Maqedonia, prodhues i vogël i bakrit

Maqedonia

Maqedonia, prodhues i vogël i bakrit

Më: 17 maj 2024 Në ora: 19:28
Foto ilustrim

Trendi në rritje i çmimit të bakrit në bursat botërore ka hapur një sërë dilemash se si do të ndikojë në vendin tonë. Pritshmëria që çmimet e larta të energjisë së rinovueshme do të rrisin kërkesën për bakër do të përfaqësojë një sfidë serioze për të gjitha vendet në drejtim të hapjes së minierave të reja. Çmimi aktual i bakrit në bursën botërore është rekord prej 10.000 dollarë amerikanë ton bakër me tendencë rritjeje, që sipas opinionit të ekspertëve do të varet në masë të madhe nga lëvizjet botërore, luftërat, prodhimi dhe kërkesa.

Ish-kryetari i Shoqatës së Minierave të Maqedonisë, Nikolajço Nikollov, nuk e përjashton mundësinë që çmimi i bakrit në dy vitet e ardhshme të rritet deri në plus 75 për qind nga çmimi aktual.

“Është evidente se çmimi i bakrit në tregun botëror është në rritje të vazhdueshme si pasojë e rritjes së kërkesës. Nga ana tjetër, prodhuesit e mëdhenj, kryesisht Rusia, kanë reduktuar prodhimin dhe ofertën e tregut për shkak të sanksioneve të njohura kundër Rusisë. Një nga arsyet e rritjes së kërkesës për bakër, përveç asaj standarde, është zhvillimi i industrisë së automobilave dhe kalimi në prodhimin e makinave elektrike, ku bakri luan një rol të rëndësishëm”, shpjegon Nikollov.

Ndërkaq, vendi ynë aktualisht është një prodhues i parëndësishëm i bakrit. Në minierën e vetme aktualisht të bakrit “Buçim” dhe “Borov Dol” prodhohen çdo vit rreth 8.000 ton bakër dhe 500 deri 1.000 ton ar, të cilat më pas eksportohen në Bullgarinë fqinje në formën e koncentratit të bakrit me përmbajtje bakri 21 për qind dhe arit prej 10 deri 20 gram ton koncentrat. Gjithashtu, miniera e Buçimit është aktualisht prodhuesi i vetëm i bakrit katodik me një pastërti prej 99.995 për qind, por sasia është e vogël dhe arrin në 1.000 ton në vit.

“Sipas ligjeve aktuale në Maqedoni, përveç tatimit mbi fitimin, minierat paguajnë një tarifë koncesioni prej dy për qind të realizimit të metaleve dhe duke qenë se çmimet e bakrit dhe arit janë të mira, këto shuma janë të rëndësishme për ekonominë e vendit. Maqedonia është një prodhues shumë i vogël i bakrit përkundër rezervave të mëdha të krijuara të xehes së bakrit, në radhë të parë Illovica Shtuka, por kjo minierë potenciale e cila ka qenë aktive për gati 20 vjet dhe ka rezerva të mëdha xehe, që ende nuk është e hapur dhe problemi kryesor është rezistenca e shoqërive mjedisore dhe ndryshimi i vendimeve dhe opinioneve të autoriteteve shtetërore”, shpjegon Nikollov.

Ai shtoi se miniera e Borov Dol, e cila funksionon si pjesë e Buçimit, në seksionin e përpunimit, është miniera e parë e hapur për lëndë të parë metalike në vendin tonë në 40 vitet e fundit dhe në lokalitetin Buçim.

Ndër të tjera, minierat aktualisht janë nën juridiksionin e Ministrisë së Ekonomisë, sektori i burimeve minerale.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat