Rreziku për një konflikt të ngjashëm si në Banjskë, ja çka thotë komandanti i KFOR-it

Aktuale

Rreziku për një konflikt të ngjashëm si në Banjskë, ja çka thotë komandanti i KFOR-it

Më: 10 dhjetor 2023 Në ora: 12:55
Ozkan Utulash

Komandanti i KFOR-it, gjeneralmajor Ozkan Utulash është shprehur se ata po vazhdojmë të bëjnë gjithçka që munden për të siguruar një mjedis të sigurt për të gjithë njerëzit në Kosovë, çdo ditë dhe në mënyrë të paanshme.

“Prioriteti im ishte të nxis komunikimin dhe koordinimin e bazuar në besim. Kfor komunikon rregullisht dhe në mënyrë transparente me të gjithë akterët ndërkombëtarë dhe vendorë. Jemi në komunikim të ngushtë me shefin serb të Mbrojtjes, si dhe me institucionet në Kosovë. Kjo është e rëndësishme për të siguruar shkëmbimin në kohë të informacionit dhe për të shmangur keqkuptimet, veçanërisht në kohë krize dhe kur tensionet janë të larta. Ne e dimë se të gjitha komunitetet duan dhe meritojnë paqe dhe siguri të qëndrueshme. Ky është shtytësi kryesor i aktiviteteve tona të përditshme në mbarë Kosovën. Prandaj, si Kfor, ne vazhdojmë të bëjmë gjithçka që mundemi për të siguruar një mjedis të sigurt dhe të sigurt për të gjithë njerëzit në Kosovë, çdo ditë dhe në mënyrë të paanshme”, u shpreh ai.

I pyetur se si i sheh deklaratat e liderëve perëndimorë se Ballkani mund të bëhet pika e ardhshme e nxehtë botërore dhe nëse ekziston rreziku që në periudhën e ardhshme të përsëritet një konflikt i ngjashëm si ai i Banjskës, ai tha:

“Nuk do të spekuloj për ndonjë skenar të ardhshëm. Ne monitorojmë nga afër të gjitha zhvillimet përkatëse të sigurisë në rajon. KFOR ka një prani të shkathët, fleksibël dhe të dukshme në mbarë Kosovën. Ne mbetemi vigjilentë dhe të përqendruar me lazer në zbatimin e përditshëm të misionit tonë të OKB-së dhe mbetemi të gatshëm për të trajtuar çdo situatë që mund të ndikojë në mjedisin e sigurisë, në përputhje me mandatin tonë të OKB-së”, deklaroi ai për Kosovo-Online.

Tutje Utulash refuzoi të konstatojë se 2023 ka qenë viti më sfidues në Kosovë për KFOR-in që nga viti 2024, duke thënë se çdo vit ka pasur sfidat e veta.

“KFOR-i është aktualisht misioni më i gjatë dhe më i madh i udhëhequr nga NATO. Kfor është prezent në Kosovë për më shumë se njëzet vjet. Çdo vit ka pasur sfidat e veta dhe në këtë drejtim 2023 nuk ishte ndryshe, duke pasur parasysh tensionet në fillim të këtij viti. KFOR-i gjithmonë ka dëshmuar aftësinë e tij për të trajtuar çdo sfidë dhe për të vazhduar zbatimin e mandatit të tij të OKB-së, plotësisht dhe në mënyrë të paanshme. Ky është mentaliteti me të cilin do të vazhdojmë të punojmë”, deklaroi ai.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat