Ministri Manja: Nuk ka amnisti për asnjë nga çështjet që janë në duart e SPAK dhe që po gjykohen në GJKKO

Shqipëria

Ministri Manja: Nuk ka amnisti për asnjë nga çështjet që janë në duart e SPAK dhe që po gjykohen në GJKKO

Më: 21 shkurt 2024 Në ora: 13:51
Ministri Manja

Manja: Dje në komisionin e ligjve ka kaluar pr. ligji për amnistinë, i cili tashmë do t’i drejtohet seancës ku pritet të marrë 84 vota, dua të falënderoj deputetë e komisionet të Ligjeve, por dua të jemi të qartë, pr ligji ka dy komponentë amnistinë nga dënimi dhe ndjekja penale.

Flitet për lëndë dhe çështje që janë në duart e prokurorisë ose janë ende pa u gjykuar nuk ka amnisti mbi ndjekjen penale për asnjë nga veprat që po gjykohet në gjkko, amnisti mbi ndjekjen penale apo mbi të gjitha veprat që janë në duart e prokluroisë deri në 2 vite burgim, ka përjashtime, nuk do të amnistohen pavarësisht veprave që kanë të bëjë me nderin apo dhunën në familje, apo dhuna mbi bazë gjinore.

Ka një kategorti të dënuarish që nuk përfitojnë, kategoria e të dënuarve  që nuk përfitojnë për shkak të disa kufizimeve për të cilat janë dënuar kemi ndjekur traditën që zbresin një vit nga dënimi të gjithë të dënurve burra dhe 1.5 gra.

Ky ishte drafti, në komison ka pasur amendamente dhe prandaj shkohet, një nga propozimet ishte që në kategorinë e të dënurve që nuk përfitojnë nga amninstia, e të dënuarve nga gjkko me vendim të formës së prerë, argumenti ka qenë që nëpërmjet këtin rregulli dhe parimi të siurohet neni 18,. Pika1, barazia para ligjit, i dënuar për të njëjtën vepër i ulet 1 vite për burrat, i njëjti për të njjtën vepër thjesht se është dënuar nga GJKKO, mbi dënimin dhe veprat dhe nuk lidhet me kompetencat e gjykatës, qëndrimi ynë ka qenë shumë i qartë, ajo që dua të them, nuk ka amnisti për asnjë nga cështjet dhe lënda që sot është në duart e prokuroisë së posacme përveç disa veprave të lehta siç janë kundravajtje penale.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat