U shënua 31 vjetori i celulës së parë të Sindikatës së Pavarur të Arsimit

Kultura

U shënua 31 vjetori i celulës së parë të Sindikatës së Pavarur të Arsimit

Nga: Sadri Rexhepi Më: 1 mars 2021 Në ora: 23:04
Sadri Rexhepi

Në Prishtinë më 25 shkurt 2021 u shënua 31 Vjetori i themelimit të celulës së parë të Sindikatës së Pavarur të Arsimit të Kosovës, ku morën pjesë disa nga themeluesit e asaj kohe të vitit 1990 dhe një numër i konsiderueshëm pjesëmarrësish. Në këtë Akademi shënimi të cilën e udhëhiqte jashtëzakonisht mirë poeti Rudi Berisha, veç të tjerëve me kumtesat e tyre u paraqitën Prof. Dr. Musa Limani, Prof. Dr. Sadri Rexhepi dhe Prof. Shefki Krasniqi etj. Prof. Musa Limani foli për rëndësinë dhe rolin e themelimit të celulës së parë të Sindikatës së Pavarur të Arsimit në mbarëvajtjen e procesit edukativo-arsimor që nga cikli i ulët e deri te Universiteti.

Ai i përmendi edhe shumë emra që ishin aktiv në çështjet e lëvizjeve kombëtare që kishin të bënin edhe me avancimin e proceseve të pavarësisë së Kosovës. Prof. Limani e përshëndeti edhe ideatorin e parë të themelimit të celulës së parë të SPA, z. Sadri Rexhepin, me ç’rast e çmoi lart kontributin dhe angazhimin e tij në atë kohë tepër të vështirë nga dhuna e regjimit serb, që nuk ishte fare e lehtë dhe madje e rrezikshme për t’u marrë iniciativa të tilla. Ai foli edhe për kontributin e Prof. Dr. Xhafer Xhaferit, pas themelimit të celulës së parë mori iniciativën për themelimin e Sindikatës së Pavarur të Arsimit të Universitetit të Prishtinës. Gjithashtu, Prof. Limani foli edhe për kontributin e Prof. Dr. Hajrullah Goranit, i cili më vonë u bë kryetar i Bashkimit të Sindikatave të Pavarura të Kosovës. Kontribut kanë dhënë edhe udhëheqësit e Shoqatës së Arsimtarëve Shqiptarë “Naim Frashëri” të Universitetit të Prishtinës, Prof. Dr. Eshref Ademaj, Prof. Dr. Mujë Rugova, etj. Limani foli edhe për kontributin e atyre që i patën lëshuar shtëpitë e tyre për mbajtjen e mësimit apo siç i kanë quajtur shtëpitë-shkolla, me theks të veçantë foli për familjen Zhushi, në shtëpinë e së cilës ka mbajtur mësim Fakulteti Ekonomik.

Musa Limani foli edhe për rolin e kishave dhe xhamive ku janë mbajtur tubime të ndryshme me karakter humanitar dhe kombëtar. Ndërkaq, Sadri Rexhepi foli për rrethanat e vështira të themelimit të celulës së parë të sindikatës së pavarur të arsimit, kur si ideator kishte përgjegjësi të madhe në mbarëvajtjen e punimeve dhe për të mos ndodhur ndonjë eksces. Ai tregoi se i kishte njoftuar të gjithë drejtorët e shkollave fillore dhe të mesme të komunës së Prishtinës për të marrë pjesë në themelimin e celulës së parë të SPA. Mirëpo, thirrjes iu kishin përgjigjur vetëm tre drejtorë e këta ishin Kadri Zeqiri, drejtor i SHF “Asim Vokshi”, Sylejman Salihu, drejtor i SHF “Emin Duraku” dhe Rrahman Jashari, drejtor i SHF “Zenel Hajdini” në Prishtinë. Pos këtyre tre drejtorëve në tubimin themelues të mbajtur në SHF “Emin Duraku” në Prishtinë, kanë marrë pjesë edhe një numër i konsiderueshëm i arsimtarëve të këtyre tri shkollave, ku u mor vendimi unanim për dhe u themelua celula e parë e SPA.

Ndërkaq, Shefki Krasniqi tha se në momentin se kur na ka njoftuar Sadriu për këtë ide të gjithë jemi habitur se nga i ka lindur kjo ide. Mirëpo, se kishte pas shumë të drejtë, sepse përmes sindikatës u realizuan shumë procese që kishin të bënin edhe në pavarësimin e Kosovës. Nga kjo sindikatë është kryer edhe financimi i mësimdhënësve nëpër shkolla pas tri vjetëve të punës në arsim pa pagesë. Në fund, të pranishmit shtruan shumë pyetje lidhur me rrjedhat e sindikatës deri në çlirimin përfundimtar të Kosovës, ndërsa përgjigjet i dhanë Prof. Dr. Musa Limani dhe Prof. Dr. Sadri Rexhepi. Në këtë tubim u lexuan edhe tri telegrame përshëndetëse të dërguara nga Prof. Dr. Mujë Rugova, Halim Hyseni dhe poeti afirmativ dhe Zymer Mehani.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat