Pse është e nevojshme doza e tretë? Flet Silva Bino

Shqipëria

Pse është e nevojshme doza e tretë? Flet Silva Bino

Më: 22 tetor 2021 Në ora: 22:49
Silva Bino

Komiteti Teknik i Ekspertëve vendosi sot që personat mbi 60 vjeç të bëjnë dozën e tretë të vaksinës jo më herët se 6 muaj pasi kanë bërë dozën e dytë, duke filluar nga data 1 nëntor.

Shefja e departamentit të Epidemiologjisë në Institutin e Shëndetit Publik, Silva Bino, në një intervistë, tha se ky vendim është mbështetur në të dhëna dhe studime të ndryshme.

Doza e tretë sipas Binos është e nevojshme pasi efektivitetit i vaksinës fillon të zbehet pas gjashtë muajsh.

Silva Bino: Duhet të jemi të kujdesshëm, pandemia s’ka mbaruar. Komiteti i ekspertëve për vaksinimin është një Komunitet që funksionon për të gjithë llojet e vaksinave. Ky vendim është mbështetur në të dhëna dhe studime të ndryshme që kanë treguar se efikasiteti i vaksinës fillon dhe zbehet pas 6 muajsh. Jo është arsyeja se përse ka vendosur për një dozë të tretë. Doza e tretë e vaksinës ka një rol shumë të rëndësishëm për vetë faktin se kjo parandalon ato që quhen infeksione tek personat e vaksinuar. Personi sa më shumë i mbrojtur të jetë aq më pak e transmeton virusin.

Doza e tretë është një hap që vlen jo vetëm për mbrojtjen e jetës por edhe për përhapjen e sëmundjes.

Silva Bino: Është një hap që vlen jo vetëm për mbrojtjen e jetës së njerëzve por edhe për hapjen e sëmundjes.

Në lidhje me vaksinimin e studentëve Bino u shpreh se jemi i vetmi i vend në botë që po i lusim që të bëjnë vaksinën, ndërsa shton se duhet të ndodhte e kundërta.

Silva Bino: Studentët duhet të luteshin për të bërë vaksinën dhe ne po iu lutemi studentëve për ta bërë vaksinën. Është shumë e rëndësishme që studentët ta bëjnë vaksinën, janë shtresa më e rëndësishme e shoqërisë. Ata janë njerëzit më aktivë, janë transmetues më të mëdhenj të infeksionit. Pra një sërë elementësh që ata duhet ta bëjnë vaksinën. Edhe në vende të tjera të botës ka detyrime sepse jemi në kohë pandemie.

Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat