Kultura e komunikacionit në Maqedoni është e ulët, vozitje e shpejtë, nën ndikimin e alkoolit

Maqedonia

Kultura e komunikacionit në Maqedoni është e ulët, vozitje e shpejtë, nën ndikimin e alkoolit

Më: 20 prill 2024 Në ora: 19:11
Foto ilustrim

Analiza e Ministrisë së Punëve të Brendshme tregon se shkeljet në trafik janë në rritje në Maqedoni gjatë tre viteve të fundit. Shoferët shpeshherë shkelin ligjet duke vozitur shpejt, pa patentë, nën ndikimin e alkoolit dhe duke shfrytëzuar celularët gjatë vozitjes. Këto shkelje janë faktorët kryesorë të aksidenteve të rënda në rrugë.

Kundërvajtjet për shpejtësinë e lejuar kanë rritur me 25% gjatë periudhës 2021-2023, ndërsa shkeljet për drejtimin e mjetit nën ndikimin e alkoolit janë dyfishuar. Shoferët që vozitojnë pa patentë dhe ndezin semaforin e kuq gjithashtu janë në rritje.

Në këtë kontekst, autoritetet kanë ndërmarrë masa për të forcuar kontrollin dhe për të sanksionuar shkelësit. Përmes fushatave informuese dhe veprimeve penale, ata synojnë të rrisin ndërgjegjësimin e shoferëve dhe kulturën e trafikut në vend. Megjithatë, ende ka sfida në zbatimin e ligjit dhe në ndërgjegjësimin e popullsisë.

Në raportin gjithashtu theksohet se përdorimi i celularit gjatë vozitjes është një problem i madh, i cili rrit rrezikun e aksidenteve në rrugë. Autoritetet po angazhohen për të ndaluar këtë praktikë duke sanksionuar rreptësisht shkelësit.

Gjithashtu, fenomeni i spërkatjes së këmbësorëve dhe parkimi i paligjshëm janë shqetësime të tjera në trafik. Këto sjellje rrezikojnë sigurinë e të gjithë pjesëmarrësve në trafik dhe kërkojnë veprime të menjëhershme për t’u adresuar.

Në përfundim, autoritetet vlerësojnë se për të rritur sigurinë në rrugë, është e nevojshme një kombinim i masave penale dhe parandaluese, si dhe ndërgjegjësimi i popullsisë për rëndësinë e respektimit të rregullave të trafikut.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat