E trishtë/ Shqipëria po plaket, alarmon raporti i INSTAT: 1 në 4 persona është mbi 60 vjeç

Shqipëria

E trishtë/ Shqipëria po plaket, alarmon raporti i INSTAT: 1 në 4 persona është mbi 60 vjeç

Më: 8 qershor 2023 Në ora: 16:34
Foto ilustrim

Shqipëria po plaket. Aktualisht 1 në 4 persona në vendin tonë është mbi 60 vjeç.

Raporti vjetor i INSTAT ka treguar se personat + 60 përbënin 23.5% të totalit të popullsisë me një rritje 1 pikë përqindje në krahasim me vitin 2022 dhe me rritje 8.8 pikë për qind që nga viti 2011, kur u krye censi i fundit për popullsinë.

Në vitin 2001 kjo grupmoshë zinte vetëm 11% të totalit të popullsisë. Në fillim këtij viti në të gjithë vendin ishin 649.610 persona nga 449.061 që ishin në vitin 2011.

Bumi i lindjeve në vitet 1960 po sjell rritje të shpejtë të pensionistëve këtë dekadë teksa popullsia në moshë pune po tkurret me shpejtësi nga rënia e lindjeve dhe norma e lartë e migracionit.

Me ritme të shpejta po rriten edhe personat mbi 80 vjeç që konsiderohet popullsia shumë e plakur. Numri i tyre arriti në 90.543 me 1 janar 2023 dhe zunë 3.3 për qind të popullsisë totale.

Struktura e popullsisë në favor të moshave të vjetra lajmëron probleme në të gjitha aspektet. Skema e pensioneve do të vihet në vështirësi në kushtet kur numri i pensionistëve po rritet dhe kontribuuesit do të rrudhen nga rënia e forcave të punës.

Të dhënat zyrtare nga Instituti i Sigurimeve Shoqërorë po tregojnë se numri i pensionistëve po shënon rritje më të shpejtë se numri i kontribuuesve. Në vitin 2022 për çdo përfitues kishte vetëm 1.1 kontribuues nga 1.2 që ishte ky raport në vitin 2018.

Në vitet e mëtejshme raporti kontribues/përfitues do të përkeqësohet edhe me tej për shkak të zhvillimeve të pafavorshme demografike.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat