Danimarkës i rekomandohet anulimi i marrëveshjes me Kosovën për të burgosurit

Aktuale

Danimarkës i rekomandohet anulimi i marrëveshjes me Kosovën për të burgosurit

Më: 7 dhjetor 2023 Në ora: 08:48
Foto ilustrim

Komiteti i Kombeve të Bashkuara për parandalimin e torturës i ka rekomanduar Qeverisë së Danimarkës të anulojë marrëveshjen me Kosovën për transferimin e të burgosurve.

Në raportin e publikuar, shtetit danez i kërkohet një gjë e tillë me arsyetimin se mund të shkelen të drejtat e njeriut, pasi të dënuarit mund të kufizohen ndër të tjera edhe nga vizitat familjare.

Megjithatë, për rekomandimet e Komitetit, Ministria e Drejtësisë thotë se nuk është në dijeni.

MD-ja në një përgjigje për ATV, thotë se sipas marrëveshjes, e cila ende nuk është ratifikuar në Kuvend, në burgun e Gjilanit nuk do të vendosen danezë me dënime me të larta se 10 vjet.

Por me vërejtjet e Komitetit, që janë paraqitur në raportin rreth zbatimit të Konventës kundër Torturës dhe Ndëshkimit Çnjerëzor, pajtohet edhe Këshilli për të Drejtat dhe Liritë e Njeriut në Prishtinë, i cili që nga fillimi ishte kundër kësaj marrëveshjeje.

Ndërkohë, edhe Instituti i Kosovës për Drejtësi kërkon që kjo marrëveshje të mos ratifikohet, pasi sipas tij, është edhe në kundërshtim me konventën e Këshillit të Evropës.

Me miratimin e këtij traktati, sipas Ministrisë së Drejtësisë, Kosova nga transferimi i 300 të burgosurve, do të përfitojë tarifë vjetore fikse për shfrytëzimin e burgut prej 15 milionë eurosh dhe 6 milionë euro të tjera për energji të gjelbër.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat