Politikanja në Zvicër, Sanija Ameti kërcënohet me vdekje

Zvicra

Politikanja në Zvicër, Sanija Ameti kërcënohet me vdekje

Nga: A.SH Më: 3 janar 2023 Në ora: 07:34
Sanija Ameti

Sanija Ameti është bashkë-udhëheqëse e Operacionit Libero dhe anëtare e kryesisë së partisë së Liberalëve të Gjelbër në Cyrih. “Unë kam marrë emaile dhe shkrime me përmbatje të urrejtjes që nga dita ime e parë në publik. Mesatarisht është rreth dhjetë deri në 20 në ditë, në disa ditë mbi 100. Sa që më nuk i numëroj”, tha Ameti për 20 minuta, përcjell Bota sot.

Ndonëse Ameti nuk i numëron më emailet, tani ajo publikon disa prej tyre.

Në Twitter, ajo censuron dërguesin. “Nuk jam e interesuar të ekspozoj njerëzit. Unë dua të jap një pasqyrë të jetës së përditshme si një politikan me një sfond migrimi”.

Ameti dëshiron të flasë për faktin se në Zvicër “zhvlerësimi i grave, veçanërisht i grave me prejardhje migrimi, ka një sistem. Këto nuk janë raste të izoluara”.

"Ji mirënjohëse ose largohu"

Në katër emailet e para që ajo publikoi të dielën, ky mentalitet zhvlerësimi doli veçanërisht qartë: "Ti nuk je me të vërtetë zvicerane, ji mirënjohëse dhe ndalo së ndërhyri në politikën 'tonë', ose largohu.' Me këtë strategji mirënjohjeje do të vazhdojë të ruajë.

Mosbalancimi i pushtetit midis grave dhe burrave nga njëra anë dhe midis 'konfederatave' dhe 'zviceranëve të letrës' nga ana tjetër", thotë Ameti.

Shumicën e kohës ishin "burra me emra të zakonshëm zviceran" ata që i shkruanin asaj.

“Kur marr email si ky, shpesh më kujtohet se kam gërmuar nëpër arkiva disa vite më parë për një botim mbi të drejtën e votës së grave. Aty gjeta dokumente të vjetra dhe postera ku thuhej se gratë duhet të jenë mirënjohëse që kanë një shtëpi të bukur në Zvicër dhe t'ua lënë politikën burrave”, thotë politikanja. “Dhe më pas mendoj për heroinat e asaj kohe. Kjo më bën shumë të lumtur”.

Image
Sanija Ameti

 

“Problemet kulturore zgjidhen duke folur për to”

Shpesh nuk ndalet në kërkesën për të qenë mirënjohës dhe për të mbyllur gojën: «Tashmë kam marrë kërcënime me vdekje. Kjo mund të jetë e rëndësishme penalisht, por unë nuk kam kohë apo talent administrativ për ta ndjekur atë”.

Ameti gjithashtu nuk beson se zgjidhja është legjislacioni më i rreptë: “Është një problem kulturor. Dhe problemet kulturore zgjidhen duke folur për to dhe duke u përpjekur të ndërgjegjësojmë.”

Ajo ka vendosur ta bëjë tani – në Twitter nën hashtag #guteNachliebeSchweiz.

Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat