Ministri italian i Mbrojtjes: Ndërhyrja e NATO-s në Kosovë, shtyllë e paqes dhe demokracisë në botë

Aktuale

Ministri italian i Mbrojtjes: Ndërhyrja e NATO-s në Kosovë, shtyllë e paqes dhe demokracisë në botë

Më: 18 qershor 2024 Në ora: 18:11
Guido Crosetto

Ndërhyrja e NATO-s në Kosovë “ka përfaqësuar një shtyllë të paqes dhe demokracisë në botë”.

Kështu deklaroi ministri i Mbrojtjes i Italisë, Guido Crosetto, i cili foli në konferencën e organizuar me rastin e njëzet e pesë vjetorit të çlirimit të Kosovës në Qendrën për studime të larta dhe për mbrojtje (Casd) në Romë.

“Roli që çdo demokraci duhet të luajë jashtë kufijve të saj – tha Crosetto – është mbrojtja e vlerave të paqes dhe lirisë, një vlerë që mbrohet edhe përmes parandalimit”, raporton Agenzia Nova.

Ministri italian i Mbrojtjes më pas u ndal në rrugën e ndërlikuar të çlirimit të Kosovës, e cila duhet të japë një ide se “sa të gjata dhe komplekse janë rrugët e paqes”, siç do të jetë edhe “në tokat ukrainase të pushtuara nga Rusia”.

“Në këto 25 vite – vazhdoi Crosetto – në Kosovë kemi mësuar të flasim me grupe dhe mentalitete të ndryshme etnike, me fe të ndryshme dhe të gjejmë mënyrën për t’i respektuar të gjithë. Sot është një moment reflektimi i dyfishtë: nga njëra anë shikojmë vështirësitë që kemi përjetuar dhe ato që kemi përpara, nga ana tjetër se sa ka ndryshuar Kosova në vitet e fundit”.

Në fund, Crosetto përsëriti se si në këto dy dekada Italia ka mësuar, përmes Kosovës, të merret “me grupe dhe mentalitete të ndryshme etnike, me fe të ndryshme” dhe “të gjejë një mënyrë për t’i respektuar të gjithë”.

Kjo – përfundon ministri italian – është “një përpjekje që duhet t’u besohet njerëzve që kanë aftësi dhe kjo aftësi nuk mund të mësohet në shkollë dhe Italia e ka mësuar në dekada të misioneve ndërkombëtare”.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat