Kryepeshkopata Shqiptare në Amerikë dha Shugurimin Episkopal të Ipeshkvit të Zgjedhur Fr. Nikodhim

Amerika

Kryepeshkopata Shqiptare në Amerikë dha Shugurimin Episkopal të Ipeshkvit të Zgjedhur Fr. Nikodhim

Nga: Beqir Sina Më: 18 shtator 2023 Në ora: 07:02
Foto nga vendi i ngjarjes

BOSTON MA; Asambleja Vjetore e Kishës Ortodokse Shqiptare në Amerikë, nisi ceremoninë e saj nga Katedralja Ortodokse Shqiptare e Shën Gjergjit, në lidhje me Shugurimin Ipeshkvnor të Ipeshkvit të Zgjedhur Nikodhim-  (Preston) si peshkop i Kryedioqezës Shqiptare. 

Në një buletin elektronik të kësaj kishe, në rrjetin social Facebook, thuhet se kjo ngjarje  pra Shugurimi Episkopal të Ipeshkvit të Zgjedhur Nikodhim, u zhvillua të shtunën, më 16 shtator 2023, me fillimin e Matinave në orën 9:00 të mëngjesit të ndjekur nga Liturgjia Hyerarkike në orën 10:00.

Në njoftim e tyre, kjo kishe po ashtu thotë se në këtë Kuvend kan marr pjesë Laura Coughlin dhe Karen Masek, Cathy Hotova dhe Bob Lazar që përfaqësojnë famullinë, si delegat në Liturgjinë Hyjnore Hierarkike dhe Shugurimin e të Shtunës.

Ndërsa,  Pauline Dionis, Curt & Nicole Dionis dhe vajzat e tyre Brooke & Sophie morën  pjesë në Liturgjinë Hyjnore të dielën, më 17 shtator në Katedralen në Boston për Shërbesen e parë të Fr.Nikodhimit si ipeshkvi Kryedioqezan në Katedralen e Bostonit

Njoftimi i Dhuratës: Individët kanë kontaktuar zyrën e kancelarisë duke pyetur për opsionet e një dhurate të përshtatshme për Fr. Nikodhim me rastin e shugurimit të tij peshkop. St. Pas Liturgjisë Hyjnore fundjavën e kaluar, thuhet se u diskutua një rishikim i një letre që diskutonte opsionet e duhura të dhuratave dhe një kopje e letrës iu dorëzua Buletinit javor: Letër Opsioni Dhuratë Ordinimi Episkopal Shtator 2023.

Po simbas buletinit javor thuhet se të shtunën, më 16 shtator, Fortlumturia e Tij Mitropoliti Tikhon dhe hierarkët e tjerë të Sinodit të Shenjtë të Kishës Ortodokse në Amerikë u mblodhën në Katedralen e Shën Gjergjit në Boston, MA, së bashku me klerikët dhe besimtarët e Kryedioqezës Shqiptare dhe të gjithë Kishës Ortodokse në Amerikë. për shugurimin në Episkopatën e Shenjtë të Ipeshkvit të zgjedhur Nikodhim (Preston), si peshkop i Bostonit dhe i Kryedioqezës Shqiptare. Sinodi i Ipeshkvijve të Kishës Ortodokse në Amerikë zgjodhi Arkimandritin Nikodhim si peshkop të zgjedhur të Bostonit në sesionin e tyre të rregullt pranveror më 25 prill 2023.

Të premten në mbrëmje, Fortlumturia e Tij udhëhoqi hierarkët një Shërbim të Falënderimeve dhe Emërimit dhe Shpalljes së Peshkopit. Para fillimit të shërbesës prifti Mark Doku, kancelar i Kryedioqezës Shqiptare, lexoi njoftimin zyrtar të zgjedhjes. Pas shërbesës, u mbajt një banket festiv për përmbylljen e Asamblesë së Kryepeshkopatës Shqiptare, e cila ishte mbajtur në Katedralen e Shën Gjergjit të enjten dhe të premten.

Mëngjesin e 16 shtatorit, në kremtimin e Liturgjisë Hyjnore Primatale të kryesuar nga Mitropoliti Tikhon ishin Shkëlqesia e Tij Kryepeshkopi Benjamin i San Franciskos dhe Dioqeza e Perëndimit, Shkëlqesia e Tij Kryepeshkopi i Filadelfisë dhe Pensilvanisë Lindore Mark, Kryepeshkopi i Tij Pensilvani Perëndimor dhe Pentitsylvanhek. , Kryepeshkopi i Tij Irénée i Otavës dhe Kryepeshkopi i Kanadasë, Shkëlqesia e Tij Kryepeshkopi Michael i Nju Jorkut dhe Dioqeza e Nju Jorkut dhe Nju Xhersit, Shkëlqesia e Tij Kryepeshkopi Daniel i Çikagos dhe Midwest, së bashku me priftërinj dhe dhjakë të shumtë.

Përpara liturgjisë, peshkopi i zgjedhur Nikodhim dha deklaratën e tij të besimit, duke shpallur Besimin Niceno-Kostandinopolitan dhe ofroi një shpjegim të hollësishëm të doktrinave Trinitare dhe Kristologjike të Kishës në prani të Mitropolitit Tikhon dhe hierarkëve të mbledhur, klerikëve dhe besimtarëve. Ai u zotua për të mbështetur kanunet e Kishës dhe mësimet e Etërve të Shenjtë dhe për të ruajtur unitetin me vëllezërit e tij peshkopë. Gjatë këndimit të Trisagionit në Liturgjinë Hyjnore, peshkopi i zgjedhur Nikodhim u drejtua në altar nga Kryeprifti Aleksandër Rentel, Kancelar i OCA-së dhe prifti Mark Doku, kancelar i Kryedioqezës Shqiptare.

Në predikimin e tij, Mitropoliti Tikhon theksoi thirrjen tonë, shkruan buletini javor,  për të bërë asgjë tjetër veç vullnetit të Perëndisë Atë siç bëri Krishti. Ai u bëri thirrje të gjithëve që të jemi gjithmonë të mbushur me veprën e Zotit, duke i ofruar Krishtit veten dhe tërë jetën tonë, që edhe ne të jemi krishtër të vegjël. Ai vuri në dukje se, duke e bërë këtë, ne me të vërtetë do të gjejmë gëzim të përjetshëm.

Pas Liturgjisë Hyjnore, hierarkët dhe klerikët u mblodhën në ambusin ku Mitropoliti Tikhon i uroi mirëseardhjen ipeshkvijve të mbledhur dhe iu drejtua ipeshkvit të porsa shuguruar. Mitropoliti Tikhon e uroi në emër të Kishës Ortodokse në Amerikë peshkopin Nikodhim dhe i uroi mirëseardhjen në Sinodin e Shenjtë të Ipeshkvijve. Ai i kujtoi Hirësisë së Tij se nuk është vetëm dhe se duhet të mbështetet në lutjet e vëllezërve të tij peshkopë dhe atyre që kanë shkuar përpara tij. Së fundi, Fortlumturia e Tij e nxiti peshkopin Nikodhim që t'i besojë Hyjlindëses Më të Shenjtë. 

Editoria e Diellit, seksioni i saj anglisht, gazetarja Rafaela Prifti e përcolli nga Bostoni- Katedralja e Shën Gjergjit ne Boston, dhe tha se Arkimandriti Nikodhim është zgjedhur Peshkopi i Bostonit dhe i Kryedioqezës shqiptare nën kupolën e Kishës Ortodokse në Amerikë (OCA).

Ajo tha se  besimtarët pjesëmarrës në shugurimin ceremonial të tij në 16 shtator në Katedralen Ortodokse Shqiptare të Shën Gjergjit në lagjen Bostoni i Jugut (South Boston) e ndiejnë rëndësinë historike që ka ky moment. Mbasi, shkruan ajo Peshkopi Nikodhim eshte pasadhës i Hirësisë së tij Nikon (Liolin) (1945-2019) i cili e ishte mësuesi i tij, ndërsa ai vetë pohonte se ishte pasuesi i Metropolitit Fan Noli (1882-1965). 

“Pra, ruajtja  e vazhdimësisë nënkupton stabilitet dhe qëndrueshmëri, të cilave kisha si institucion u kushton shumë vëmendje”

Artur Lionlin, ish-Kancelar i Kryedioqezës Shqiptare të Bostonit, ku ka shërbyer për 50 vjet, dhe vëllai i Peshkopit të mëparshëm, tha se ceremonia do jetë diçka e paharrueshme për të gjithë ata që do kenë fatin të jenë dëshmitarë. At Liolini vet nuk mund të ishte fizikisht i pranishëm, por nëpërmjet birit të tij Evans tha: “Jemi të kënaqur të shohim vazhdimësi për Kryedioqezën Shqiptare.”

Hirësisë së tij i është dhënë titulli Kancelar Nderi në vitin 2021 kur në atë post u vendos përkohësisht Igumeni Nikodhim.

Ceremonia ka peshë historike edhe për shkak të vendit të veçantë që ka Kisha e Shën Gjergjit në Boston për historinë e komunitetit dhe të kombit shqiptar. “Kisha Ortodokse shqiptare në Amerikë dhe Vatra kanë luajtur rol kyç për çështjen kombëtare, duke qënë dy shtyllat që kontribuan në momentet më të vështira për kombin shqiptar,” tha Kryetari i Nderit i Vatrës Agim Rexhaj. Në këtë ditë, Federata PanShqiptare e Amerikës Vatra përfaqësohej nga z. Rexhaj, Sekretarja Nazo Veliu, Petrit Alibeaj i Degës së Vatrës Boston, dhe  Editorja e Anglishtes së gazetës Dielli - Rafaela Prifti, e cila përgatiti edhe reportazhin nga Bostoni.

Ajo shkruajti se Peshkopi Nikodhim, 44 vjeçar, i lindur Nathan Preston në një familje amerikane protestante nga Idaho, ka kryer studimet teologjike dhe ka shërbyer mbi dhjetë vjet në Kishën Ortodokse Shqiptare të Shën Nikollës në Nju Jork.

At Nikodhim u zgjodh Peshkop në Asamblenë e Dioqezës shqiptare në shtator të vitit të kaluar në Nju Jork. Dhe është i pari peshkop joshqiptar i zgjedhur në këtë post do mbikqyrë tani kishat shqiptare nën kupolën e Kishës Ortodokse OCA. Shumë klerikë amerikanë dhe me prejardhje të tjera si ruse, rumune etj, kanë shërbyer dhe shërbejnë me përkushtim në famullitë e dioqezës shqiptare në Amerikë prej shumë viteve. Vetë At Nikodhim u përkujdes të përgatiste pasardhës si Dhjaku Eugen (Eugene), gjatë periudhës së shërbesës në Kishën e Shën Nikollës (Shën Kollit) në Nju Jork.

Hirësimi i Nikodhimit Peshkop i Bostonit dhe Dioqezës Shqiptare shihet si provë për kishën dhe komunitetin shqiptar në përpjekjet për të qenë të bashkuar., shkruan Editoria e Diellit ne seksionin anglisht Rafaela Prifti.

Numri i priftërinjve shqiptarë në Shtetet e Bashkuara dhe në dioqezën shqiptare nën Kishën Ortodokse në Amerikë është i pakët. Vala e emigratëve shqiptarë në këtë vend rritet me shpejtësi në dekadat e fundit. Fluksi e vendos më shumë në rend të ditës çështjen e përgatitjes së klerikëve për kishën.

Nga ana e tij, Hirësia e tij Tikhon, Kryepeshkop i Uashingtonit dhe Metropolit për Amerikën dhe Kanadanë, shprehu qëndrimin e Kishës Ortodokse në Amerikë ku aderojnë Dioqezat e pakicave midis tyre edhe ajo shqiptare që nga viti 1971. “Ndasitë etnike dhe gjuhësore nuk i shërbejnë punës në emër të Zotit,”- tha Kryepeshkopi Tikhon.

Komuniteti shqiptar ka ndjeshmëri për mbajtjen e liturgjisë në gjuhën shqipe. Në hirësimin e Nikodhimit u ndoqën nomet kanonike të ortodoksisë dhe gjatë betimit të Peshkopit të zgjedhur, veshjes me rrobet e hierarkut u kënduan hymne dhe lutje në shqip dhe në anglisht.

Në mbyllje, gjashtë klerikët pjesëmarrës në dorëzimin e Nikodhimit Peshkop e drejtuan të ulej në fronin e tij, shoqëruar me fjalët “I Denjë”. Duke mbajtur “stapin e peshkopit” – relike e paraqitur në foto dhe portrete të klerikëve paraardhës, Nikodhimi i saposhuguruar përmendi se gjatë përgatitjeve te diteve te fundit në kishë u gjet “pagëzori” i Nolit, i parë si shprehje simbolike e vazhdimësisë dhe unitet të dioqezës.

Mes besimtarëve pjesëmarrës në kishën e Shën Gjergjit ishin anëtarët e familjes Preston nga Idaho, të mbledhur në “A Big family reunion” (bashkim të gjerë familjar,) tha Nikodhimi.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat