​Zogjtë po çelin vezët më herët, pse kjo është keq për planetin?

Speciale

​Zogjtë po çelin vezët më herët, pse kjo është keq për planetin?

Më: 27 mars 2022 Në ora: 16:23
Foto ilustrim

Zogjtë po lëshojnë vezët e tyre deri në katër javë më herët se një shekull më parë - për shkak të ndryshimeve klimatike, sipas një studimi të ri.

Koleksionet e muzeut qindravjeçarë kanë ndihmuar të tregohet se zogjtë në mbarë botën po bëjnë fole më herët në pranverë.

Studimi, i botuar në Journal of Animal Ecology, tregon se shumë lloje zogjsh po lëshojnë vezë gati një muaj më herët se 100 vjet më parë.

Duke krahasuar vëzhgimet e fundit me vezët shekullore të ruajtura në koleksionet e muzeut, shkencëtarët ishin në gjendje të përcaktonin se rreth një e treta e specieve të shpendëve që bënin fole në Çikago, SHBA, e kanë zhvendosur vezët e tyre mesatarisht 25 ditë.

Për aq sa mund të thonë studiuesit, fajtori në këtë ndryshim është ndryshimi i klimës.

Autori kryesor i studimit, Doktor John Bates, kurator i zogjve në Muzeun Field, tha: "Koleksionet e vezëve janë një mjet kaq tërheqës për ne për të mësuar rreth ekologjisë së shpendëve me kalimin e kohës”.

"Më pëlqen fakti që ky dokument kombinon këto grupe të dhënash më të vjetra dhe moderne për të parë këto tendenca gjatë rreth 120 vjetëve dhe për të ndihmuar në përgjigjen e pyetjeve kritike se si ndryshimi i klimës po ndikon te zogjtë. Duhet t'i njohësh zogjtë që të gjesh foletë dhe të bësh mbledhjen. Ata ishin shumë të përshtatur me kohën kur zogjtë kishin filluar të shtriheshin, dhe kjo çon, për mendimin tim, në data shumë të sakta kur u hodhën vezët,” tha ai.

Ekipi përdori pasqyra të montuara në shtylla të gjata për të parë në foletë e larta dhe mbajti nga afër datat kur vezët ishin hedhur dhe çelur.

Studiuesit më pas kishin dy grupe të mëdha të të dhënave për folenë: një nga afërsisht 1880 në 1920 dhe një tjetër nga rreth 1990 deri në 2015.

Ekipi zhvilloi modele për analizimin e të dhënave që i lejuan ata të adresonin boshllëkun në mesin e shekullit të 20-të, si dhe ndryshimet në marrjen e mostrave midis mbledhësve të hershëm të vezëve dhe kërkimeve moderne.

Analiza tregoi një prirje "të habitshme": midis 72 specieve për të cilat të dhëna historike dhe moderne ishin të disponueshme në rajonin e Çikagos, rreth një e treta kanë bërë fole më herët.

Sasia e dyoksidit të karbonit në atmosferë me kalimin e kohës lidhet mjeshtërisht me tendencat më të mëdha të temperaturës dhe studiuesit zbuluan se ajo gjithashtu lidhet me ndryshimet në datat e vendosjes së vezëve.

Bates thotë se ndryshimet në temperaturë janë në dukje të vogla, vetëm disa gradë, por ndryshimet e vogla përkthehen në lulëzim të bimëve të ndryshme dhe shfaqjen e insekteve - gjëra që mund të ndikojnë në ushqimin e disponueshëm për zogjtë.

“Shumica e zogjve që ne shikuam hanë insekte dhe sjellja sezonale e insekteve ndikohet gjithashtu nga klima. Zogjtë duhet të lëvizin datat e tyre të vendosjes së vezëve për t'u përshtatur," tha ai.

Bates thotë se përveçse shërben si një paralajmërim për ndryshimet klimatike, studimi gjithashtu thekson rëndësinë e koleksioneve muzeale, veçanërisht të koleksioneve të vezëve.

“Ka pesë milionë vezë në koleksione në mbarë botën. Ata janë një thesar i të dhënave për të kaluarën dhe mund të na ndihmojnë t'u përgjigjemi pyetjeve të rëndësishme rreth botës sonë sot," përfundoi ai.

commentFirst article
Më të lexuarat
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat