Carovska: Nga janari do të bëhen programet e reja arsimore

Maqedonia

Carovska: Nga janari do të bëhen programet e reja arsimore

Më: 18 dhjetor 2020 Në ora: 22:56
Mila Carovska

Ministrja e Arsimit, Mila Carovska, për “Sitel”, theksoi se koncepti i arsimit fillor jep vetëm skicën, ndërsa nga janari do të bëhen kurrikulat.

“Lëndë përputhen absolutisht. Në Amerikë, në Australi, në shkolla private në Maqedoninë e Veriut ekziston ky model. Personat e përfshirë, grupi i punës prej 13 personash absolutisht besojnë në këtë model. Anëtarët e grupit të punës janë njerëz nga shkencat natyrore, nga shkencat shoqërore, njerëz që i kuptojnë sistemet arsimore.

Thirrja për kurrikula do të shpallet në janar. Për momentin kemi një koncept që jep vetëm kontur. Do të ketë një prezantim publik të mërkurën javën e ardhshme. Konceptimi fillon me vendosjen e standardeve kombëtare.

Çdo fëmijë që arrin moshën nëntë vjeç duhet të arrijë një shkrim-lexim të caktuar gjuhësor, të përdorë një gjuhë tjetër, duhet të ketë matematikë, shkenca natyrore dhe teknologji, shkrim-lexim dixhital, zhvillim shoqëror personal, kulturë demokratike dhe qytetari, sipërmarrje dhe shprehje artistike dhe kulturë. Këto janë tetë standardet kombëtare. Nga këtu fillojmë për formimin e lëndëve”, shpjegoi Carovska.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat