Studimi i HBSC: Tendenca e rënies së shëndetit mendor tek adoleshentët është alarmante

Maqedonia

Studimi i HBSC: Tendenca e rënies së shëndetit mendor tek adoleshentët është alarmante

Më: 20 shkurt 2024 Në ora: 20:09
Studimi i HBSC

Qendra për Veprim Psikosocial dhe Kriza – Malinska në partneritet me Fakultetin Filozofik të Universitetit “St. Kirili dhe Metodi” në Shkup, Universiteti i Tetovës dhe Komuna e Velesit sot në Veles prezantuan gjetjet kombëtare nga studimi ndërkombëtar HBSC “Sjellja e lidhur me shëndetin tek fëmijët e moshës shkollore”, sipas të cilit në RS Maqedoni 31 për qind e vajzave. në moshën 15 vjeçare ndihen të vetmuar. Kjo përqindje në Evropë dhe Azinë Qendrore është 28.

Në kërkimin e kryer në bashkëpunim me institucione akademike dhe lokale, u evidentua se shqetësimet mendorë janë të përhapura, me rreth 57% të vajzave duke raportuar për çrregullime të shpeshta të humorit dhe 6 nga 10 duke përjetuar ankesa psikosomatike si dhimbje stomaku, ankth dhe probleme të përqendrimit.

Këto shqetësime theksojnë një nevojë të thellë për veprime të menjëhershme dhe efektive nga autoritetet dhe komuniteti në tërësi. Lina Kjostarova Unkovska, udhëheqëse e studimit në Maqedoni, bën thirrje për të kuptuar më thellë problemet dhe për të ofruar mbështetje të shtuar për fëmijët dhe të rinjtë në këtë kohë të ndërlikuar.

Ky njoftim thekson në nevojën për një angazhim të fortë në nivel shoqëror dhe qeveritar për të adresuar sfidat që përballen fëmijët dhe të rinjtë, duke krijuar ambiente më të sigurta dhe mbështetëse për të gjithë ata që mund të ndikohen nga këto çështje të ndjeshme të shëndetit mendor.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat