Mariçiq: Lidhja e rajonit përmes procesit të Berlinit është baza për krijimin e politikave të duhura energjetike

Maqedonia

Mariçiq: Lidhja e rajonit përmes procesit të Berlinit është baza për krijimin e politikave të duhura energjetike

Më: 10 qershor 2024 Në ora: 22:46
Bojan Mariçiq

Zëvendëskryeministri i parë për çështje evropiane sonte mori pjesë në hapjen e Forumit Energjetik të Maqedonisë MEF 2024, i cili këtë vit mbahet për të 7-tën herë.

Sesioni i hapjes së sonte të forumit me titull “Dekodimi i Dekadës” iu kushtua rëndësisë së Procesit të Berlinit në aspektin e bashkëpunimit rajonal, krizës energjetike dhe tranzicionit drejt energjive të rinovueshme.

Në fjalën e tij, zëvendëskryeministrja Mariçiq iu referua rëndësisë së procesit të Berlinit, i cili rriti ndjeshëm bashkëpunimin e vendeve të Ballkanit Perëndimor dhe rajonit.

“10-vjetori i procesit të Berlinit duhet të na japë një nxitje për të bërë më shumë përpjekje dhe për të punuar më mirë në vitet në vijim, deri në arritjen e qëllimit përfundimtar të anëtarësimit të vendeve të Ballkanit Perëndimor në BE, veçanërisht në këtë momentum gjeopolitik. ”

Në fjalën e tij, Mariçiq theksoi rëndësinë e lidhjes së rajonit në bashkëpunim me Bashkimin Evropian dhe krijimin e politikave energjetike dhe zhvillimit të infrastrukturës me qëllim të zhvillimit të shtetit dhe rajonit.

Mariçiq theksoi më tej rëndësinë e Planit të Rritjes dhe masave të marra me Planin e Rritjes, ku një pjesë e madhe e reformave synojnë zgjidhjen e sfidave energjetike të rajonit të Ballkanit Perëndimor.

“Për herë të parë kemi përcaktuar saktësisht masat, që kanë të bëjnë me një mekanizëm financiar për mbështetje nga Bashkimi Evropian që do të kontribuojë në zhvillimin e vendit dhe në zgjidhjen e sfidave energjetike, duhet shfrytëzuar ajo mundësi, e cila do të krijojë një strategji për energjinë. zhvillimin.

Në fund, Mariçiq theksoi se projektet infrastrukturore kanë të bëjnë me projektet energjetike, duke theksuar rëndësinë e investimeve të nevojshme për institucionet në procesin e reformës.

“Ndihma gjatë krizës energjetike nga Bashkimi Evropian ishte e pazëvendësueshme. Bashkëpunimi i rajonit përmes procesit të Berlinit në zgjidhjen e sfidave energjetike që janë në fokus të rajonit dhe Evropës është kyç për stabilitetin dhe prosperitetin e vendit.

Në Forumin e Energjisë Maqedonase MEF 2024, të organizuar nga organizata joqeveritare Institute në bashkëpunim me Delegacionin e Bashkimit Evropian në vend, morën pjesë ambasadorja gjermane Petra Drexler dhe të gjithë pjesëmarrësit relevant të procesit të Berlinit për bashkëpunim në rajon.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat