Kovaçevski: Amendamentet kushtetuese janë obligim, procesi nuk përfundon me 31 dhjetor

Maqedonia

Kovaçevski: Amendamentet kushtetuese janë obligim, procesi nuk përfundon me 31 dhjetor

Më: 2 dhjetor 2023 Në ora: 16:37
Foto ilustrim

Është hapur seanca për ndryshimet kushtetuese, është votuar rendi i ditës dhe është hapur një diskutim në të cilin të gjithë qytetarët janë kujdesur që të mos ketë asnjë vërejtje për amendamentet e paraqitura. Procesi nuk mbyllet pas datës 31 dhjetor. Ajo do të jetë e hapur derisa të përmbushet obligimi që ka Maqedonia e Veriut sipas kornizës së negociatave, tha kryeministri Dimitar Kovaçevski.

Në pyetjen e një gazetari se çfarë do të ndodhë me ndryshimet kushtetuese, duke qenë se fundi i vitit është afati për hapjen e kapitujve, Kovaçevski ka treguar se ato janë ende në rend dite.

“Është votuar rendi i ditës dhe është hapur një diskutim në të cilin të gjithë qytetarët janë kujdesur që të mos ketë asnjë vërejtje për amendamentet e paraqitura. Nëse do të kishte vërejtje për amendamentet e paraqitura, diskutimi do të vazhdonte. Amendamentet janë përgatitur nga ekspertë të lartë në Komisionin e themeluar nga Qeveria përmes Ministrisë së Drejtësisë, ku ka pasur edhe përfaqësues të partive politike. Vetëm partia politike opozitare nuk ka dashur të marrë pjesë. Ata në fakt nuk duan të marrin pjesë në asnjë proces. Ata as nuk marrin pjesë në punën e tyre”, tha Kovaçevski sot pas vizitës në fabrikën “ATS AMMO” në Makedonski Brod.

Ai mbetet i mendimit se pas 31 dhjetorit procesi nuk mbyllet. Siç tha ai, ai proces është i hapur dhe do të jetë i hapur deri në detyrimin që ka Maqedonia e Veriut në përputhje me kornizën e negociatave dhe në përputhje me konkluzionet e Kuvendit, të cilat janë miratuar nga shumica e deputetëve nga numri dominues i partive politike. në vend, është realizuar..

“Pas këtij vendimi, pasojnë vendime të reja me shumicë prej dy të tretash. Të gjithë ata që janë kundër këtij vendimi janë edhe kundër vendimeve të reja me dy të tretat e shumicës për reformën në drejtësi, për reformën në financimin e vetëqeverisjes vendore, për reformën në administratën publike. Ky është i pari nga një seri vendimesh. Ky proces nuk është proces i një personi, as i një partie, por është proces i gjithë shoqërisë, pasi Maqedonia e Veriut bëhet shtet anëtar i BE-së. Ditën që do të bëhemi anëtarë të BE-së në vitin 2030, do të mbajmë një ngjarje ku qytetarët tanë do të mund të marrin pasaportat që kanë marrë nga vendet e tjera për të punuar në BE dhe t’ua kthejnë atyre, sepse pasaporta do të ketë yjet e BE-së”, tha Kovaçevski.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat