Poezia shqipe jehoi fuqishëm në Sjuhärad minifestivalin e tekstit në Ulricehamn të Suedisë

Kultura

Poezia shqipe jehoi fuqishëm në Sjuhärad minifestivalin e tekstit në Ulricehamn të Suedisë

Nga: Sokol Demaku Më: 6 gusht 2022 Në ora: 08:50
Pamje nga vendi i ngjarjes

Pas pushimeve te sukseshme poetë, shkrimtar anëtar të shoqatës më aktive shqiptare në mërgatë konkretisht me vendqendrim në qytetin e vogël pitoresk të Suedisë, Borås, qytetet me një bagazh të madhe dhe të fort kulturor, me mbi 150 skulptura në gjithë qytetin, me muze me vlera kuklturore konkretisht një nder muzet më bashkëkohor të Textilit sepse ketu së pari lindi industria e textilit, me mbi 20 biblioteka në gjithë qytetin me mbi 150 000 banor, Qendra Kulturore Shqiptare ”Migjeni” me anëtaret e saj është një ndër shoqtatë me aktive në jetën kulturore të qytetit, me prezentimin e gjuhës, kulturës dhe traditës shqiptare në Skandinavi.

Në organizim të shoqatës suedeze ”Textival” vite me radhë në qytetin e vogël e pitoresk Ulricehamn organizohet Sjuhärad Minifestival i tekstit në të cilin këtë vit ishin të ftuar edhe poetë shqiptar anëtar të QKSH Migjeni nga Borås me poezitë e tyre në shqip dhe suedisht. Duhet përmendur këtu se këta poetë, shkrimtar anëtar të QKSH Migjeni krijimtarin e tyre e bëjnë në gjuhën shqipe por nuk e lënë anash edhe ate në gjuhën e vendit ku jetojnë dhe veprojnë pra në gjuhën suedeze. Pothuajse shumica nga ata kanë të publikuara përmbledhje me poezi edhe në gjuhën suedeze, kjo fal punës së palodhshme të anëtarëve më të vjetër të cilët merren edhe me përkthimin e poezisë dhe prozës nga gjuha shqipe në ate suedeze dhe anasjelltas siq janë Rizah Sheqiri, Hamit Gurguri dhe Sokol Demaku, e kjo ka vlerë edhe në prezentimin e poezisë shqipe për lexuesin suedez dhe lexuesin shqiptar të poezise dhe poetëve suedez.

Në prezencen e një publiku modest adhurues të poezisë, e në këtë rast një publiku kurioz për gjuhën shqipe sepse duhet të jemi të sinqert vendësit din shumë pak për gjuhën shqipe, poezin shqipe por edhe për kulturën dhe traditën shqipe e në këtë drejtim QKSH Migjeni është avangardë në prezentim për publikun vendës të gjithë këtyre të mirave shpirtërore të shqiptarëve në mërgatë.

U lexuan poezi në shqip, por edhe në suedisht, secili poet u prit dhe përcoll me duartrokitje të gjata nga publiku i pranishëm në lokalin ”Emmas Streetfoos” në qendër të Ulricehamn, në pjesën me të frekventuar të qytetit. Rizah Sheqiri me mjeshtri prej oratori, poeti, moderatori prezentpoj poetet shqiptar: Anxhela Ziso, Vjollca Nord, Gladiola Jorbus dhe Sokol Demaku, foli për poezinë shqipe, prozën, gjuhën dhe kulturën shqiptare, në mënyrë që të pranishmit dhe të interesuarit të marrin sadopak njohuri themelore apo të themi elementare për shqiptarët dhe shqipen. U prezentua edhe libri më i fundit botuar nga anëtar entuziast të QKSH ”Migjeni” në gjuhën suedeze ”Albaner ett urfolk i Europa”, në shiqp ”Shqiptarët një popull i lasht në Europë” për të cilin libër ka një intersim të madh tek lexuesi suedez dhe se mendojnë në QKSH Migjeni se kjo punë e bërë me këtë libër informativ për Shqipërinë, Kosovën vendet tjera në Ballkan ku jetojnë shqiptarët, gjuhën shqipe, historin, turizmin, kulturën, kuzhinën, fenë, qytetet, gjeografin, përsonalite të njohura shqiptare nga koha deri më sot është një realizim madhor i këtyre entuziastëve të gjuhës e kulturës shqiptare në mërgatë, sepse kjo ka qenë dhe është nevojë në mënyrë që vendësit të din më tepër për shqiptarët sot.

Poetë anëtar të QKSH Migjeni, pas oushimeve të suskesshme tani janë aktiv në shumë festivale, prezentime të gjuhës dhe poezise shqipe, ku pothujase siq na thot e reja Anxhela Ziso cdo javë nga tani poetët janë aktiv në prezentimin e peozisë shqipe në Festivale organiziuar nga shoqata suedeze në qytete të ndryshme, kjo na bënë krenar thot kjo sepse jemi pioner të preznetimit të gjuhës dhe poezisë shqipe në Skandinavi dhe të poezisë suedeze në Shqipëri, Kosovë dhe Maqedonin e Veriut në Shkup, përmes projekteve të QKSH Migjeni.

Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat