Objektet e institucioneve shtetërore në RMV, jashtë kadastrës

Maqedonia

Objektet e institucioneve shtetërore në RMV, jashtë kadastrës

Më: 7 dhjetor 2022 Në ora: 14:15
Foto ilustrim

Vetëm 18 institucione në Maqedoninë e Veriut nga gjithsej 1.346 kanë realizuar detyrimin për regjistrimin e pronës në Agjencinë e Kadastrës.

Në vitin 2020, Qeveria mori vendim për vendosjen e një numri unik identifikimi, me të cilin Agjencia e Kadastrës do t’i regjistrojë institucionet dhe pasurinë e tyre.

Ministria e Shoqërisë Informative me këtë rast u obligua nga Qeveria që të vë në dispozicion të dhënat e saj digjitale nga regjistri i institucioneve shtetërore, të cilat do të duhet të lidhen me bazën elektronike të të dhënave të Agjencisë së Kadastrës.

Drejtori i Agjencisë së Kadastrës së Maqedonisë së Veriut, Boris Tunxhev, thotë për Radion Evropa e Lirë se institucioni që ai drejton synon të ketë njohuri të sakta se me çfarë prone saktësisht disponojnë institucionet e shtetit.

“Ne nuk kemi të dhëna se cili institucion me çfarë prone disponon dhe të njëjtën e ka në shfrytëzim”, thotë Tunxhev.

Ai shpjegon se Agjencia e Kadastrës ka marrë informacione, gjegjësisht kërkesa nga një numër shumë i vogël i institucioneve që i kanë regjistruar pronat. Problemin ai e fokuson te mungesa e njohurive për sa i përket numrit të fletë-pronësisë.

Tunxhev, gjithashtu, bën të ditur se 10 për qind e territorit të Maqedonisë së Veriut nuk ka qenë fare e regjistruar regjistrin e Kadastrës deri në vitin 2018.

“Gjatë fazës së parë, brenda dy vjetëve, arritëm të regjistrojmë hapësirën e përgjithshme, e cila përbëhet nga hapësira pyjore si dhe tokë bujqësore në pronësi të shtetit e paregjistruar, pa fletë pronësie, rreth 245 hektarë ose rreth 10 për qind e territorit të Maqedonisë së Veriut”, thotë Tunxhev.

Revizori i Shtetit ka konstatuar se prona e shtetit në vlerë prej 150 milionë euro nuk posedon fletë pronësie. Sipas tij, Shërbimi për Punë të Përgjithshme dhe të Përbashkëta, i cili është kompetent për kujdesin e nevojave të objekteve të Presidencës, për Qeverinë, ministritë, inspektimet dhe institucionet e tjera që dalin nga ministritë, për sekretariatet dhe shërbimet profesionale në qeveri, si dhe për pronën e Gjykatës Kushtetuese, nuk mban evidencë të brendshme të pronës me të cilën disponon.

Revizori e ka cilësuar si të paligjshëm regjistrin e Shërbimit për Punë të Përgjithshme dhe të Përbashkëta për shkak se, siç theksohet, ai ka qenë jo i plotë dhe me lëshime të shumta.

Por, me këtë qëndrim nuk pajtohet Pece Mirçevski, drejtor i Shërbimit për Punë të Përgjithshme dhe të Përbashkëta, pasi siç thotë, konstatimi “i paligjshëm” është shumë i ashpër megjithëse thotë se ka lëshime.

Regjistrimi i Shërbimit për Punë të Përgjithshme dhe të Përbashkëta dhe të gjithë hapat lidhur me këtë procedurë bëhen në përputhje me ligjet, por njëkohësisht nuk e kontestojmë faktin se janë bërë lëshime të pjesshme në segmente të caktuara të këtij regjistrimi. Është i gabueshëm konstatimi se regjistrimi nuk është i realizuar në përputhje me ligjet që e rregullojnë këtë çështje”, theksohet në përgjigjen e drejtorit të Shërbimit për Punë të Përgjithshme dhe të Përbashkëta drejtuar Revizionit Shtetëror.

Fletë-pronësia është dokument publik, me të cilin dëshmohet e drejta e shkruar e pronësisë dhe e drejta në të mira tjera të pasurisë së patundshme në pajtim me ligjin.

Fletë-pronësia përmban të dhënat e parcelave kadastrale, ndërtesave dhe pjesë të veçuara të ndërtesës dhe objekte tjera, bartësit të së drejtës së patundshmërisë, të drejtën e pronësisë dhe të drejtën e të mirave të tjera të pasurisë së patundshme, si dhe të drejta tjera për regjistrim të parapara me ligj, e drejta juridike e regjistrimit, shuma e detyrimit të siguruar me të drejtën e pengut, parashkrimin dhe shënimin.

Pa fletë pronësie qytetarët nuk mund të lëvizin asnjë tullë nga objektet e tyre

Për çfarëdolloj rikonsumimi (çfarëdo lloj mbindërtimi apo plotësimi) të objekteve ekzistuese, qytetarët në fillim duhet të dëshmojnë se prona është e tyre përmes fletë-pronësisë pastaj duhet të hartojnë elaborat dhe raport nga Plani urbanistik që të merret leja nga komuna përkatëse.

Darko Petrevski për Radion Evropa e Lirë tregon se si janë dashur më shumë se gjashtë muaj të bredhë në relacionin kadastër- komunë që të marrë leje për rikonstruktimin, përkatësisht ngritjen e një kati në shtëpinë e të atit.

“Që të mund të ndërtosh mbi objektin ekzistues ose të bësh ndonjë rikonstruktim duhet të dëshmosh se objekti është i legalizuar përmes fletë-pronësisë. Pa këtë dokument as mos të të shkojë në mendje të fillosh procedurën për marrjen e lejes”, thotë ai.

Por, edhe pse nuk kanë pasur fletë pronësie, janë rikonstruktuar fasadat e shumë institucioneve të shtetit. Aktualisht, po kryhen punime në fasadën e objektit ku është e vendosur Ministria e Transportit dhe Lidhjeve, institucion ky që nuk ka fletë-pronësi.

Pa posedimin e fletë-pronësisë është rikonstruktuar dhe objekti i Kuvendit të Maqedonisë së Veriut.

Pa fletë pronësie janë dhe vilat e Presidencës së shtetit dhe shumë objekte të tjera.

Të nderuar lexues të gazetës “Bota sot”, komentet që përmbajnë fyerje, ofendime dhe sharje nuk lejohen në portal. Andaj, komentet e juaja do të kalojnë në filtra për aprovim dhe të tillat që përmbajnë gjuhë që nuk përkon me rregullat, nuk do të aprovohen. Ju faleminderit.
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat