është të duash të jesh dhe tjetër të jesh për të qenë!" Në kushtet e përshkruara më sipër, vërejmë se nuk është e nevojshme të vësh dorën mbi thikë, armë, ose të hipësh kush e di se çfarë aeroplani apo rakete, për të kryer një krim, por mjafton të jesh i përulur për të vrarë shokun tënd. , para së gjithash, shpirti, nëpërmjet gjërave që të duken të parëndësishme: vuajtja nga etja, uria, dridhja nga të ftohtit ose, akoma më keq, dridhja nga frika, etj. me një fjalë, anulimi i nderit, i dinjitetit dhe, si formë e fundit e ekzistencës, anulimi i identitetit. Në atë çast njeriu i djeshëm ose i ditëve para, duke kaluar nëpër botë, sado i pakënaqur, si me veten, ashtu edhe me të, me jetën, ose vdes i gjunjëzuar në vetvete, vdes nga zemra e keqe, siç thonë të moshuarit, ose. bëhet kriminel si dhe ti Nga ana e tij, ai kap shijen e të voglit, pa ndërgjegje, anulon identitetet, pastaj vret shpirtrat tek ata që e rrethojnë, me parimin: "nëse munden, pse jo edhe unë?!"

Siç shihet, në përputhje me logjikën e mëparshme, pa ekzagjerim, me shuplakën e parë të vogëlsisë dhe kriminelin e parë ose sipas rastit luftëtar, në situatën e fundit, kriminel i autorizuar, me shanse të dukshme për t'u bërë hero. , më i ri, në ditët e sotme, hero ndërkombëtar. Por kush e bën atë që unë nuk kam plotësisht të drejtë? Normat, pra ligjet organike, kushtetuese dhe normat morale që qeverisin një komunitet ose një popull. Nuk do të hyj në detaje, por duam apo s'duam, duhet të pranojmë faktin që jetët tona si njerëz duhet të zhvillohen nën perandorinë e, e përsëris, rregullave. Duke i vëzhguar ato, njeriu, edhe nëse ndonjëherë ndihet i kufizuar, mbetet njeri. Përndryshe, kur ligjet nuk funksionojnë, kur morali fshihet nga llafazanët e kohës, të maskuar si propagandistë, mashtruesit gërmojnë edhe andej-këtej, nga ku munden, institucionet shtetërore funksionojnë në masën e një trungu, përmes llumi i kohërave, politikanit i vjen era bodega, pushteti ligjor, padyshim i një Dugheana jofunksionale, bëhet i tërbuar, njeriu bie pre e paudhësive dhe shoqëria lëkundet. Vetëm tani anarkia po troket në derë dhe mashtruesit-rënkuesit me shkop, të vegjël nga natyra, ende i vjedhin kapelet njëri-tjetrit, duke brumosur herë pas here, vetëm copa të lira. Domethënë “ku nuk ka ligj, nuk ka liri!”. (John Locke).

Duke riformuluar idetë e mësipërme, duke menduar fjalët e Molierit: "kur kllouni hyri në pallat, nuk do të thotë se ai është i fronuar si perandor, por se cirku fillon në qytet", kuptojmë më mirë rrëmujën në të cilën mund të futet bota.

Të dashur të mi, gjithçka që thashë më sipër pothuajse shkon pa thënë. E kam thënë edhe më parë, por e përsëris: në mënyrë paradoksale, njeriu ndërton veten në histori, duke e shembur veten. Prandaj, logjika e ekspozuar në faqet e mëparshme, buron nga të metat njerëzore, në pamje të qartë. Periodikisht njeriu shembet në të ose nga përtacia ose nga marrëzia e plotë. Një ditë do t'ju tregoj për "keqbërjet" e mia, keqbërje që sigurisht ishin fakte të mirëdokumentuara dhe të dukshme, por tani për tani do ta shtyj këtë fazë për një kohë tjetër, për një arsye që po mundohem ta reduktoj në Pyetja: çfarë ndodh me njeriun?

3) fragmenti është pjesë e tekstit të gjetur në revistën e sipërpërmendur (“Lumea”, nr. 7/2010). Gjithashtu, mund të gjendet si një fjalim (magjistar!) i Benjamin H. Freedman, në internet;

4) rifillimi i kësaj teme nuk ka për qëllim të jetë një kritikë, madje as një këndvështrim, por vetëm një kujtesë, një (ri)ndërgjegjësim për atë që u tha dhe për faktet që ndodhën në kontekstin e komunikuar;

5) në masën që mençuria ende përfaqëson diçka, ajo nuk do të dëmtonte as edhe një gram, në mendjen e askujt, dhe veçanërisht kur të menduarit është, në unison, një lloj softueri i menduar keq i drejtuar vetëm drejt një qëllimi të vetëm;

Kthehemi te fjalët e Benjamin H. Freedman:

“Këtu në Shtetet e Bashkuara, sionistët dhe bashkëfetarët e tyre kanë kontroll të plotë mbi qeverinë tonë. Për shumë arsye (shumë shumë dhe shumë komplekse për t'u analizuar tani), sionistët dhe bashkëfetarët e tyre e sundojnë këtë Shtetet e Bashkuara si monarkë absolut të këtij vendi. Ju, sigurisht, mund ta konsideroni atë një deklaratë shumë të paqartë, por më lejoni t'ju përshkruaj se çfarë ndodhi ndërsa ne ishim duke fjetur.

Çfarë ndodhi? Së pari, ndodhi Lufta e Parë Botërore, e cila shpërtheu në vitin 1914. Janë të paktë ata në moshën time që e mbajnë mend këtë. Kjo luftë u zhvillua nga njëra anë nga Britania e Madhe, Franca dhe Rusia dhe nga ana tjetër nga Gjermania, Austro-Hungaria dhe Turqia. Në vetëm dy vjet, Gjermania praktikisht e fitoi atë luftë: jo vetëm de jure, por edhe de fakto. Nëndetëset gjermane, të cilat ishin një surprizë për të gjithë botën, kishin shkatërruar të gjitha autokolonat në Atlantik. Britanisë i kishte mbaruar municioni për ushtarët e saj, me ushqim vetëm një javë, pas së cilës erdhi zija e bukës. Në të njëjtën periudhë, ushtria franceze u trondit nga rebelimet.

Francezët kishin humbur 600,000 burra në Somme gjatë mbrojtjes së Verdun. Ushtria ruse regjistroi dezertime masive, njerëzit morën lodrat e tyre dhe shkuan në shtëpi; rusët nuk e donin Carin. Edhe ushtria italiane ishte gati të shembet. Asnjë e shtënë e vetme nuk ishte qëlluar në territorin gjerman. Asnjë ushtar i vetëm armik nuk kishte kaluar kufirin për në Gjermani. E megjithatë, ishte Gjermania ajo që i ofroi Anglisë kushtet e paqes. Gjermania i ofroi Anglisë një paqe të negociueshme që juristët e quajnë bazë status quo ante. Kjo do të thotë "lini luftën mënjanë dhe konsideroni gjithçka ashtu siç ishte para fillimit të luftës". Pra, Anglia, në verën e vitit 1916, kishte filluar t'i analizonte këto propozime dhe ende seriozisht. Ai në të vërtetë nuk kishte një zgjedhje. Ishte një nga dy: të pranohej një paqe e negociueshme, të cilën Gjermania po e ofronte bujarisht, ose të vazhdonte një luftë të padobishme deri në shkatërrim total.
Ndërsa këto ngjarje po ndodhnin, sionistët në Gjermani (që në fakt përfaqësonin sionistët në Evropën Lindore) shkuan në Zyrën Britanike të Luftës dhe - do të jem shumë i shkurtër këtu sepse historia është e gjatë, por unë i kam të gjitha dokumentet. vërtetoni deklaratat e mia - tha: «Shikoni si janë gjërat: ju ende mund ta fitoni këtë luftë. Nuk duhet të dorëzohesh. Ju do të jeni në gjendje të fitoni nëse Shtetet e Bashkuara bëhen aleati juaj”.

Në atë kohë, Shtetet e Bashkuara nuk ishin të përfshira në luftë. Ishim të freskët, ishim të rinj, ishim të pasur, ishim të fortë. Sionistët i thanë Anglisë: "Ne ju garantojmë se do t'i sjellim Shtetet e Bashkuara në këtë luftë si aleatin tuaj, për të luftuar në anën tuaj, me kusht që të na premtoni Palestinën për fitoren". Me fjalë të tjera, ata bënë marrëveshjen e mëposhtme: “Ne do të sjellim SHBA-në në luftë, si aleatin tuaj.

Çmimi që duhet të paguani është Palestina, pasi të asgjësoni Gjermaninë, Austro-Hungarinë dhe Turqinë”. Anglia kishte po aq të drejtë t'i premtonte Palestinës dikujt, sa SHBA-të do të kishin të drejtë t'i premtonin, për shembull, Japoninë Irlandës, për disa arsye. Është absolutisht absurde që Britania, e cila nuk ka pasur kurrë asnjë lidhje, interes apo të drejtë me atë që quhej Palestinë, ta përdorë këtë vend si mjetin e pazarit që u ofrohet sionistëve për shërbimin e tyre në futjen e SHBA-së në luftë. Megjithatë, Britania ua bëri këtë premtim sionistëve në tetor 1916. Dhe menjëherë pas kësaj – dhe nuk e di sa prej jush e mbani mend – Shtetet e Bashkuara, të cilat ishin pothuajse tërësisht pro-gjermane, ata hynë në luftë kundër Gjermanisë, në anën e Britanisë së Madhe. Unë deklarova se SHBA-të ishin pothuajse tërësisht pro-gjermane, sepse gazetat amerikane kontrolloheshin nga hebrenjtë, bankierët amerikanë ishin hebrenj dhe, në përgjithësi, masmedia amerikane i përkisnin hebrenjve; dhe ata, këta hebrenj, ishin pro-gjermanë.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat