Udhëheqja politike dhe cilësitë e lidershipit në Kosovë

Opinione

Udhëheqja politike dhe cilësitë e lidershipit në Kosovë

Nga: Mr.Ali Hartica Më: 19 shtator 2023 Në ora: 09:09
Mr.Ali Hartica

Udhëheqësit politikë dhe administrative në Kosovë jetojnë në kohë të turbullta dhe përballen me zgjedhje të vështira për drejtimin që të ndjekin. Një busull moral mund të ndihmojë në marrjen e zgjedhjeve.Udhëheqësit politikë vijnë në të gjitha format dhe madhësitë. Disa luajnë në skenën botërore, të tjerët dalin në nivel evropian ose kombëtar, të tjerë luajnë rolin e tyre në politikën komunale. Kolegu im Paul ‘t Hart i përshkruan liderët politikë si gladiatorë në spektaklin e demokracisë dramatike. Nga ju pritet të luftoni dhe të kryeni vepra heroike nën syrin vigjilent të publikut. Ke mandat nga zgjedhësi, ndjek demokracinë dhe je gjithmonë i varur nga të tjerët. Kjo zvogëlon ndjeshëm lirinë tuaj për të bërë zgjedhjet tuaja dhe për të detyruar vendimet. Në të njëjtën kohë, ka pritshmëri të larta brenda dhe jashtë organizatës. Këto pritshmëri rrallëherë sinkronizohen. Cfare mund te besh? Çfarë është e përshtatshme? Merrni masa, ndërhyni me vendosmëri, shtrini skedarin drejt jush, ose së pari eksploroni se çfarë po ndodh, prisni pak dhe jepni shtytje të vogla.

Udhëheqësit administrativë kanë një detyrë për të drejtuar dhe përafruar kontributet e profesionistëve në organizatë me vlerat që organizata përfaqëson dhe përfaqëson. Të kërkosh drejtim nuk është e lehtë, veçanërisht kur peizazhi ndryshon vazhdimisht. Për shembull, si drejtues i një institucioni të kujdesit për të rinjtë, ju përballeni me zgjedhje të ndërlikuara. Është e paqartë se sa ndihmë do të nevojitet vitin e ardhshëm dhe sa para janë në dispozicion për të. Roli i bashkive nuk është gjithmonë i qartë dhe duhet të përballesh me politikanë të rinj në këshillin bashkiak dhe ekzekutiv. Raportimi financiar me siguri do të ndryshojë, ju thjesht nuk dini si dhe sistemet e informacionit sigurisht që nuk janë të dizajnuara për këtë. Një gjë është e sigurt, do të ketë më pak para dhe do të ketë më pak ndihmë të specializuar. A do të investoni në inovacionin në kujdesin shëndetësor, po kërkoni partnerë për të qëndruar më të fortë së bashku, a po merrni tashmë një paradhënie duke mos dhënë ose duke pushuar profesionistë me një kontratë të përhershme? Këto janë konsiderata të vështira në një kohë të pasigurt. Ka shumë keqkuptime për liderët politikë dhe administrativë. Për shembull, ideja se këta udhëheqës janë në qendër të vendimmarrjes. Kështu ndodh rrallë dhe ndoshta në një dosje të vetme. Si lider, ju gjithmonë duhet të merreni me lojtarë të tjerë, brenda dhe jashtë organizatës suaj. Dijsselbloem nuk kishte shumë hapësirë​​për manovrim si kryetar i Eurogrupit, ku krerët qeveritarë të vendeve të mëdha vendosën një kurs në prapaskenë, ku banka evropiane lë shenjën e saj dhe ku ministrat e vendeve të euros është e vështirë të arrihen në të njëjtën faqe. Ju nuk jeni në qendër të vendimmarrjes, por në kufirin ku mund të përpiqeni të futni të tjerët në lojë dhe të jeni krijues.

Një keqkuptim tjetër: drejtuesit administrativë luajnë rolin e tyre në plan të parë. Kjo është e pakuptimtë, sepse pjesa më e madhe e punës bëhet në prapaskenë dhe midis krahëve, siç e ka përshkruar bukur kolegu im Mark van Twist. Në prapaskenë, përcaktohet fusha e lojës dhe bien dakord për rregullat e pashkruara. Udhëheqësit politikë nuk mund të mbijetojnë pa aleatë dhe aleatë. Ndonjëherë kanë edhe ndjekës, por nuk kanë miq. Ata duhet të merren me kundërshtarët, konkurrentët dhe armiqtë. Kjo e bën gjetjen e një kursi të vështirë dhe jo pa rrezik. Ideja që udhëheqësit duhet të marrin drejtimin dhe të tregojnë forcë është e rrezikshme. Veçanërisht në situata të ndjeshme është më mirë të ushtroni përmbajtje dhe të merrni dozën me vendosmëri. Udhëheqësit politikë dhe administrativë krijojnë mundësi, arrijnë përparime pa qenë vetë shumë të vendosur. Ata nuk punojnë në sistem dhe nuk janë në skenë, punojnë në sistem dhe rrallë dalin në plan të parë. Ata janë të rezervuar në përfshirjen e tyre, por sigurisht të përfshirë në atë që po ndodh.Udhëheqësit politikë dhe administrativë kanë cilësi specifike. Ata punojnë në ndërtimin e identitetit dhe ndërtimin e komunitetit. Ata i bëjnë të qartë kufijtë e grupit dhe sigurojnë që njerëzit duan t’i përkasin një grupi. Udhëheqësit artikulojnë vlerat dhe normat në mënyrë që të jetë e qartë se çfarë është e mirë dhe çfarë e bën jetën të vlefshme. Ata mobilizojnë energjinë kolektive duke skicuar vizione joshëse të së ardhmes dhe janë të përgatitur të bëjnë zgjedhje të guximshme që shoqëria nuk dëshiron ose nuk guxon t’i bëjë. Udhëheqësit që nxjerrin qafën kanë aftësi teflon për të shmangur të gjitha kritikat dhe talljet dhe guximin për të qëndruar të patundur. Si udhëheqës, ju lejoni të udhëhiqeni nga kjo nëse pista nuk është e qartë dhe peizazhi lëviz vazhdimisht. Është e mençur të merrni këshilla dhe të qëndroni në kontakt me atë që po ndodh.

Është e nevojshme të përcaktohet fusha e lojës dhe pozicioni i lojtarëve. Është e nevojshme të zgjidhni çështjet ku dëshironi të bëni përparim të dukshëm dhe t’ua delegoni çështje të tjera të tjerëve. Por më e rëndësishmja është të njohësh veten, të përmbahesh dhe të mos humbasësh në vetvete, siç shpreh bukur kolegu im Erik van de Loo. Një busull vlerash ose busull morale ndihmon për të bërë zgjedhje dhe për të bërë gjënë e duhur. Një paraqitje e bukur e një busulli të tillë është “Feng Shui” që është përdorur në antikitetin kinez për të kërkuar një marrëdhënie harmonike midis njeriut dhe mjedisit. Si një busull moral, “Feng Shui” ndihmon për të gjetur një ekuilibër midis forcave kundërshtare, por plotësuese.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat