“Rojat e Kosovës shkelmojnë dhe rrahin të burgosurit”/ Kosova “paragjykohet” ende pa i pranuar të burgosurit danezë

Aktuale

“Rojat e Kosovës shkelmojnë dhe rrahin të burgosurit”/ Kosova “paragjykohet” ende pa i pranuar të burgosurit danezë

Nga: H.O. Më: 24 maj 2024 Në ora: 17:36
Burgjet në Kosovë

Parlamenti i Kosovës miraton marrëveshjen me Danimarkën sipas së cilës 300 të burgosur do të vuajnë dënimin në Kosovë, shkruan Der Standard, transmeton 'Bota sot'.

Është e sigurt: burgu i Kosovës në Gjilan do të konvertohet për të akomoduar të burgosurit e parë nga Danimarka pas dy vitesh. Kuvendi i Kosovës tashmë ka miratuar marrëveshjen mes dy vendeve. Gjithsej 300 të burgosur do të sillen më pas nga Evropa Veriore në Lindore për të vuajtur dënimet e tyre të vendosura në Danimarkë.

Masat do të prekin kriminelët pa shtetësi daneze, të cilët - nëse është e mundur - do të deportohen drejtpërdrejt në vendin e tyre të origjinës në fund të dënimit të tyre me burg. Ministri danez i Drejtësisë Peter Hummelgaard i Social Demokratëve dëshiron t'u dërgojë një sinjal kriminelëve të huaj se "e ardhmja e tyre nuk qëndron në Danimarkë". Ai flet për një "ditë të mirë" për drejtësinë në Danimarkë.

201 milionë euro për dhjetë vjet

Derisa të burgosurit e parë të mbërrijnë në Kosovën juglindore, burgu do të konvertohet për të përmbushur standardet daneze. Autoritetet e Kosovës janë përgjegjëse për rinovimin, por janë në kontakt të ngushtë me kolegët e tyre danezë. Marrëveshja do t'i kushtojë Kopenhagës ekuivalentin e 201 milionë eurove për dhjetë vjet. Në një komunikatë për media, Ministria e Drejtësisë ka theksuar pikat kryesore të marrëveshjes me Kosovën.

Në parim, të burgosurit duhet të vuajnë dënimin në të njëjtat kushte si në burgjet daneze.

Kushtet e ndalimit duhet të jenë në përputhje me detyrimet ndërkombëtare të Danimarkës (siç është Konventa e OKB-së kundër Torturës, shënim).

Konventa ofron mundësinë që të huajt të dërgohen drejtpërdrejt nga Kosova në vendet e tyre të origjinës me urdhër deportimi në fund të dënimit të tyre me burg.

Avokati i Popullit parlamentar, organet përkatëse të kontrollit dhe organizatat ndërkombëtare kanë akses në burg.

Nëse një i burgosur kryen një krim në një burg të Kosovës, ai do të sillet para një gjykate në Kosovë dhe, nëse dënohet, do të dërgohet në një burg të drejtuar nga autoritetet e Kosovës. Dënimi me burg danez është pezulluar për këtë periudhë.

Autoritetet e Kosovës janë të përkushtuara që të respektojnë detyrimet ndërkombëtare të Danimarkës derisa të arrestuarit janë në paraburgim.

Danimarka është përgjegjëse për deportimin e të burgosurve në vendet e tyre të origjinës pasi të kenë vuajtur dënimin.

OKB shpreh kritika

Marrëveshja mes dy vendeve ka marrë edhe kritika të forta. Kombet e Bashkuara i kërkuan Danimarkës të rishqyrtojë planet e saj vitin e kaluar. Kjo e bën të vështirë sigurimin e respektimit të Konventës kundër Torturës. Ekziston një rrezik i madh që të burgosurit në Kosovë të kenë qasje shumë më të keqe në kujdesin shëndetësor sesa në burgjet daneze.

Gjithashtu ka raportime të përsëritura se rojet e Kosovës shkelmojnë dhe rrahin të burgosurit. Komiteti Kundër Torturës i Këshillit të Evropës është gjithashtu në dijeni të akuzave të tilla pas disa vizitave në burgjet e Kosovës. Një përfaqësues i OJQ-së daneze kundër torturës Dignity tha për radion daneze se ishte gjithashtu e vështirë të zbatohej e drejta e të burgosurve për vizita familjare. Kjo është e përcaktuar në Konventën e të Drejtave të Njeriut: "Ju keni të drejtën e jetës familjare edhe kur jeni në burg. Këtë të drejtë e kanë edhe ata persona që transferohen në Kosovë. Por problemi është se nuk do të respektohet në praktikë. "

Norvegjia ka braktisur planet

Danimarka nuk është vendi i parë që zhvendos apo planifikon të zhvendosë të burgosurit e saj. Në fillim të majit, Ministri i Brendshëm Gerhard Karner (ÖVP) mësoi për detajet e marrëveshjes në një takim me Ministrin e Drejtësisë Hummelgaard. Dhe Norvegjia gjithashtu mori me qira hapësirë ​​burgu në Holandë. Megjithatë, marrëveshja nuk u rinovua në vitin 2018 pas tre vitesh. Nuk mund të sigurohej që të drejtat e njeriut të të burgosurve të respektohen. (Bianca Blei, 24 maj 2024)

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat