Njeriu i pakujdeshëm, tërheq në brez fshatin e madh

Kultura

Njeriu i pakujdeshëm, tërheq në brez fshatin e madh

Nga: Nicolae Balasa Më: 13 prill 2024 Në ora: 11:27
Nicolae Balasa

Përpara se të flasim për një lloj tjetër njeriu, padyshim edhe në një luftë të përhershme me vetveten, theksojmë se pastërtia e njeriut të brendshëm dhe të jashtëm, e sugjeruar në kapitullin e mëparshëm, është mbi të gjitha një nxitje e përhershme për urtësi, pavarësisht nga hapi shoqëror. që njeriu i gjallë është, si njeri, në botë. Kafshët, bimët, ndryshe nga ajo me pretendime njerëzore, jetojnë në një mjedis, zakonisht në atë që siguron komoditetin minimal të mbijetesës së tyre, si specie. Në pamje të parë do të dukej e panevojshme të kujtonim se në livadhin aromatike, mes luleve, trëndafil e gjemba. Megjithatë, pohimi i mëparshëm, i marrë parasysh, na shpëton nga thumbimet, disa prej tyre më shumë se të dhimbshme. Për të njëjtën situatë midis kafshëve, përveç kësaj, me vëzhgimin se ata, kafshët, hanë njëra-tjetrën në pamje të qartë.

Në botë, pra mes njerëzve, gjërat ndërlikohen. Lë mënjanë mënyrën e të ushqyerit të njeriut, herë me një, herë me një tjetër, në një lloj kombinimi, sipas recetave që, përderisa ushqimi lidhet me të natyrshmen, me rregullat, pastaj me njëfarë normaliteti dhe të një ekuilibër të caktuar. E pakonceptueshme dhe, në të njëjtën kohë, e papranueshme është “ushqimi” mes tyre, “ushqimi” që nuk është në sy, por përtej dritës së diellit, në shtrirjen e të menduarit të errët, okult dhe dinake, të menduarit që është vazhdimisht nën impulsi i zilisë, egoizmit dhe krenarisë. Kemi folur edhe më parë për “rrëmbime” të tilla që lidhen me rënien tonë. Nuk ka kuptim të këmbëngulësh. Për këtë arsye, këtë herë do të flasim për “goja e vështirë, humb verën”, një lloj “zvarritjeje rripi” thuajse e paparë në botë. Me fjalë të tjera, të folurit letrar, personi indolent, domethënë për të, i pakujdesshëm me veten, i palarë, i ushqyer keq, me rroba të shkreta thuajse gjatë gjithë kohës, etj., përderisa nuk e prek drejtpërdrejt, ai është pothuajse i pavërejshëm. . I analizuar më me kujdes, nga këndvështrime të ndryshme, kuptojmë se edhe njeriu me rrip mund të jetë “ujk për njeriun”, sidomos në kushtet në të cilat është ngjitur në kolltukun e pushtetit.

Për të kuptuar dhe pranuar logjikën, do t'i referohem një situate, padyshim, që i nënshtrohet të menduarit kritik. Ndaj kam qenë kohë më parë, në një bashki, sipas të gjitha ligjeve, edhe morale, një institucion në shërbim të qytetarit dhe veçanërisht të komunitetit. Në këtë rast, mjerë komuniteti! Në kohët që kaluan pas `89, i rraskapitur nga të gjitha nyjet dhe veçanërisht i holluar dhe i vjetëruar pa masë. Të rinjtë, që shkojnë jashtë vendit për një fetë bukë shtesë. Të tjerët, me arkivolin në verandën e shtëpisë ose në papafingo dhe me qirinjtë e mbështjellë, mbi tavolinë, në pritje për të shkuar përtej, në botën tjetër. Shtëpitë, të mbetura të vetme, janë gati të bien një nga një, nëse nuk kanë dalë disi në to ose rreth tyre lloj-lloj shkurre të egra, mbështetje, për dëshpërimin e atyre që dikur jetonin në to. Në një diskutim, prifti i fshatit më tha se në pesë, gjashtë vitet e fundit nuk ishte martuar me askënd. Një pagëzim i vetëm dhe i një familjeje u kthye vetëm kontekstualisht në vend me rastin e ngjarjes. Erdhën, pagëzuan dhe u morën! Përndryshe, funeralet pothuajse javore.

Me pak fjalë, komuniteti në shpërbërje, fshati, në rrugë të zhdukjes. Në këtë bashki, për të cilën po flasim tani, si në shumë institucione të tjera të këtij vendi, që nga hyrja, ndoshta edhe në zyrat e operimit, as rregull, as rrëmujë, as pastër e as pis... Gjithçka nën tabelën “le "Kështu funksionon!". Në këto kohë kur “vendi digjet dhe baba po krehet”, sidomos këtu, në këtë cep të harruar nga bota dhe nga më i madhi i kohërave, nuk mund të ishte ndryshe! Ashtu siç thuajse askund në institucionet publike dikush nuk të pret sa të kërcejë gishtat, po kështu edhe këtu. Prandaj, unë, si çdo taksapagues, u ula para një tavoline të caktuar dhe prita. Dera e kryetarit të bashkisë, për transparencë, ishte e hapur. Pas një tavoline, ai, kryetari i bashkisë, duke imituar faktin se nuk e di ku, me kaq shumë në kokë. Ai po fliste në telefon me drejtoreshën e shkollës lokale.“Mësues, në lidhje me atë notë, e dini, për atë që fola më parë, më bëni nevojë për laptopë, printera e të ngjashme,... .rreth dyqind mijë euro! Nëse është e mundur, do të ishte mirë të kishim më shumë, që të kemi diçka për të ngrënë, çfarë të japim" "Dyqind mijë! Kryetar bashkie, i eurove?! Ju lutem, çfarë thoni… Po, kush e bën ofertën?”, dëgjova zërin e një gruaje në panik. "Unë! Si kush?! Unë! Dua të them… Jo ankand ju lutem! Atë dyqind mijë i ndajmë në dy, po të jetë nevoja, edhe në nëntë... aq sa e lejon ligji. Blerjet!!!... Çfarë ankandi?! Kode të ndryshme... ju mësova dhe...

Hajde, nuk është hera e parë!" – kryebashkiaku dukej i rrudhosur. “Dhe çfarë do të thonë njerëzit e Gjykatës së Llogarive? Çfarë, veçanërisht kur dështojmë të blejmë? A i marrim kështu, për të dhënë një rezultat të mirë, sipas ngjyrës dhe t'i nxjerrim jashtë përdorimit që në skrapin e parë?" “Ata në gjykatë? ...Le të thonë çfarë të duan, nuk kemi specialistë të këtij specialiteti. Kini parasysh dhe mos komentoni kaq shumë!” I habitur, derisa më priti zyrtari me të cilin duhej të zgjidhja problemin, bëra llogaritë në gishta, si Mos Gheorghe: për 20-25 fëmijët, aq sa kishte shkolla, dhe disa mësues, midis 8000 dhe 10000 euro për person. Nuk është mirë! Pastaj një laptop i mirë dhe një printer i ngjashëm nuk e kalojnë, së bashku, shumën prej 1500 eurosh. Prandaj, çdo individ duhet të marrë, thotë fjala, të paktën 8-10 laptopë dhe po aq printera. Çfarë po bën ajo zotëri me kaq shumë?! Pranojmë edhe idenë e kohës së Caragiale, idenë sipas së cilës “dy në prefekturë, dy në shtëpinë e vajzave...”, dy në çdo kryetar komune, mjafton që populli të shohë shqetësimin për mirëqenien e tyre, përveç kësaj, të dinë se ku janë varrosur paratë e popullit, dy të kenë dërguar edhe te bojari, në botën tjetër, në shenjë falënderimi që lanë rezidencën, një vend rrotullimi, për stallën. të kohëve, te pcr, dhe toka, pylli, kopshtet, pellgu e të tjerat, për ata të atyre kohërave, demokratët, të tanishëm dhe ende llogaria nuk doli në port.

“Dhe pastaj: kush, kur dhe si, me paratë?”, pyeta veten, si njeriu me frikë në gjoks. I dhashë fund trazirave, vonë, vetëm kur m'u kujtuan fjalët e fshatarëve, tregova se si ishte justifikuar në dokumente si shkollë e sapondërtuar, shkolla e vjetër, tashmë ekzistuese dhe dy herë e rinovuar. “Nëse e pranoj shpjegimin si shkencor, nëse shtoj edhe gurin, fytyrat, të marra nga shirat e rrëmbyeshëm, nga rrugët e fshatit,... po, llogaritja duket se del disi. Duke lënë mënjanë shakanë, pa u tallur me hallin, në 33 vitet e pas ngjarjeve të `89-ës në lokalitetin në fjalë u shpua një pus për ujësjellës, disa tuba u lidhën përgjatë rrugës kryesisht, nga lokaliteti 8. -U rindërtuan 10 km rrugë, nga të cilat 5-6 nuk kanë përfunduar as sot e kësaj dite, dy vjet pas braktisjes së punimeve dhe kaq. Për pjesën tjetër, gropa të thyera e të pariparueshme, bar në skajet e tyre, sa njerëzit, batanije, mbeturina, pleh organik nga kafshët e ruajtura, edhe në anë të rrugës, në pamje të kalimtarit, pemë të thata, kanale të bllokuara etj. dhe disa tufa qensh u mblodhën, me dijeninë e autoriteteve, në disa vende të luginës së fshatit, sa për të thyer heshtjen dhe për të parfumuar ajrin me erën e feçeve dhe të urinës, derisa ata, së bashku, të hynin, ditën. ditën, në pëlhurën e ujit nëntokësor. Çfarë do bësh, pi Grigore, urinoje se do të ngopeshe natën!

Për më tepër, nga "shqetësimi i madh" për njeriun dhe natyrën në veçanti, duke ruajtur bitumin dhe zhavorrin e gërvishtur nga struktura e vjetër e rrugës, nën një lis laik, mbi 450-500 vjeç, i vetmi që ka mbetur në këmbë, në vend që të deklarojë. është një monument i natyrës dhe për ta mbrojtur me ligj, kanë arritur t'i thajnë pjesërisht degët e tij.Së shpejti do të thahet, ose, i dobësuar nga plogështia e disa obskurantistëve të pamend, do të bazohet nga ndonjë stuhi, një ide më e shpejtë. Po, arritje e madhe! Ose të paktën të barabarta me arritjet e qarqeve fqinjë me komunën, qarqe në të cilat Ministria e Mjedisit konstatoi dhe shpalli publikisht faktin se uji nga puset nuk është i pijshëm, pasi sasia e urateve në të është shumë më e lartë se ajo. kufiri i lejuar me ligj. Dhe është gjithashtu për të njëjtat arsye: ruajtja e jashtëqitjeve dhe mbeturinave të ndryshme në mënyrë të rastësishme, pa u neutralizuar. Natyrisht, në mënyrë retorike, ne pyesim veten: si mundet që uji nga puset të jetë ende i mirë për t'u pirë, për një kohë, pothuajse vit pas viti, përfshirë vjeshtën e vitit 2023, në kodrat përreth qytetit, e përsëris, që ne po flasim për kodrat në kufirin midis qarqeve, qindra tonë plehra kafshësh dhe mbeturina nga fermat e shpendëve, të përziera me minjtë dhe zogjtë e ngordhur, ruhen dhe shpërndahen në tokën e marrë me qira? Indolentët, pronarë të disa kompanive tregtare, duke u grindur me ligjin, por me ngjitës për ata që duhet ta zbatojnë atë, krah për krah me bashkitë lokale, helmojnë tokën, helmojnë ajrin, sëmurin gjithçka midis qiellit dhe tokës, përfshirë njeriun.

Përtacia vret, ndërsa ata, përtacët, bëjnë pasuri duke injoruar shokët e tyre. Autoritetet, në çdo nivel, duke përfshirë edhe ata të pyetur tani, edhe pse të njoftuar, nuk panë, nuk dëgjuan. Sipas tij, kryetari dhe zyrtarët e tij, për situata të tilla, nuk do të kishin as përgjegjësinë më të vogël. Ata mund të ecin vetëm nga një skaj i komunës në tjetrin, memec dhe të shurdhër për gjithçka, duke mbledhur vetëm taksa dhe më shumë taksa. Nga ana tjetër, si me komandë, në vendngjarje kanë mbërritur këtë herë, për konstatimet, ditën e fundit të kërkuar nga ligji, ata nga institucionet e qarkut, të cilët është dashur të vëzhgojnë qoftë edhe me iniciativën e tyre dhe të parandalojnë akte të tilla të kundërligjshme. kur gjurmët tashmë ishin fshirë. Lëvizja në stilin e turmës. Investitori, në çdo hap, “mbështetet” moment pas momenti, pasi nëse nuk rrjedh, sërish bie, qytetari si duhet nga të gjithë, e vë në pozitën e grumbullimit të ujërave të shiut, për të. e shuante etjen para se të ushqente popullsinë. Kohë të mira kur na thoshin: "Jetoni mirë!" , por jeto nëse mundesh me atë indoleshentin, që me “kurorëzimin” e tij si kryetar bashkie, bëri si bëri dhe spërkati pandjeshmërinë e tij mbi moshatarët e fshatit! Jetoni nëse mundeni me "ngatërroni botën" në kokë!

Të dashur, mbas 33 vjetësh këtu në këte lokalitet si në shume vende të tjera ujë të rrjedhshem si në momentin e gjuajtjes në ujë të zezat komunale shenjtori po pret, gaz kur plepi e ben dardha te vogla dhe thurje, pisllëk në çdo hap dhe erë hajduti thuajse kudo, ndërkohë që edhe plehra vendoset rastësisht, mes disa kodrave dhe punon pa paralajmërim, me një fjalë, punon pa asnjë Zot... Vetëm tufat e qenve dhe era në prag të ndonjë stine fëshfëritje shkatërrimi dhe shkretimi! Zotëri, ç'po ndodh me këta autoritete dhe mungesën e mendjes së tyre?! Dhe përsëri vij dhe pyes: a mund të jetosh, vetëm me "të jetosh mirë?" Kohët e fundit, jetoni, nëse mundeni, jo vetëm me indolentët në kokë, por edhe me Scărță, informatorin e rishpikur për rikuperimin e parave, të bëra nga Baba Ioana dhe Moş Gheorghe, nga shitja e varfërisë, nga e cila ata po përpiqeshin të iknin, eh, pikërisht nga koha kur perandori i tij i kupës.

Për të parë se Scărță nuk është një shpikje e re e regjimit të ri, por vetëm një rrjedhë në histori, nga një regjim në tjetrin, ju kujtoj se ai është pjesë e "zelltarëve të popullit". Të gjithë i drejtohen patriotëve të sigurisë politike dhe të shërbimit, kur e kërkon konteksti. Në ditët para vitit '89, Scărță mund të shihej pothuajse në çdo cep rruge, në ekipe punëtorësh, në familje më të mëdha, në shkallët e bllokut, në shoqatat e pronarëve, në shkolla, në universitete, në kishë, në pijetoren, kudo... Ishte ai lloj njeriu, të cilit, në hall, i fusja shpirtin në një tabaka, pastaj ai vazhdonte, nga servilizmi, derisa të perëndonte dielli ose, më së voni, të nesërmen. ditë, në agim të mëngjesit, t'u shesin atyre me sy blu dhe të zi në çatinë e gojës. Pak orë më vonë, “mjeshtrit” e kohës do të të hidhnin të rrahur në korijet në periferi të qytetit.

Por të hodhën jo gjithsesi, por të zhytur mirë në alkool, për të ngatërruar budallain dhe për të tërhequr, natyrisht, përçmimin e kalimtarit dhe të shoqërisë në përgjithësi. Kjo e sotme është pothuajse e njëjtë, edhe nëse në kohët e demokracisë doli jashtë kontrollit. Ai kishte humbur ngjitjen, qëllimin dhe përdorimin e tij. U rikthye në jetë, siç tha. Si rrjedhim, ai po zbriste shkallët me të dyja qelbësirat me të cilat u argëtua për një jetë, por me të cilat në këshill, pra në zyrën e kryetarit! Për këtë arsye them, sipas pozitës në parti, se ai, sipas paragrafit të gjashtë, është më shumë se poligamist, se ka jetuar herë me një, herë me një tjetër, që dikush si unë, me shëndet. origjinën, e kam! Epo vonë, në këtë orë, kur tufa e qenve leh matanë rrugës, nuk e di. Unë jam në Drincë, ç'po ndodh që ata të dy bëjnë trazira kundër moralit partiak, me dy prej tyre dhe nuk e di. Io, Scârţă, të propozoj të marrësh parasysh dhe t'i futësh në burg për disa muaj, për të mirën e popullit, se është një rrezik i madh për fshatin, lagjen dhe kombin. Se mund t'i kushtojë vëmendje edhe Scaretës sime.

Prandaj te them te tregohesh i vendosur dhe ta nxije qe te ndaloje gjithe keta bastarde. Se pas kësaj, moj Tàsica, buka e Zotit, dhe me Scare ajo bën ç'duhet Dhe po, e njëjta gjë, dhe për ty! Ti nuk firmos më se e di sa serioz jam dhe sa të kam shërbyer me kauzën, përgjithmonë.''PS. Patriot, siç më njihni, te velat e bardha! Kur të jesh plak, le të kolektivizojmë, yo, le të shkojmë! E shkëlqyer! Në 89, kur ata, hajde... Unë, hajde! Genial, zotëri, dhe Fircă, acu, na, herë me njërën, herë me tjetrën, në poligami,... dhe oh, jo! Epo, për të paguar taksën, të dhjetën... Po?! Siç tha edhe ai, se nuk kam... Zot, 33 vjet bubulloi e na mblodhi! Me njerëzit që ngatërrojnë botën, bredhin nëpër fshat dhe me Scărță, një sinjalizues për shtetin, ne nuk jemi më mirë si komb! Çfarë thoni ju?

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat