Çfarë është një transplant?

Zvicra

Çfarë është një transplant?

Nga: PD Dr. med. Dr. sc. nat. Perparim Limani Më: 15 mars 2022 Në ora: 16:00
Ilustrim

“Unë jam kirurg në Spitalin Universitar të Cyrihut si dhe shkencëtar në Universitetin e Cyrihut dhe jam me origjinë shqiptare nga Kërçovë/RMV.

Ne kemi një program transplanti veshkash në Spitalin Universitar të Cyrihut, ku janë të mundshme dhurimet e gjalla të organeve (për shembull nga anëtarët e familjes). Komuniteti shqiptar në Zvicër është i prekur më shumë se mesatarisht nga këto sëmundje për shkak të stilit të jetesës (obeziteti, diabeti etj.), por njohuritë për këto opsione mjeko-kirurgjikale janë të kufizuara dhe arsimimi i pacientëve shqiptarë është i dobët. Ky mjekim shumë i specializuar nuk është i organizuar mjaftueshëm profesionalisht në vendet e tij. Ekziston edhe mundësia e dhurimit të organeve nga të afërmit përmes vendit të origjinës.

Në mënyrë që të informojmë dhe edukojmë komunitetin shqiptar në Zvicër për sëmundjet e veshkave, transplantet dhe donacionet e gjalla nga të afërmit, një kontribut në mediumin tuaj do të ishte i rëndësishëm për shëndetin e komunitetit. Ne gjithashtu mund t'i lëmë pacientët shqiptarë të thonë fjalën e tyre”.

Çfarë është një transplant?

Transplantimi është një operacion në të cilin një organ i sëmurë nga një organ i shëndetshëm është zëvendësuar.

Si janë marrësit e organeve zgjedhur?

Bëhuni në listën kombëtare të pritjes në Zvicër aktualisht rreth 1500 persona janë të rinj duhet organ. Përparësi për transplantim u jepet pacientëve të cilëve gjendja është menjëherë në rrezik për jetën dhe ku një përfitim mjekësor a transplantimi është i pranishëm.

Kush mund të dhurojë organe?

Organet, indet ose qelizat mund të jenë shumë mosha për t'u dhuruar. Përcaktuese janë gjendja shëndetësore e dhuruesit dhe funksioni i organeve dhe indeve, jo mosha. Çdo donacion do të mblidhet nga një ekipi mjekësor kontrolloi. Çdo person mbi 16 vjeç mund të regjistrohet në Regjistrin Kombëtar të Dhuruesve të Organeve regjistroheni ose plotësoni një kartë dhurimi organesh. Nëse një donacion shkon për një person 16 vjet në fjalë vendos ligjorja përfaqësues.

Cilat organe dhe inde mund të dhurohen?

Pas vdekjes së trurit, organet e mëposhtme mund të dhurohen: veshkat, mushkëritë, mëlçia, zemra, pankreasi (ose qelizat e ishujve) dhe zorra e hollë. Përveç organeve, mund të dhurohen edhe inde, si kornea e syrit ose valvulat e zemrës dhe enët e mëdha të gjakut.

Cilat janë kërkesat ligjore për një dhurim organesh?

Organet, indet ose qelizat mund të jenë një të merret nga një person i vdekur nëse ka pëlqim për këtë, si a regjistrimi në Regjistrin Kombëtar të Dhuruesve të Organeve, vdekja e trurit është përcaktuar dhe asnjë kriteret e përjashtimit mjekësor (p.sh. sëmundjet aktive të tumorit, infeksion të paqartë) janë të pranishme.

- Nëse nuk ka një deklaratë pozitive të dhurimit të organeve nga personi i vdekur (p.sh. në formën e një regjistrimi në Regjistrin Kombëtar të Dhuruesve të Organeve, një kartë dhurimi organesh ose një vullneti i gjallë), do të jetë tjetra të afërmit pyetën nëse kishin vullnet njohin të ndjerin. Përveç nëse, ata duhet të marrin parasysh dëshirat e tyre të supozuara dhe të marrin vendimin vetë.

- Nëse nuk mund të arrihet asnjë i afërm, është nuk lejohet në organe, inde apo qeliza hiqni.

- Amaneti i të ndjerit shkon për atë vullnetin e të afërmve.

- A e merr vendimin personi i vdekur transferuar te një person i besimit, ky person vendos në vend të të afërmve.

A mund t'i dhuroj organe një anëtari të familjes ose të afërmit?

Disa organe mund të dhurohen të gjalla. Në Zvicër është e mundur të transplantohen veshkat dhe një pjesë e mëlçisë nga donatorët e gjallë. Në dhurimin e gjallë, dhuruesi pranon t'i dhurojë një veshkë ose një pjesë të mëlçisë një marrësi të caktuar. Në shumicën dërrmuese të rasteve, dhurimet bëhen brenda familjes (prindër, vëllezër e motra, bashkëshortë), por edhe mes miqsh. Në këtë rast, dhuruesi e di se kujt do t'i ndahet organi. Çdo vit ka rreth 110 dhurues të jetës në Zvicër.

Cilat janë kërkesat për donacionet e gjalla dhe si është procesi?

Dhuruesit e mundshëm të gjallë sqarohen në mënyrë gjithëpërfshirëse nga ana mjekësore dhe psikologjike.

Një parakusht për një dhurim të gjallë është që dhuruesi t'i nënshtrohet një vlerësimi të detajuar mjekësor dhe psikologjik paraprakisht. Funksionet e veshkave dhe organeve të tjera monitorohen mjekësisht dhe kryhen analiza specifike të gjakut. Vlerësimi psikologjik shqyrton motivimin për dhurimin e organeve dhe nëse ai është vullnetar. Vetëm nëse plotësohen të gjitha kërkesat, dikush mund të jetë dhurues i gjallë.

Dhurimi i jetesës paguhet plotësisht nga shoqëria e sigurimit shëndetësor të marrësit. Ndalohet me ligj dhënia ose marrja e ndonjë përfitimi monetar ose përfitim tjetër për dhurimin e organeve, indeve ose qelizave të njeriut. Kompensimi për humbjen e të ardhurave dhe shpenzimet e bëra drejtpërdrejt nga dhuruesi, si dhe kompensimi për dëmin e pësuar nga dhuruesi si rezultat i heqjes së organeve, indeve ose qelizave, nuk konsiderohen përfitime financiare ose përfitime të tjera dhe gjithashtu mbulohen nga mbulohen nga sigurimi shëndetësor i marrësit.

Dëshironi të bëheni një donator i gjallë? Ju lutemi kontaktoni qendrën më të afërt të transplantit për më shumë informacion.

Si funksionon në detaje transplanti i veshkave kirurgjikisht?

Operacioni kryhet nën anestezi të përgjithshme. Operacioni kryhet kryesisht në mënyrë laparoskopike, d.m.th me të ashtuquajturën kirurgji të vrimës së çelësit. Në këtë proces bëhen 3 ose 4 prerje rreth 1 cm në zonën e barkut. Një videokamerë dhe instrumente shtesë futen në bark nëpërmjet kësaj. Përveç kësaj, kërkohet një prerje më e madhe prej përafërsisht 8 cm për të hequr veshkën më pas. Ky prerje më e madhe bëhet ose në zonën e vijës së mesme poshtë kërthizës në drejtim gjatësor, ose mbi kockën pubike në drejtim tërthor (si në prerje cezariane). Kirurgu do të përcaktojë me ju përpara operacionit se cili prerje duhet të bëhet. Ai gjithashtu do të përcaktojë me ju se cila veshkë, e djathta apo e majta, do të hiqet gjatë procedurës. Në raste të rralla, operacioni nuk mund të kryhet duke përdorur teknikën e vrimës së çelësit dhe duhet të kryhet një operacion i hapur me një prerje më të madhe, qoftë në zonën e vijës së mesme ose në zonën e krahut.

Ku mund të gjej më shumë informacion?

Ekipi ndërdisiplinor për dhurimin e veshkave të gjalla në spitalin universitar përbëhet nga kirurgë transplanti dhe nefrologë. Gjatë orëve të konsultimit, Dr. med. Olivier de Rougement, znj. Dr. med. Kerstin Hübel dhe PD Dr. med. Limani kujdesu për ty. Për më shumë informacion, ju lutemi përdorni detajet e kontaktit: Spitali Universitar Cyrih, Koordinimi i Donatorëve të Gjallë, OST-U-57 Clinic for Visceral and Transplant Surgery, Rämistrasse 100, CH-8091 Zurich; Tel: +41-44-255 30 20, Faks:+41-44-255 40 20; E-mail:[email protected]

Faqja e internetit: https://www.usz.ch/fachbereich/transplantationszentrum/

Informacion rreth të intervistuarit

PD Dr. med. Dr. sc. nat. Përparim Limani është me origjinë nga Kërçova. Pas studimeve për mjekësi dhe doktoraturës në Universitetin e Cyrihut, ai përfundoi trajnimin e specialistit kirurgjik në Spitalin Universitar në Cyrih dhe në spitalet në Frauenfeld dhe Männedorf në Zvicër. Ai përfundoi me sukses bursën e tij kërkimore në Swiss Hepato-pankreato-Biliar (HPB) Laboratory në Cyrih me një doktoraturë në Fakultetin e Shkencave Matematike dhe Natyrore si pjesë e programit MD-PhD dhe trajnim të mëtejshëm në mjekësinë farmaceutike dhe zhvillimi i medikamenteve. Pas një specializimi klinike në Qendrën e Kancerit University of Texas MD Anderson Cancer Center në Houston, Texas, SHBA, ai është mjek i lartë në Klinikën për Kirurgjinë Viscerale dhe Transplantative Spitalin Universitar i Cyrihut. Dr Limani ka qenë i habilituar në Universitetin e Cyrihut dhe që atëherë është ligjërues privat në fakultetin e mjekësisë.

Image
Foto 1 Pozicioni i veshkës së transplantuar në anën e djathtë inguinale
Image
Foto 2 Intervistuari PD Dr. med. Dr. sc. nat, Spitali Universitar i Cyrihut
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat