Rritja e efikasitetit të policisë që nga shtatori i vitit 2020

Maqedonia

Rritja e efikasitetit të policisë që nga shtatori i vitit 2020

Më: 7 mars 2021 Në ora: 15:09
Foto nga vendi i ngjarjes

Udhëheqja e Ministrisë së Brendshme, e udhëhequr nga Ministri Oliver Spasovski sot ka pasur një takim pune me shefat e departamenteve të brendshme dhe qendrave rajonale për çështjet e kufirit, i cili analizoi rezultatet e arritura në punën e policisë në vitin e kaluar 2020 dhe në fillim 2021 Analizat tregojnë se efikasiteti i policisë është rritur në periudhën nga shtatori 2020.

Në periudhën shtator-dhjetor 2020, Byroja e Sigurisë Publike punoi përkushtimisht në fushën e hetimeve penale. Në këtë drejtim, aktiviteti operativ është intensifikuar dhe koordinuar, efikasiteti i hetimeve penale është rritur, dhe gjithashtu kontrollet e veprimit janë forcuar për të përmirësuar sigurinë në trafik.

Në mes të shtatorit, u krijua një veprim operacional për të ndërmarrë aktivitete të planifikuara, intensive për të luftuar trafikimin e paligjshëm të drogës në të gjithë vendin. Si rezultat i qasjes strategjike dhe angazhimit për të luftuar trafikimin e paligjshëm të drogës, rezultate të rëndësishme janë arritur në tre muajt e fundit të vitit në funksionin detektiv të policisë.

Si pjesë e një hetimi penal, aktivitetet intensive në luftën kundër trafikut të paligjshëm të drogës rezultuan në sekuestrimin e mbi 711 kilogramë të lëndëve të ndryshme narkotike dhe 4,532 tableta të drogës sintetike. Një rritje e konsiderueshme u regjistrua në sasitë e sekuestruara të hashashit, amfetaminës, tabletave ekstazi dhe kërcellit të marihuanës.

Rezultatet në funksionin detektiv të policisë shihen veçanërisht në parandalimin e transportit ndërkombëtar, si dhe realizimin e rasteve individuale kur u sekuestrua një sasi e madhe droge.
Situata me migracionin e paligjshëm kontribuoi në krijimin e një mënyre të re të organizimit të shërbimeve të sigurisë në fillim të shtatorit dhe një mënyrë tjetër të veprimit kur merren masat e nevojshme dhe intensifikohen aktivitetet për parandalimin e migracionit të paligjshëm. Pikërisht këto masa brenda veprimit operacional ndikuan në shtypjen e përpjekjeve të migrantëve për të tranzituar nëpër vendin tonë.

Rezultate të rëndësishme janë arritur gjithashtu në lidhje me krimet në fushën e terrorizmit, ekstremizmit të dhunshëm dhe radikalizmit. Brenda kësaj zone, u ngritën gjithsej shtatë kallëzime penale kundër 22 autorëve për dhjetë krime: katër akte të “organizatës terroriste”, tre akte të “pjesëmarrjes në një ushtri të huaj, formacione paraushtarake të policisë ose parapolice”, dy akte të “terrorizmit” dhe një akt i “ndihmës”. Si rezultat i masave dhe aktiviteteve intensive, 11 anëtarë të një grupi terrorist u shtypën. Pas kontrolleve të personave dhe në një vend tjetër, u gjetën disa sende, flamuj me shenja të ISIS, armë dhe municion, eksplozivë dhe materiale për të bërë pajisje shpërthyese të improvizuara.

Në shtator, u krijua një aksion operativ, me qëllim zbulimin dhe privimin e personave për të cilët janë lëshuar urdhër-arreste qendrore dhe ndërkombëtare për krime të rënda. Intensifikimi i aktiviteteve në këtë pjesë rezultoi në heqjen e lirisë së 234 personave, të cilët ishin subjekt i një urdhri arresti qendror ose ndërkombëtar për krime të rënda. Nga numri i përgjithshëm i rasteve, 34 persona u privuan jashtë vendit, ndërsa 200 personat e tjerë u privuan në territorin tonë.

Me qëllim të përmirësimit të sigurisë në trafik, në vazhdimësi janë marrë masa të forcuara, në mënyrë që të sanksionohet sjellja e padisiplinuar e pjesëmarrësve në trafik. Si rezultat i masave të marra, numri i aksidenteve të trafikut me pasoja të rënda dhe viktimave në aksidente trafiku në vitin 2020 ka rënë, i cili është viti me numrin më të ulët të viktimave në histori – 125.

Rezultate të mira u arritën në fusha të tjera të punës policore që u prezantuan në takim. Janë analizuar edhe kushtet ku mund të arrihen rezultate më të mira dhe janë dhënë udhëzime specifike për përmirësimin e atyre pjesëve…

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat