Integrimi Evropian i Kosovës: Një zgjedhje e sovranitetit për të rishikuar

Opinione

Integrimi Evropian i Kosovës: Një zgjedhje e sovranitetit për të rishikuar

Nga: Korab Rashiti Më: 23 shkurt 2024 Në ora: 11:43
Autori Korab Rashiti

Kosova, ky shtet i ri që së fundmi festoi 16 vjetorin e pavarësisë së tij, gjendet në një kryqëzim historik dhe politik vendimtar. Entuziazmi i shfaqur nga udhëheqësit e saj politikë për një integrim në Bashkimin Evropian (BE) ngre një pyetje themelore: A kanë ata kuptuar plotësisht se çfarë do të thotë ky integrim në terma të sovranitetit kombëtar? Duket se në këtë garë drejt Evropës, një element vendimtar është injoruar: reflektimi kritik.

Dëshira për t'u bashkuar me BE-në, edhe pse e motivuar nga premtimi i përfitimeve ekonomike dhe stabilitetit të përforcuar, kërkon një dorëzim të konsiderueshëm të sovranitetit tek institucionet evropiane. Kjo realitet shpesh nënvlerësohet, ose edhe injorohet, në debatin publik në Kosovë. Partitë politike dhe personalitetet me ndikim ecin drejt integrimit evropian me një lloj zelli automatik, pa angazhuar një diskutim të hapur mbi pasojat e thella të këtij procesi.

Debati mbi integrimin evropian, në një shtet demokratik, duhet të zhvillohet me një kritikë ndërtuese dhe një analizë të rreptë të përfitimeve dhe të disavantazheve. Megjithatë, në Kosovë, mediat duket se kanë lënë pas dore rolin e tyre thelbësor si forum për një debat të tillë. Është jetike që qytetarët të informohen në mënyrë të plotë dhe të nuancuar, duke u lejuar kështu një vendimmarrje kolektive e informuar. Sovraniteti kombëtar, në fund të fundit, është shprehja më e lartë e vetëvendosjes së një populli.

Historia e fundit e Kosovës, e shënuar nga lufta për pavarësi dhe liri, duhet të shërbejë si sfond për këtë diskutim. Vetëm disa dekada më parë, Kosova ishte pjesë e Jugosllavisë, një federatë që u shpërbë në dhimbje dhe gjak, duke nënvizuar rëndësinë jetike të sovranitetit dhe vetëvendosjes. Pse, pas kaq shumë sakrificash për pavarësinë, Kosova do të konsideronte të vihet në pyetje kjo sovranitet duke u integruar në një entitet tjetër supranacional?

Pyetja e integrimit në BE nuk duhet të shihet si një ekuacion i thjeshtë ekonomik, i bazuar në subvencionet dhe ndihmën financiare. Ajo është ngushtësisht e lidhur me çështje të sovranitetit, identitetit dhe vetëvendosjes. Kosovarët duhet të pyesin veten nëse përfitimet e perceptuara të integrimit evropian justifikojnë kompromiset mbi aftësinë e tyre për të vendosur për fatin e tyre.

Mediat në Kosovë kanë përgjegjësinë të ngritin nivelin e debatit, duke i vënë në pah sfidat reale të integrimit evropian. Një debat kombëtar, i kurorëzuar mundësisht me një referendum, do të ofronte një platformë që të gjitha zërat të dëgjohen dhe që vendimi përfundimtar të pasqyrojë vullnetin e popullit.

Për të përfunduar, është jetike për qytetarët e Kosovës të reflektojnë thellë mbi mësimet e historisë së tyre përpara se të bëjnë një zgjedhje që mund të rishkruajë të ardhmen e tyre. Integrimi në BE, me gjithçka që ai përfshin, meriton një konsideratë serioze dhe një deliberim demokratik. Fundja, liria dhe sovraniteti, një herë të fituar, janë thesare shumë të çmuar për t'u dorëzuar pa një ekzaminim të thellë.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat