Albin Kurti ‘sypatrembur’ përballë Serbisë! - Kështu marrin fund dëshirat serbe për Kosovën!

Politika

Albin Kurti ‘sypatrembur’ përballë Serbisë! - Kështu marrin fund dëshirat serbe për Kosovën!

Nga: Nehat Shaqiri Më: 3 shkurt 2023 Në ora: 10:26
Kryeministri i Kosovës, Albin Kurti

Formimi i Acociacionit është thirrja kryesore nga Shtetet e Bashkuara të Amerikës dhe BE-së në drejtim të Kosovës.

Ky Asociacion për të cilin po kërkohet që të formohet, duhet të jetë sipas ligjeve dhe kushtetutës së Kosovës.

Kështu janë thirrjet prej vendeve perëndimore, të cilat e kanë mbështetur dhe vazhdojnë të mbështesin shtetin e Kosovës.

Për t’u formuar Asociacioni nga Kosova, kryeministri Albin Kurti ka dhënë gjashtë kushte.

Në seancën e Kuvendit të Kosovës, e cila është mbajtur të enjten, Kurti ka folur edhe për propozimin franko-gjerman.

Ai ka thënë se, është i gatshëm qё sa mё shpejtё qё ёshtё e mundur tё arrijnë dakordimin final rreth propozimit franko-gjerman.

“Kёtё propozim ne e shohim si bazё tё mirё për diskutime të mëtutjeshme dhe jemi tё interesuar tё punojmё sa mё intenzivisht qё i njëjti tё finalizohet dhe nёnshkruhet nga palёt”, është shperhur Kurti.

Ai ka kërkuar nga zyra e Përfaqësuesit të Lartë të BE-së, z. Josep Borrell, qё sa mё parё tё ftojë nё takime tё rregullta e tё shpeshta nё mёnyrё qё tё avancojmё drejt finalizimit

“Unё si gjithnjё deri mё tani jam i gatshёm qё me konstruktivitetin maksimal tё kontribuoj nё gjetjen e zgjidhjes mё tё mirё tё mundshme dhe po ashtu tё sigurohemi pёr mekanizma qё garantojnë implementim tё plotё tё saj”, ka thënë ai.

“Normalizimi i plotë i marrëdhënieve ndërmjet Kosovës dhe Serbisë me njohjen reciproke në qendër të marrëveshjes, duhet të garantojë edhe të drejtat e komuniteteve pakicë dhe mekanizmat përkatës institucionalë. Shteti normal demokratik nuk i diskriminon pakicat por i mbron ato si vlerë themelore e i ruan ato si pasuri shoqërore. Normalizimi i jashtëm i marrëdhënieve duhet t’i kontribuojë normalizimit të brendshëm të shteteve”, është shprehur kryeministri Kurti.

Në lidhje me këtë çështje, profesori dhe analisti politik, Sulejman Mehazi thotë se, shumë më e rëndësishme për BE-në e ShBA-në, por edhe për Kosovën është që plani franko-gjerman të realizohet me njohje reciproke, sesa asociacionet e pakicave serbe.

Sipas tij, thelbi apo qendra e gjithë bisedimeve në Bruksel do jetë njohja reciproke dhe gjatë afateve përkufizuese dhjetëvjeçare rrjedha e veprimeve dhe detyrimeve politike, ekonomike, arsimore, diplomatike dhe të drejtave të serbëve dhe pakicave tjera do jenë permanete.

“Problemin e zhurmshëm të asociacioneve serbe e kanë bërë mediatike e primare vetë Prontot që e kanë nënshkruar asociacionet problematike serbe, më 2015. Nuk e dimë se nga vjen ky panik e trishtim i asociacioneve serbe kur deklaratat e qarta dhe decide të SHBA-ve janë për asociacionet serbe, por në kuadër të kushtetutës së Kosovës, dhe kaq”, thotë Mehazi për gazetën “Bota sot”.

Image
Sulejman Mehazi

Ai thotë se, problemi më kryesor i planit franko-gjerman është njohja reciproke, dhe nëse ndodh që Serbia ta njohë Republikën e Kosovës, çdo gjë do të shkonte në vendin e vetë.

“Themi kështu për shkak se me njohjen e Kosovës, Serbia vetëvetiu do jetë e detyruar të shkëput Kosovën nga kushtetuta e saj, me largimin e Kosovës nga kushtetuta serbe me automatizëm pakica serbe do mbetet e lidhur me Kosovën dhe e larguar nga Serbia, jo vetem kaq, por do të merrte fund ekspanzionizmi qindvjeçar i serbëve ndaj territorit të Kosovës”, thotë ai.

Ai shton se, po bëhet zhurmë se 5% i serbëve do rrezikonte 90%-shin e shqiptarëve të Kosovë.

“S'ka pse të frikohemi prej 5% të serbëve, pasi dhe forca e tyre politike, ekonomike e nacionale do jetë me këtë përqindje. Shkurt e qartë, me njohjen reciproke marrin fund dëshirat serbe në Kosovë”, përfundon Sulejman Mehazi.

Ndërsa, kryeministri Kurti, ka folur edhe për qëndrimin e Qeverisë në lidhje me marrëveshjen e 19 prillit 2013 në Bruksel.

“Asociacioni i Komunave i dalur në parim nga marrëveshja e Brukselit Thaçi-Daçiq apo marrëveshja e parë e parimeve siç njihet ndryshe, si një mekanizëm i tillë, mund të konsiderohet nga Republika e Kosovës, me këto kushte:

1. Asociacioni duhet të jetë në përputhje me Kushtetutën dhe ligjet në fuqi në Republikën e Kosovës.

2. Asociacioni nuk mund të jetë monoetnik, duhet të ndërrojë emrin, nuk mund të ketë/bartë asnjë pushtet publik apo ekzekutiv dhe duhet t’i shërbejë vetëm bashkëpunimit horizontal të komunave sipas Kushtetutës dhe ligjit për vetëqeverisje lokale (kreu 5).

3. Të drejtat e pakicave kombëtare dhe mekanizmat mbrojtës përkatës duhet ta ngërthejnë parimin e reciprocitetit ndërmjet dy shteteve respektive si dhe të marrin parasysh standardet dhe modelet evropiane.

4. Para vendosjes së Asociacionit, strukturat ilegale të Serbisë në veri shuhen dhe bëhet dorëzimi i të gjitha armëve ilegale.

5. Asociacioni është pjesë e marrëveshjes finale dhe zbatohet pas njohjes reciproke. Dhe, vetëm pasi Serbia t’i ketë pranuar parimet e Kartës së Organizatës së Kombeve të Bashkuara në raportet e saj ndërshtetërore me Republikën e Kosovës.

6. Presidenti i Serbisë i tërheq letrat e dërguara te pesë shtetet anëtare të BE-së, dhe tek të tjerat, për mospranimin e aplikimit të Republikës së Kosovës për anëtarësim në Bashkimit Evropian që paraqet edhe shkelje të po asaj marrëveshjeje Thaçi-Daçiq të 19 prillit 2013”, ka theksuar kryeministri Kurti të enjten në Kuvendin e Kosovës.

Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat