​Sfidë formalizmi i punësimit në Kosovë

Aktuale

​Sfidë formalizmi i punësimit në Kosovë

Më: 22 mars 2023 Në ora: 11:14
Pamje nga paneli i diskutimit

Administrata Tatimore e Kosovës në bashkëpunim me Iniciativën Kosovare për Stabilitet – IKS kanë mbajtur panel diskutimi me temë “Formalizimi i punësimit”.

Gjatë diskutimit, penalistët kanë adresuar kërkesa dhe ankesa të ndryshme që kanë hasur nga punëtorët në lidhje me të drejtat e tyre ligjore.

Drejtori ekzekutiv i Administratës Tatimore të Kosovës, Ilir Murtezaj theksoi se si ATK janë duke punuar që të përmirësojnë formalizimin e punësimit, derisa shtoi se këtu ka një përmirësim të dukshëm.

"Ne kemi përgatit projekte të veçanta për trajtim të projektit për punësimin formal. Nëse shohim trendin e numrit të punësuarve shihet se nëpër vite kemi një mesatare deri në 20 mijë punëtor që janë raportuar në administratë, kjo bën që ne jemi në një trend të mirë. Po ashtu një pjesë e pagave merret ‘cash’ nga punëdhënësit, ku gjitha këto kanë bërë që ky sektor duhet të trajtohet. Ne e dimë që nuk mund të bëjmë asnjë punë vetëm dhe bëjë thirrje që të bashkohemi të gjithë, sepse nuk mund të luftohet informaliteti pa bashkëpunim me qytetarët dhe OJQ-të e ndryshme", tha Murtezaj.

Kryeinspektori i Inspektoratit të Punës, Hekuran Nikqi tha se Inspektorati është duke krijuar edhe mekanizma tjerë për formalizimin e punësimit, në të cilën përfshihet edhe rritja e numrit të inspektorëve.

"Inspektorati i Punës si mekanizma që ka krijuar për mbikëqyrjen e ligjit të punës së deklaruar ka rritur inspektimet që nga viti i kaluar. Në janar të vitit 2022 në kuptimin e formalizimit ka pasur 292 inspektime, ndërsa në janar të këtij viti ka IP ka kryer mbi 340 inspektime në këtë aspekt”, tha Nikqi.

Ndërkaq, kryetari i Odës Ekonomike të Kosovës (OEK), Lulzim Rafuna tha se gjatë punës në terren si odë kanë vërëjtur ndryshime të dukshme në biznese.

Rafuna tha se edhe bizneset janë vetëdijesuar në këtë aspekt, duke mos pranuar punëtor pa një kontratë pune.

"Ne kemi arritur që gjatë tërë kohës të organizojmë kampanja, anëtarët e odës gjithmonë ta ngrisin çështjen e formalizmit të punëtorëve. Në diskutim edhe me bizneset kemi një përmirësim të madh. Është shumë e rëndësishme me pas një kontratë sa i përket të drejtave. Për të punësuar një punëtor duhesh të investosh në të. Duke u nisur nga këto raste bizneset kanë ngritur vetëdijen që të mos marrin punëtor pa kontratë, dhe kjo ka arritur që të ndihmojë edhe në formalizmin e punëtorëve", tha ai. 

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat