​Përfaqësuesi i SHBA-së kritikon Serbinë për shkelje të marrëveshjeve, ndërsa Kosovën për çështjen e dinarit

Aktuale

​Përfaqësuesi i SHBA-së kritikon Serbinë për shkelje të marrëveshjeve, ndërsa Kosovën për çështjen e dinarit

Më: 22 prill 2024 Në ora: 19:18
Robert Wood

Përfaqësuesi i Shteteve të Bashkuara të Amerikës në Këshill të Sigurimit ka kritikuar Kosovën dhe Serbinë.

Gjatë fjalimit të tij Robert Wood ka përmendur shkeljen e marrëveshjeve nga ana e Serbisë për lirinë e lëvizjes derisa për Kosovën ka përmendur çështjen e dinarit.

Ai poashtu tha se Serbia nuk ka bërë përparim për të gjetur përgjegjësin e sulmeve të shtatorit 2023.

“Na ka shqetësuar shumë mungesa e lirisë së lëvizjes të qytetarëve që po hynin në Serbi të përfshirë edhe serb etnik që shërbejnë në Policinë e Kosovës. Ky veprim është shkelje e marrëveshjeve të kaluara dhe të lirisë së lëvizjes dhe të një mënyre e kërcënimit të serbëve të Kosovës që marrin pjesë në jetën qytetare të Kosovës”, tha ai.

Ai poashtu tha se janë të shqetësuar me veprimet e Kosovës të cilat sipas tij ndikojnë në mirëqenën e komuniteteve pakicë si dhe minojnë rrugën drejt normalizimit.

“Mbetemi të shqetësuar për veprime të pakoordinuara të Qeverisë së Kosovës si dhe zbatimin e rregullores së ndryshuar të BQK-së që janë në shpërputhje me përkushtimin e Kosovës për të punuar përmes Dialogut. Këto veprime kanë ndikim në komunitetet e cenueshme dhe nuk lejojnë normalizimin e marrëdhënieve mes Kosovës dhe Serbisë”, shtoi ai.

Ai ka nxitu të dy palët që të përmbushin përkushtimin duke gjetur zgjidhje për valutat.

Ai ka përmendur edhe mbajtjen e referendumit në Kosovë.

Ai ka shprehur keqardhje për daljen e ulët të qytetarëve për të votuar.

Ai ka çmuar përpjekjet e zyrtarëve kosovar që të lejojnë të marr pjesë çdo qytetar i regjistruar në këtë proces demokratik. 

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat