“Sytë e krimit” mbi qytetarët/ Eksperti: Policia po bën punën e duhur. Nuk është e ndaluar të vendosen kamera por…

Shqipëria

“Sytë e krimit” mbi qytetarët/ Eksperti: Policia po bën punën e duhur. Nuk është e ndaluar të vendosen kamera por…

Më: 30 janar 2023 Në ora: 19:57
“Sytë e krimit” mbi qytetarët/ Eksperti: Policia po bën punën e duhur. Nuk është e ndaluar të vendosen kamera por…

Prej ditësh policia ka nisur aksionin e çmonitmit të kamerave të vrojtimit të instaluara pa lejen përkatëse të autoriteteve shtetërore.

Çështja e vrojtimit përmes kamerave lidhet ngushtë me debatin se ku ndahet interesi për sigurinë, me ndërhyrjen në privatësinë e individit.

Për të folur më shumë rreth kësaj teme, në Vizion Plus ishte komisioneri për të drejtën e informimit dhe mbrojtjen e të dhënave personale, Besnik Dervishi.

Në një intervistë të shkurtër me moderatorin, Aleksandër Furxhi, Dervishi përgëzoi punën e policisë për heqjen e kamerave të vendosura në ambjentet publike.

Eksperti u shpreh më tej se nuk është e jashtëligjshme vendosja e kamerave nga subjekte private apo publike por sipas ligjit, ato subjekte duhet ti poërdorin këto kamera vetëm për funskionin për të cilin janë vendosur dhe jo vëzhgimin e ambjenteve të tjera.

Aleksandër Furxhi: Përse u kujtua shteti në këtë moment për heqjen e kamerave? Kemi kohë qe bashkëjetojmë me to e askush nuk ishte shqetësuar më parë.

Besnik Dervishi: Natyrisht gjithkush ka të drejtën për komente, edhe ekspertët për të cilët mendoj se nuk janë ekspertë sepse në Shqipëri kjo është një teknologji ende e panjohur mirë.

Policia e Shtetit është për tu lavdëruar për këtë aksion mjaft të rëndësishëm që po kryen dhe ndoshta e vetmja gjë që nuk fundsionon është fjala ‘aksion’ sepse kjo është një punë e vazhdueshme që duhet të kryehet. Nuk është se ndalohet vendosja e kamerave të vrojtimit por ka një legjislacion që cakton detyra të rëndësishme për Policinë e Shtetit por edhe për shumë subjekte të tjera sidoqofshin ato private apo publike. Gjithashtu kemi edhe legjislacionin për mbrojtjen e të dhënave personale për të cilin janë përgjegjës për të zyra e komisionerit, por edhe të gjithë qytetarët, në rradhë të parë për të mbrojtur identitetin e vetë por edhe vrojtuesit për të parë cilat janë subjektet.

Aleksandër Furxhi: Pra kemi mosrespektim të ligjit?

Besnik Dervishi: Policia e Shtetit është në punën e saj për garantimin e sigurisë publike. Duhet të kemi të qartë që sipas legjislacionit, vendosjen e kamerave e ka të drjetën vetëm Policia e Shtetit apo edhe organet e vetëqeverisjes vendore si për shembull bashkitë në fusnkionet që ato ushtrojnë sipas ligjit.

Aleksandër Furxhi: Ku ndahet kufiri për tu siguruar nga keqbërësit, me të drejtën e publikut për të mos u cënuar jeta private? 

Besnik Dervishi: Këtë e cakton shumë qartë Kushtetuta, në nenin 35 përcaktohet shumë qartë. Përpunimi i ligjshëm i të dhënave personale konsiderohet vetëm atëherë kur jepet pëlqimi i qytetarit ose në rastet e parashikuara në ligj pra ligjvënësi e ka ngirtur në nivelin më të lartë aktin normativ të ligjit. Dhe në rastin konkret për vëzhgimin në mjediset publike është ligji për policinë e shtetit për masat shtesë të sigurisë që janë gjithmonë në fusnkion të Policisë së Shtetit. Puna e policisë është e ligjshme. Nga ana tjetër për sa i përket të gjithë subjekteve të tjera publike ose privat, legjislacioni parashikon që mund të vëzhgojë vetëm mjediset e tij. Pra ju mund të vëzhgoni vetëm mjediset tuaja dhe funskionin për të cilin ato kamera janë vendosur. Nuk mund të vëzhgoni mjediset publike apo mjediset përballë.

Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat