Mërgata shqiptare e ndarë në 4 kategori

Diaspora

Mërgata shqiptare e ndarë në 4 kategori

Nga: Xhafer Lecaj Më: 13 mars 2023 Në ora: 16:27
Xhafer Leci

1.- Në shërbim të çështjes tonë kombëtare, janë të organizuara: Lobet, bashkësitë, shoqatat, klubet, subjektet politike, biznismenët, shoqëritë intelektuale, hapja e shkollave me mësim plotësues në gjuhën shqipe, botimi dhe përurimi i shumë veprave letrare, historike, shkencore. Por, mjerisht edhe në mesin e këtyre të mirave ka përçarje, xhelozi, karrierizma, pengesa në organizime. Krejt këto, shumëherë, pa arsye, i dëmtojnë organizimet e vlerave tona kombëtare në shumë fusha.

- Mjerisht, edhe nga veprimtarët e çështjes kombëtare, aty këtu, ka pasur individ, të cilët kanë përkthyer nga shqipja në gjermanisht, pa e njohur mirë gjuhën shqipe, e aq më pak atë gjermane, kanë dëmtuar azilkërkuesit për mosdije. Por, edhe më keq, kur qëllimisht për t´u bërë më të besueshëm tek organet e drejtësisë gjermane, kanë manipuluar, mashtruar azilkërkuesit, se nuk janë raste politike, por ekonomike. Apo kanë dokumente falso, kështu që ata, ato janë kthyer në Kosovë, apo Shqipëri, nga organet e drejtësisë gjermane!

Pamje e pjesshme e parapërgatitjeve të 23 ekipeve në fudboll të vogël
Gjermani-Kirchheim/Teck,15 maj 2022

2.- Në dëm të çështjes tonë kombëtare dhe të njerëzimit në përgjithësi, janë grupet : narko-kriminaliteti, bixhozet, lokalet private, diskotekat, alkoolizmi i tepruar dhe shitblerjet e armëve ilegale, çka edhe po ndodhin shumë vrasje.

3.- Pjesa më e madhe është plotësisht e pasivizuar, nuk mund të themi se është e dëmshme, por as e dobishme fare, jo për vendin dhe popullin tonë, ata, ato shohin vetëm anën e intersave të tyre personale, materiale. Gjenerali freng, Charles de Gaulle, gjatë LDB, francezët indiferetë, i llogariste armiq të Francës. "!Ujë që nuk levizë nuk është i pijshëm". (Popullore).

4.- Organizimet në baza fetare, një pjesë e tyre janë të dobishme, ndërsa pjesa tjetër shumë e dëmshme, mjerisht, këta të fundit janë shumicë. Të dobishëm kanë qenë dhe janë, sepse kanë ndihmuar luftën e fundit 1998-1999 në Kosovë, Maqedoni dhe Kosovën Lindore, përkatësisht, Preshevë, Bujanoc e Medvegje dhe varfërinë, të cilën janë duke ndihmuar edhe sot. Por, aty ku duhet më së shumti me dhënë kontributin e tyre, për hapjen e shkollave me mësim plotësues në gjuhën shqipe, çalojnë dukshëm. Sepse shkolla mbronë nga asimilimi rininë, duke ruajtur doket, zankonet, traditat tona. Kolektivisht nuk bëjnë asgjë, individualisht ka veprimtarë të vyer dhe të suksesshëm. Koleltivisht janë të organizuar për ndërtimin apo blerjen e xhamive, por jo edhe të shkollave, spitaleve!!

- Pushtuesit osmanë i kishim 500 vjetë. Dhe, pas tyre 80 vjetë pushtuesit serbë. Kishim besimin krishter, përkatësisht, katolik dhe ortodoks, atë mysliman syni dhe bektashi.

Pas luftës së fundit në Kosovë 1998-1999, u shfaqën edhe dy sekte:

Vehabistët, Selafistët, të cilët e kanë degjëneruar të drejtën islame.

-Këta edukimin e kanë shëndrruar në një formalitet sipërfaqësor, paraqitën si mysliman. Trojet shqiptare nuk mund të bëhen vend i "Femrave të padukshme". Këta e vlerësojnë shumë vetën, por, në fakt, ju mungonë dituria vlerësuese e realitetit. Dhe, nuk do të arrijnë t`´ia imponojnë shoqërisë tonë të shëndoshë idetë e tyre, obsure, regresive, të mbrapshta.

Evropa si kontinent me shumësi të krishterë, nuk e do myslimanizmin, por as shumica shqiptare vehabizmin. Dhe, një ditë, me siguri, do shpërthejnë revoltat e pakënaqësisë. Edhe tani duken pakënaqësitë e shumicës shqiptare, me sjelljet e tyre, dukjen e çoroditur me fytyrë leshtake, veshjen e primitive, shpellare. Edhe shitoret, lokalet e tyre, dallojnë për të keq, nuk i plotësojnë kushtet e jetës së sotme moderne, bashkëkohore.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat