Në Tetovë ka bujt mbreti Zog, në Kërçovë shkrepi “alltinë”

Kultura

Në Tetovë ka bujt mbreti Zog, në Kërçovë shkrepi “alltinë”

Nga: Kalosh Çeliku Më: 23 shtator 2023 Në ora: 15:40
Kalosh Çeliku

Historia politike shqiptare, dihet e mbretit Zog. Aqmëmirë, e njohin historianët. E njeh, edhe populli shqiptar. Nuk do t’ju lodh, dhe marr kohë në këtë shkrim publicistik letrar me përralla historike. Shkaku, se: shqiptarët, duke u turrur pas posteve politike dhe pasurisë gjithë jetën, kanë qenë të dalldisur dhe arratisur si argatë politik pas robërisë. Qoftë, në kohën e Turqisë, qoftë në Mbretërinë Jugosllave. Sistemin komunist. Edhe, në Ditën e Sotshme.

E kam thënë, edhe më herët në shkrimet e mia publicistike, dhe libra: shqiptarëve, po u përsëritet historia me shekuj. Fatkeqësisht, përfundojnë gjithë jetën në robëri: lindin dhe vdesin si argatë besnik shqiptar në histori të partive politike.

Jo, rastësisht: Zogu, ka bujtur në Tetovë, dhe ditën e nesërme e ka shkrepur “nagëntin” në fshatin Sërbicë (Kastriot) të Kërçovës. Plumbin, të cilin edhe sotekësajdite ajo shtëpi e ruan si kujtim historik në tavan. Odën e burrave.

Dhe, Fan Nolin: nuk e rrëzoi Mbretëria Jugosllave, por e rrëzuan mercenarët shqiptarë të Kosovës dhe Maqedonisë. Serbofilët, që Mbreti Zog i mbëlidhte rrugëve edhe nëpër katunde në Kosovë dhe Maqedoni. Marrëveshjes Mbretërisë Jugosllave dhe Mbretit Zog, duke ia shitur “Shën Naumin” për të rrëzuar Qeverinë e Fan Nolit.

Shkaku, se: në Ballkan nuk mund të lindëte e para Shqipëria si Shtet demokratik...

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat