Dëshira për të votuar me 14 shkurt: Shqiptari bashkë me 7 zviceranë krijon platformën për tu regjistruar për zgjedhjet në Kosovë

Zvicra

Dëshira për të votuar me 14 shkurt: Shqiptari bashkë me 7 zviceranë krijon platformën për tu regjistruar për zgjedhjet në Kosovë

Nga: G.B Më: 23 janar 2021 Në ora: 12:55
Studenti i ETH Eleonit Smajli (23) është bashkuar me shtatë studentë të tjerë me qëllim të mobilizimit të sa më shumë shqiptarëve në Zvicër, që kanë të drejtë të votojnë jashtë vendit

Do të ketë zgjedhje të reja në Kosovë në shkurt - por pjesëmarrja për komunitetin e huaj është e komplikuar. Studentët zviceranë tani po luftojnë për votat në diasporë.

Kosova voton - edhe një herë: Me 14 Shkurt, do të zgjedhet qeveria në shtetin më të ri të Evropës. Për shumë zvicerano-shqiptarë, kjo është mënyra e vetme për të thënë një fjalë në ngjarjet politike në atdheun e tyre.

Votuesit jashtë Kosovës duhet të regjistrohen paraprakisht brenda një periudhe të caktuar në mënyrë që të mund të votojnë. "Ne e dimë nga vet mjedisi ynë: Shumë do të dëshironin të votonin, por ata janë të dekurajuar nga pengesat dhe procedura e ndërlikuar e regjistrimit," thotë studenti i ETH, 23 vjeçari Eleonit Smajli, shkruan 20min.ch, përcjell Bota sot.

Për ta bërë më të lehtë për diasporën që të marrë pjesë në zgjedhjet e ardhshme, ai dhe shtatë studentë të tjerë zviceranë dhe të huaj me një prejardhje shqiptare janë bërë bashkë: Ata themeluan organizatën joprofitabile jo-partiake "Du me votu!", E cila përkthehet nga shqipja si "Unë dua të votoj!".

Një pjesë e madhe e popullsisë jeton jashtë vendit të tyre të lindjes

Image
Studentët zvicerano-shqiptarë kanë themeluar organizatën joprofitabile jopartiake "Du me votu!", për ta bërë më të lehtë për shqiptarët jashtë vendit që të regjistrohen për zgjedhje në Kosovë

Platforma e tyre ofron udhëzime se si të regjistroheni si votues nga jashtë. Sepse: "Qeveria po e ndërlikon procesin pa nevojë", thotë Smajli.

Sipas tij, janë rreth 800,000 qytetarë me të drejtë vote votojnë jashtë vendit të tyre, gjë që korrespondon me pothuajse një të tretën e popullsisë së përgjithshme të Kosovës.

"Ne kosovarët jashtë vendit mund t'i vendosim zgjedhjet në Kosovë, vetëm sikur të na lejohej të votonim", ka shtuar ai.

Pasi të jenë dorëzuar dokumentet e nevojshme, regjistrimi për zgjedhje nuk është ende ligjërisht i detyrueshëm: Përveç kësaj, një thirrje nga qeveria e Kosovës duhet të përgjigjet. Zakonisht kjo zhvillohet ndërmjet orës 18:00 dhe 8 pasdite, ndonjëherë me një numër të shtypur. Sipas mediave në Kosovë, ata duan ta bëjnë identifikimin e qytetarëve. Nëse e humbni telefonatën, nuk mund të votoni.

Por ka kritika: "Të gjitha ngacmimet, në mënyrë që të përjashtojnë diasporën nga zgjedhjet sa më shumë që të jetë e mundur, pasi ata votojnë për shumicën e partisë së majtë kombëtare Vetëvendosje!", thotë një burim anonim nga qarqet qeveritare për 20 minuta.

"Duket shumë si një akt dëshpërimi nga roja e vjetër," thotë Bashkëpresidenti i PS Cédric Ëermuth.

Me sa duket, kjo do që të parandalojë një ndryshim të qeverisë në Kosovë. «Jam i bindur që ata nuk do të kenë sukses!"

Mbi 25,000 regjistrime

Aktivisti politik i "Vetëvendosjes" Shemsi Shema po ndjen gjithashtu interesimin e madh të diasporës shqiptare për zgjedhjet.

"Ekziston një eufori e madhe! Jo vetëm këtu në Zvicër, por edhe në Gjermani dhe Austri ”, thotë Bernezi. "Njerëzit me të vërtetë duan të marrin pjesë në zgjedhje dhe të fillojnë një epokë të re të politikës në Kosovë."

Kjo gjithashtu reflektohet në suksesin e Platformës “Du me votu!” Për studentët zviceranë: tani ajo ka regjistruar mbi 25,000 regjistrime, thotë Smajli. “Të martën, faqja jonë u rrëzua sepse po vizitohej nga kaq shumë njerëz në të njëjtën kohë”, ka deklaruar ai.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat