The Balkan Forum diskuton regjimet e vizave në zonën Shengen

Aktuale

The Balkan Forum diskuton regjimet e vizave në zonën Shengen

Më: 20 shtator 2021 Në ora: 06:09
Ilustrim

The Balkan Forum do të organizojë sot konferencën me temë “Jo regjimit të vizave: Koha për të vendosur qytetarët në rend të parë”.

Konferenca është e organizuar në dy panele 'Liberalizimi i vizave: Motivim i sinqertë ose letër e vdekur?' dhe 'Të rinjtë dhe lëvizja përtej kufijve'.

Regjimet ekzistuese të vizave brenda rajonit dhe në të gjithë zonën Shengen sipas The Balkan Forum kanë thyer lidhjet familjare, duke penguar shkëmbimin studentor dhe akademik, duke dëmtuar bizneset dhe duke parandaluar bashkëpunimin rajonal.

Liberalizimi i vizave duke përfituar nga pesë vendet e Ballkanit Perëndimor që nga viti 2009 ishte nxitja më e madhe për zhvillimin ekonomik të rajonit.

Pas futjes së liberalizimit të vizave për Ballkanin Perëndimor, tregtia e rajonit me BE -në u rrit gati dy herë e gjysmë.

Sidoqoftë, qytetarët e Kosovës mbeten të vetmit në rajon që kanë nevojë për vizë për të udhëtuar në zonën Shengen, pavarësisht faktit se në vitin 2018, Komisioni Evropian konfirmoi që Kosova kishte përmbushur të gjitha standardet e hartës së liberalizimit të vizave.

Në të njëjtën kohë, lëvizja e qytetarëve të Ballkanit Perëndimor brenda saj vazhdon të jetë sfiduese për shkak të kufizimeve të pasaportave, si në rastin e udhëtimit midis Kosovës dhe Serbisë, si dhe midis Bosnjës dhe Hercegovinës dhe Kosovës.

Kufizime të tilla brenda rajonit dhe në të gjithë zonën Shengen janë provuar si pengesa të rëndësishme për lirinë e lëvizjes së njerëzve që duhet të zgjidhen urgjentisht në mënyrë që qytetarët e zakonshëm të mund të bashkëpunojnë, zhvillohen dhe përparojnë.

Konferenca është një vazhdim i përpjekjeve kolektive që synojnë adresimin e pengesave serioze në Lirinë e Lëvizjes së njerëzve në Ballkanin Perëndimor dhe në zonën Shengen.

Disa nga folësit përfshijnë: Vlora Citaku, Dukagjin Gorani, Gerlad Knaus, Sabina Cudic, Viola Von Cramon-Taubadel, Andjela Micanovic, Blazhen Maleksi, Egzona Bokshi dhe Ivan Djuric.

Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat