Kurti u drejtohet me videomesazh qytetarëve serb të Kosovës: Anëtarësimi në KiE sjell avantazhe veçanërisht për ju

Aktuale

Kurti u drejtohet me videomesazh qytetarëve serb të Kosovës: Anëtarësimi në KiE sjell avantazhe veçanërisht për ju

Më: 7 dhjetor 2023 Në ora: 20:54
Kryeministri Albin Kurti

Kryeministri Albin Kurti përmes një videomesazhi të hapur u është drejtuar qytetarëve serbë të Kosovës.

Në Facebook Kurti ka thënë se mesazhi ndaj bashkëqytetarëve tanë serb lidhet me aplikimin e Kosovës për anëtarësim në Këshillin e Evropës, liberalizimin e vizave dhe rritjen e interesimit për t’u pajisur me pasaporta dhe targa të Republikës së Kosovës.

Ai ka thënë se anëtarësimi i Kosovës në Këshillin e Evropës sjell avantazhe e veçanërisht për anëtarët e komuniteteve joshumicë, në kuptimin e qasjes në Gjykatën e të Drejtave të Njeriut në Strasburg.

“Këtë javë kam qenë mikpritës i vizitës së Asamblesë Parlamentare të Këshillit të Evropës lidhur me kërkesën e Kosovës për anëtarësim në Këshillin e Evropës. Ne e dimë se anëtarësimi sjell avantazhe, veçanërisht për anëtarët e komuniteteve joshumicë, në kuptimin e qasjes në Gjykatën e të Drejtave të Njeriut në Strasburg”.

Kurti ka thënë se për këtë arsye i janë përkushtuar aplikimit për anëtarësim si mënyra më e mirë për të siguruar mbrojtjen e të drejtave të secilit në Kosovë.

Ai thotë se qytetarët e Kosovës tashmë e kanë mundësinë edhe fizikisht të afrohen me Evropën, kur nga 1 janari të liberalizohen vizat.

“Këto vizita vijnë në kohën kur qytetarët e Kosovës po e pranojnë identitetin e tyre evropian, jo vetëm në aspektin e qeverisjes dhe shoqërisë, por edhe me shansin për t’u afruar fizikisht me fqinjët tanë evropianë për shkak të liberalizimit të vizave. Qytetarët e Kosovës që dëshirojnë të vizitojnë familjet e tyre dhe të shohin nga afër kulturën e vendeve të rajonit Shengen, do të jenë të lirë të udhëtojnë pa viza nga 1 janari”.

“Jemi të kënaqur që interesimi për përdorimin e kësaj mundësie po përhapet në të gjithë vendin, nga veriu në jug, me një rritje prej rreth 30% të aplikimeve për pasaporta biometrike këtë vit krahasuar me të kaluarin”.

Kryeministri thotë se vërehet interesimi për integrim i qytetarëve serb pasi sipas tij e njëjta gjë është në interes të çdo qytetari të Kosovës.

“Duke marrë parasysh se mbi 3260 pronarë të veturave nga fillimi i nëntorit e deri më tani kanë ndërruar targat e tyre me ato të Republikës së Kosovës, vërehet interesimi për integrim dhe kuptojmë e dimë se e njëjta gjë është në interes të çdo qytetari të Kosovës. Të të gjithë neve. Së bashku.

“Në dritën e ngjarjeve të tilla të kohës së fundit, falënderoj të gjithë ata që treguan besim për një Kosovë më të mirë”, ka përfunduar Kurti mesazhin drejtuar qytetarëve serb.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat