Këshilli për punë të jashtme i PE-së kërkon arritjen e marrëveshjes për normalizim, që duhet bazohet në njohjen reciproke

Aktuale

Këshilli për punë të jashtme i PE-së kërkon arritjen e marrëveshjes për normalizim, që duhet bazohet në njohjen reciproke

Nga: F. B. Më: 28 shkurt 2024 Në ora: 10:41
Foto ilustrim

Këshilli për punë të jashtme i PE do shqyrtojë sot raportin vjetor për 2023 për zbatimin e masave të përbashkëta për siguri politike, ku Serbia urgjentisht ftohet të harmonizoj politikën e vetë me atë të BE-së, shkruan “Nova” transmeton “Bota Sot”.

Në raportin e kreut të Këshillit Dejvid Mekalister i jepet mbështetje dialogut mes Kosovës edhe Serbisë dhe ftohen palët që të angazhohen në arritjen e marrëveshjes gjithëpërfshirëse obliguese.

Duke përshëndetur pakot e zgjerimit dhe rritjes ekonomike të Ballkanit të prezantuat nga Komisioni Evropian, Këshilli i BE-së ftohet që të tregoj “përkushtim të vërtetë politik për perspektivën e anëtarësimit të vendeve të Ballkanit”.

Vendet kandidate për anëtarësim duhet të arrijnë këtë sipas meritës së përmbushjes së kriteve për bashkëngjitje dhe harmonizim të politikës përfshirë atë për sanksione si përgjigje e luftës së Rusisë në Ukrainë.

Beogradi urgjent ftohet që të harmonizoj politikën e saj me BE-në, duke pas parasysh që “Serbia është vendi i vetëm evropian që nuk ka miratuar sanksione ndaj agresorit rus në Ukrainë”.

Po ashtu Këshilli fton palët në dialog që të “angazhohen në mirëbesim në frymën e kompromisit për arritjen e marrëveshjes gjithëpërfshirëse obliguese për normalizim të raporteve, që duhet bazohet në njohjen reciproke sipas drejtës ndërkombëtare dhe pa asnjë shtyrje”

Kërkohet heqjen e masave të BE-së ndaj Kosovës

Mos-suksesi do ndikoj negativisht në integrimin e secilës palë, BE po ashtu kërkon baraspeshim në ndërmjetësim me qëllim tejkalimit të pengesës së dialogut si kërkon heqjen e masave ndaj Prishtinës

Në raport dënohet sulmi i shtatorit në Banjë dhe provokimet tjera, ndërkohë që palët ftohen në de-eskalim të situatës dhe shmangien e retorikës nxitëse ashtu që të evitohen tensionet e metëjme. Ata thonë se po përcjellin hetimet dhe kryesit duhet të dalin para drejtësisë.

Këshilli i bënë thirrje Komisionit Evropian për masa ndaj qeverisë serbe nëse nuk ndërmerr hapa rreth vërtetimit të pjesëmarrjes eventuale të shtetit në sulmin e Banjës si dhe dhunës në veriun e Kosovës në vitin që kaloi, duke kritikuar mosgatishmërinë e qeverisë serbe për bashkëpunim.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat