Demokracia e lëkundshme dhe filozofia e saj

Opinione

Demokracia e lëkundshme dhe filozofia e saj

Nga: Mr.Ali Hertica Më: 10 qershor 2024 Në ora: 09:44
Mr.Ali Hertica

Partitë duhet të profilizohen më fort ideologjikisht në mënyrë që dallimet dhe debati i ndërsjellë të kthehen në jetë. "Demokracia e lëkundur" madje shkon një hap më tej, duke mbrojtur një bipolarizimin e sistemit partiak. Konflikti i ndërsjellë tërheq më shumë votues në qendrat e votimit dhe i bën qytetarët dhe anëtarët më të përfshirë në politikë. Megjithatë, dëshmitë aktuale që një sistem bipolar çon në kënaqësi më të madhe te qytetarët nuk janë dhënë dhe nuk na janë të njohura nga literatura.

Të dy librat tregojnë për një shkak tjetër të reduktimit të besimit te partitë politike – dhe politika në përgjithësi: kontrolli në rritje i bashkimit evropian. Qeveritë kombëtare, vullnetarisht apo jo, po transferojnë gjithnjë e më shumë pushtet në nivelin evropian,politika evropiane heq më shumë kontrollin nga politikanët. Politikanët kombëtarë po ndryshojnë nga të përgjegjshëm në përgjegjës. Pavarësisht opinionit të votuesve për projektin europian, votuesit holandezë vërejnë se fusha e lojës së politikës kombëtare dhe partive politike kombëtare po zvogëlohet. Ky pushtet i kufizuar nuk i motivon votuesit të thellohen në politikën kombëtare, pasi ata kanë gjithnjë e më pak fjalë.Një problem i tretë që trajtojnë të dy vëllimet është problemi i demokracisë së diplomës. Me fjalë të tjera: politika është gjithnjë e më shumë për dhe nga njerëzit me arsim të lartë,zhvilluan më tej këtë deklaratë në librin e tyre "Diplomadedemokracia". Për tensionin mes meritokracisë dhe demokracisë.'. Sipas tyre, deputetët janë gjithnjë e më shumë me arsim të lartë, gjë që do të zgjeronte ‘hendekun’ mes qytetarëve më pak të arsimuar dhe ‘politikës’. Koleksioni trajton demokracinë e diplomës kryesisht nga perspektiva e partisë politike: ajo duhet të bëhet më e aksesueshme dhe e hapur për të gjithë. Palët mund të përdorin grupe të reja të synuara nëpërmjet teknologjive të reja.

Demokracia e lëkundshme' mbron garantimin e aksesit të mirë në burokracinë qeveritare dhe në gjykata. Këto janë lehtësitë bazë që qeveria duhet t'i ofrojë çdo qytetari. Sipas autorëve, sapo të zhduken këto lehtësira, pakënaqësia e më pak të arsimuarve do të rritet deri në atë masë sa do të vihet në pikëpyetje legjitimiteti i sistemit politik.Pavarësisht këtyre rekomandimeve, shqetësimet e autorëve për njerëzit me arsim të ulët nuk janë plotësisht bindëse, gjë që e kemi theksuar edhe në raportin tonë të prezantimit Kjo mund të jetë për shkak të një interpretimi disi ambivalent, të argumentuar dobët të disa numrave. Si shembull: rezultatet e një studimi mbi kënaqësinë me funksionimin e demokracisë në Holandë fokusohen në kuptimin që njerëzit i atribuojnë konceptit të 'demokracisë'. Kur shqyrtohet 'të kënaqur me lirinë dhe të drejtat', autorët shkruajnë për kënaqësinë e lartë midis njerëzve me arsim të lartë, 'por edhe tek ata më pak të arsimuar, kënaqësia është ende në 57%'.

Kur diskutohet më pas 'kënaqësia me mënyrën se si merren vendimet', autorët i shohin shifrat alarmante, vetëm gjysma e të gjithë të anketuarve janë të kënaqur, ndërsa kjo përqindje për më pak të arsimuarit është nën 40 përqind'. Kjo jep pamjen e inkuadrimit të të dhënave në favor të argumentit. Natyrisht, autorët janë të shqetësuar këtu për faktin se është e rëndësishme të specifikohet se çfarë kuptojnë subjektet me demokracinë përpara se të nxirren përfundime për një krizë të mundshme legjitimiteti.Kjo tregohet bindshëm. Më pak bindëse është mënyra në të cilën disa shifra për njerëzit me arsim të ulët etiketohen si pozitive, ndërsa shifrat e krahasueshme për grupet e synuara totale (të ulët, të mesëm dhe me arsim të lartë) etiketohen si të ulëta,përdorin metaforën e sëmundjeve dhe diagnoza shoqëruese për të kuptuar shëndetin e demokracisë  Demokracia e lëkundur" besojnë prerazi se nuk bëhet fjalë për krizë legjitimiteti, etiketuar problemin si krizë legjitimiteti, vendoset diagnoza e gabuar dhe konsiderohen medikamente dhe terapi që nuk janë pa anë. efektet.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat