Mbrojtja e Gucatit dhe Haradinajt: Po përballemi me qasje shpërfillëse nga ana e Prokurorisë

Aktuale

Mbrojtja e Gucatit dhe Haradinajt: Po përballemi me qasje shpërfillëse nga ana e Prokurorisë

Më: 24 shkurt 2021 Në ora: 13:51
Gucati dhe Haradinaj

Në seancën e radhës mbi ecurinë e çështjes ndaj ish-drejtuesve të Organizatës së Veteranëve të Luftës së UCK-së, Hysni Gucati dhe Nasim Haradinaj, mbrojtja ka shprehur shqetësime lidhur me, siç kanë thënë ata, me qasje shpërfillëse dhe mungesën e një dialogu konstruktiv nga ana e Prokurorisë. Në seancën e sotme, Prokuroria ka deklaruar se janë të gatshëm të fillojnë procesin gjyqësor duke shtuar se i kanë kryer të gjitha detyrimet lidhur me gjetjen e materialeve.

Prokurorja Valeria Bolici tha se Zyra e Prokurorit të Specializuar do të mund të dorëzojë dosjen paraprake të lëndës dhe do të jetë e gatshme për gjykim pavarësisht nga përmbushja e kërkesave të palëve të treta.

Bolici: ZPS pret të përfundojë me nxjerrje ne të gjitha materialeve

“ZPS pret që të përfundojë të gjithë nxjerrje ne materialeve në kohën e paraqitjes së dosjes paragjyqësor, presim të marrim përgjigje ndaj kërkesave të palëve të treta, kemi afat, por nëse këto përgjigje nuk merren, kjo nuk do të ndikojë në mundësinë tonë për të dorëzuar dosjen dhe për të qenë gati për gjyq më pas. Dua të theksoj se siç thamë në parashtrimet me shkrim puna hetimore është e tillë që ne vazhdojmë punën tonë në bashkëpunim me provat e nxjerra, provat do të ja bëjmë të njohura mbrojtjes sikurse që i paraqesim në gjykatë në bazë të dispozitave përkatëse, ZPS nuk mendon që këto do të ndikojnë në ecurinë e shpejtë të procesit”, tha ajo.

Por avokati i Hysni Gucatit, Jonathan Elystan Rees tha se janë në pritje që Prokuroria të nxjerrë gjitha materialet dhe vetëm pasi mbrojtja t’i shoh atom und të deklarojë rreth hetimeve që mund të vijojnë.

Resse: Jemi skeptik se nxjerrja e materialeve përfundon më 9 prill

“Të theksoj skepticizmin tonë se nxjerrja e materialet do të përfundojë më 9 prill 2021, ne presim ndërkohë nxjerrje ne materialeve sipas rregullave 102 1(b) dhe 103, presim zgjidhjen e shqetësimeve që ngritëm lidhur me rregullën 102 3, e cila në vetvete mudn të qojë në probleme lidhur me nxjerrje ne materialeve të tjera. Ne dëgjuam atë që tha ZPS se do të dorëzojë dosjen paragjyqësore më 9 prill por jemi skeptik për këtë, lidhur me faktin që nxjerrja e materialeve do të përfundoje më atë datë për arsyet që thash. Vetëm pasi të marrim materialet e mëtejmë që i presim dhe të zgjidhet çështja e listës, atëherë do të jemi në gjendje të vlerësojmë nëse është bërë siç duhet puna e nxjerrjes së materialeve”, tha Resse.

Tutje, Resse ka thënë se prokuroria nuk ka përmbushur detyrimet që ka rreth nxjerrjes së materialeve.

Resse: ZPS duhet t’i dorëzojë mbrojtjes materialet

“Ky material duhet t’i dorëzohet mbrojtjes në mënyrë që ajo të vlerësojë natyrën e materialet, konteksti i kësaj çështje të paktën sipas asaj që thotë prokuroria është se bëhet fjalë për rreth 4 mijë dokumente të një natyre konfidenciale që kanë prejardhjen nga task forca speciale hetimore dhe të cilat nuk janë nxjerrë në mënyrën e duhur. Këto dokumente nëse ZPS e ka me të drejtë, nëse ato janë nga vet ZPS-ja atëherë ZPS e ka detyrimin e dorëzimit të këtyre dokumenteve nëse janë autentike dhe konfidenciale”, ka thënë ai.

Edhe avokati i Nasim Haradinajt, Toby Cadman ka shprehur shqetësime lidhur me qasjen e prokurorisë, që sipas tij ka mungesë të një dialogu konstruktiv nga ana e Zyrës së Prokurorit të Specializuar.

Cadman: Prokuroria me qëndrim shpërfillës dhe përbuzës

“Mbështes fjalën e zotit Resse lidhur me qëndrimin shpërfillës dhe përbuzës me të cilat ne përballemi, qëndrimi që mban ZPS me thënë të drejtën është qëndrim qesharak, padyshim që zoti gjykatës do të duhet të jap vendime procedural për të gjitha këto çështje. Nxjerrja e materialeve nuk ka përfunduar ende dhe siç e pranon edhe vet ZPS ajo të bëhet me datë 9 prill, duhet t’i kujtojmë ZPS-së të gjitha detyrimet që ka për këtë çështje, nuk i takon ZPS-së që t’i tregojë mbrojtjes se çfarë duhet të bëjë apo të fus mbrojtjen me detyrim në një proces të përshpejtuar”, tha ai.

Prokuroria ka kundërshtuar deklarata të tillë duke mohuar se ka kanë treguar qasje përçmuese ndaj mbrojtjes.

E lidhur me dëshmitarët, prokuroria ka thënë se nuk janë të detyruar të intervistojnë të gjithë dëshmitarët e paraqitur.

Bolici: ZPS nuk ka detyrim të intervistojë të gjithë dëshmitarët e paraqitur

“Në lidhje me numrin e dëshmitarëve, ZPS i ka përfshirë këto në listën e dëshmitarëve, pra nuk ka asnjë detyrim për prokurorinë që të intervistojë të gjithë dëshmitarëve të cilët synojmë t’i thërrasim për të dëshmuar në sallën e gjyqit, megjithatë siç parashikohet në parashtrimet me shkrim të prokurorisë, prokuroria synon që të thërras për të dëshmuar autorët e deklaratave të cilat bërë të ditura tashmë mbrojtjes në përputhje me rregullën 102, 1(b), ose rregullën 103 të rregullores, kjo u jep përgjigje të gjitha dyshimeve të mbrojtjes lidhur me këtë pikë”, tha ajo.

Ndërsa siç tha avokati Resse, ai ka pritur që prokuroria të intervistojë dëshmitarë të frikësuar.

Resse: Kam pritur që prokuroria do të intervistojë dëshmitarë të frikësuar

“Nuk ishte kjo mënyra siç parashikohej që prokuroria t’i qaset kësaj konferencë për ecurinë e çështjes. Mendova që ZPS kishte ndërmend të intervistojë dëshmitarë të cilët për shembull kanë qenë të frikësuar, apo janë frikësuar, sepse do t’i thërriste këta dëshmitarë për të dhënë dëshmi në gjykim, mirëpo nga ajo që tha zonja Bolici, tani me sa kuptoj unë ZPS nuk ka ndërmend të thërras dëshmitarë të tillë”, tha ai.

Në konferencën e cila është duke u mbajtur në Hagë, avokatët kanë deklaruar se do të vijojnë me hetimet por kanë theksuar pengesat në të cilat po hasin për shkak të kufizimeve nga pandemia me Covid-19.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat