Doli nga shtypi Libri në gjuhën gjermane “GESCHUNDENE SEELE” i autorit Pal Sokoli

Kultura

Doli nga shtypi Libri në gjuhën gjermane “GESCHUNDENE SEELE” i autorit Pal Sokoli

Më: 30 nëntor 2023 Në ora: 11:03
Autori Pal Sokoli

“Pal Sokoli, autori i “Geschundene Seele”, i ka shkruar vargjet e tij me pasion dhe ndjeshmëri të madhe. Shumë poezi lënë një ndikim emocional sepse pasqyrojnë në mënyrë mbresëlënëse pasojat e luftës dhe vuajtjet e popullit shqiptarë kosovar. Poezitë shprehin mosmarrëveshjen, trishtimin, dëshpërimin dhe qetësinë e autorit në të njëjtën kohë. Në luftën e Kosovës autori jo vetëm humbi jetesën e tij ekonomike por edhe shumë familjarë dhe të afërm.

Në Wuppertal, ku aktualisht jeton familja e tij, plagët e luftës dhe dashurinë për vendin e tij përpiqet të lehtësoj në formë lirike. Shumë poezi flasin për dhunën që pësoi popullata shqiptare kosovare. Por dashuria për familjen dhe vendin e tij të bukur shprehet edhe në shumë nga poezitë e tij. Poezitë e dashurisë në veçanti përmbajnë imazhe gjuhësore me të cilat mund të lidheni emocionalisht. Ato zbulojnë ndjeshmërinë dhe cenueshmërinë e autorit.

Metaforat e lidhura i japin poezisë së tij një shprehje të fortë dhe prekëse. Përmes vargjeve metaforike të poezive të tij ai jep njohuri për shpirtin e tij të trazuar nga ngjarjet luftarake në Kosovë.

Gjuha e tij ndonjëherë agresive drejtohet kundër atyre që shkaktuan luftën, të cilët shkatërruan kryesisht vendin e tij. Nëpërmjet poezisë së tij, shumë lexues mund të fitojnë njohuri për shpirtin e goditur dhe në të njëjtën kohë të dashur të një shqiptari nga Kosova që e do vendin, atdheun e tij”. 

Korrektori: Klaus Jankowski, Profesor i Pedagogjisë dhe gjuhës gjermane.  

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat