​Dita Botërore e jetës së egër, në Shqipëri janë 80 lloje gjitarësh dhe 320 lloje shpendësh

Shqipëria

​Dita Botërore e jetës së egër, në Shqipëri janë 80 lloje gjitarësh dhe 320 lloje shpendësh

Më: 3 mars 2021 Në ora: 18:02
Foto ilustrim

Më 20 dhjetor 2013 Asambleja e Përgjithshme e Kombeve të Bashkuara shpalli datën 3 mars si Ditën Botërore të Jetës së Egër, me qëllim rritjen e ndërgjegjësimit mbi kafshët dhe bimët e egra.

Këtë vit aktivitetet zhvillohen me temën “Ruajtja e jetës në Tokë”. Sipas të dhënave statistikore në Shqipëri janë prezent mbi 80 lloje gjitarësh dhe mbi 320 lloje shpendësh.

Ministri i Mjedisit dhe Turizmit, Blendi Klosi, tha sot se, “me vendosjen e moratoriumit të gjuetisë së paligjshme dhe moratoriumit të prerjes së pyjeve në Shqipëri ka pasur një rritje të këtyre specieve”.

“Kjo ditë na kujton nevojën për të vazhduar ndërgjegjësimin dhe angazhimin kundër krimit mjedisor, i cili ka impakte të mëdha në ekonomi, mjedis dhe shoqëri”, tha Klosi.

Në Shqipëri janë prezent mbi 80 lloje gjitarësh dhe mbi 320 lloje shpendësh. Objekt i këtij inventarizimi fillimisht u caktuan 30 specie, të cilat janë parë si objekte gjuetie dhe disa të tjera si të kërcënuara apo të rëndësishme të mbrojtura nga Konventat ndërkombëtare, ratifikuar nga Shqipëria.

1. Ariu i murrmë

2. Macja e egër

3. Rrëqebulli

4. Lundërza

5. Dhia e egër

6. Kaprolli

7. Baldosa

8. Ujku

9. Çakalli

10. Derri i egër

11. Lepuri i egër

12. Dhelpra

13. Zardafi/Kunadhja gushëverdhë

14. Shqarthi/Kunadhja gushëbardhë

15.Kryekuqe e madhe

16. Kryekuqe qafëgjelbër

17. Grilla

18. Rosa bishtgjel

19. Rosa e përhime

20. Sqepluga

21. Marsatorja

22. Shapka e ujit

23. Bajza

24. Thëllënxa e malit

25. Pëllumbi i egër

26. Shapka

27. Turtulli

28. Shkurta

29. Lauresha

30. Pelikani kaçurrel

Gjatë inventarizmit janë vënë re edhe 27 specie të tjera, prej të cilave janë përzgjedhur edhe specie për t’u inventarizuar gjatë këtij viti në habitatet e Prespës, Pogradecit dhe liqenit të Shkodrës (ky proces realizohet me mbështetjen e GIZ), por edhe në lagunat bregdetare, ku mund të përmendim:

1. Shqiponjën

2. Kryekuqja e vogël

3. Mjellma

4. Karabullaku i madh

5. Karabullaku i vogël

6. Pelikani rozë

7. Çafka e bardhë/ e përhime

8. Flamengo

9. Pulëbardha

10. Dallëndyshja e detit

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat