Demokracia e varfër dhe shteti ligjor

Opinione

Demokracia e varfër dhe shteti ligjor

Nga: Mr. Ali Hertica Më: 11 qershor 2024 Në ora: 10:44
Ali Hertica

Fitimi përbindësh ekspozon shkakun e vërtetë të mungesës së qëndrueshmërisë së demokracisë,përkeqësimin e përfshirjes sociale. Për shkak të lidhjeve të prishura me shoqërinë, demokracisë i është bërë fryma moralisht.Në kohë të vështira, kur ekzistenca është e pasigurt, argumenton , shumica e njerëzve do të jenë më të prirur të zgjedhin sigurinë që premton një njeri i fortë sesa lirinë që ofron demokracia. “Liria nuk është një trashëgimi e natyrshme e njeriut. Për ta zotëruar atë, ne duhet ta krijojmë atë.Nëse njeriu thjesht do të ndiqte instinktet e tij natyrore, ai nuk do të përpiqej për liri; ai preferon të zgjedhë varësinë. Është kristal e qartë se është më e lehtë të varesh nga të tjerët sesa të mendosh, gjykosh dhe vendosësh vetë. Kjo shpjegon pse, si në jetën individuale ashtu edhe në atë politike, liria shpesh konsiderohet më shumë si një barrë sesa një privilegj. Në rrethana të vështira, njeriu do të përpiqet ta heqë këtë barrë.Në këto rrethana, shteti totalitar dhe shitësit e miteve politike e ndjejnë mundësinë e tyre, me premtimin e tyre për një arratisje nga dilema. Cassirer e pa këtë arsyetim të konfirmuar në një studim sociologjik në Gjermaninë naziste, të cilit i referohet shënimi .A nuk ju mungon liria?” i pyetën studiuesit amerikanë gjermanët në vitin 1939. Një shitës ushqimor u përgjigj: 'Ti nuk e kupton. Para ardhjes së Hitlerit ne duhej të shqetësoheshim për zgjedhjet, për partitë, për votat. Ne kishim përgjegjësi. Por tani nuk e kemi atë. Tani jemi të lire.Unë nuk u zgjodha për të zgjidhur problemet e botës," iu përgjigj ai me zemërim thirrjes së Heerma për të mbështetur sanksionet kundër Rusisë, edhe nëse kjo i kushton prosperitetit holandez. “Thjesht tregoni solidaritet me pjesën tjetër të botës. Unë qëndroj në solidaritet me atë votues holandez që nuk mund të paguajë më faturat e tij.'

Heldring vuri në dukje tashmë ndjenjën me të cilën po luante Wilders, sipas tij, në kohë të perspektivave të errëta, votuesit do të jenë më të prirur të përdorin fuqinë e tyre politike për të ndihmuar veten e tyre sesa për t'i shërbyer të mirës publike: 'Nëse drita në tunel papritmas nuk do të ndodhë. Më gjatë është e dukshme, njerëzit kapen pas sigurisë së rreme që ofrojnë politikanë si Wilders.' Vështirë se mund të thuhet se populizmi është jodemokratik, por ai shpall një lloj demokracie që kërcënon demokracinë siç e njohim ne sot.'

Kështu, Heldring parapriu një temë që është aktuale në debatin politik dhe akademik: atë të demokracisë elastike. Nuk është për t'u habitur që ky debat është ndezur, duke pasur parasysh fenomenet e shumta të krizës: parlamenti i fragmentuar, humbja e kuptimit dhe anëtarësimi i partive popullore, një qeveri që ka lënë pas dore përgjegjësitë e saj ndaj shoqërisë për një kohë të gjatë dhe pjesërisht si si rezultat, ka vënë në rrezik autoritetin e saj, nihilizmin e partive që ngjallin pakënaqësi dhe e shfrytëzojnë atë në mënyrë elektorale, shfrytëzimi politik i imazheve të armikut, humbja e higjienës verbale në debat, ndikimi në rritje i mediave sociale që e bën gjithçka të shëmtuar. Kjo e bën demokracinë shumë larg 'artit të ballafaqimit me dallimet', siç e përcaktoi politikani dhe intelektuali socialdemokrat Zhak de Kad (1897-1988) në librin e tij Fashizmi dhe Liria e Re. Fakti që demokracia është bërë më pak elastike ndaj forcave shkatërruese është i dukshëm edhe nga kontrasti me jetën politike të viteve 1970. Edhe atëherë, pesimizmi për të ardhmen kërcënoi të shuante besimin në përparim, për shkak të rritjes së shpejtë të inflacionit, pasigurisë për furnizimet me energji dhe rënies së ndërgjegjësimit për kërcënimet ndaj mjedisit, por ende nuk pati asnjë kthim në demokraci.

Pjesëmarrja në zgjedhjet e vitit 1977, të parat pas kthesës përçarëse në ekonomi të shkaktuar nga kriza e naftës, është ende një rekord në 88 për qind. Të tre partitë e njohura PvdA, CDA dhe VVD fituan, me një total prej 130 vendesh. Partitë radikale në krahët u tkurrën dhe shënuan rezultatet e tyre më të këqija në dekada.Krahasoni atë me imazhin e sotëm, partitë që mbanin rendin e vjetër politik, morën një të tretën e votave në zgjedhjet e Këshillit Krahinor, gjë që i vendos ato pak më poshtë se populistët e djathtë . Një në tre votues votuan për 'sipërmarrësit e pakënaqësisë', sipas fjalëve të historianit Remieg Aerts, i cili, në pozicionin e tij për çështjet kryesore të kohës sonë, si shpërndarja e pasurisë, kriza klimatike dhe imigracioni, privilegjet e vullnetit të mbrojnë 'njerëzit e tyre' në vend që të zgjedhin të mirën publike

Debati për demokracinë elastike tani sillet kryesisht rreth korrigjimeve të mundshme më pas në sferën ligjore ose procedurale, si ndalimi i partive, një prag zgjedhor ose një sistem tjetër zgjedhor.. Për të fituar njohuri mbi këto shkaqe, i paraqita asaj, koleges së saj Remieg Aerts dhe filozofit Daan Roovers krahasimin me vitet 1970, edhe pse me të meta në shumë aspekte: dallimet me atëhere mund të ofrojnë më shumë njohuri për rrethanat e ndryshuara në të cilat ka ardhur demokracia. deri në një fund.

Përfundimi nga këto biseda është se demokracia ka humbur vlerën e shtuar morale dhe rrjedhimisht legjitimitetin. Si rezultat, nuk është më "arti i të jetuarit" të cilit i referohej De Kadt: një metodë për t'u marrë me njëri-tjetrin në mënyrë të arsyeshme dhe të denjë, pavarësisht nga të gjitha dallimet midis njerëzve. Nga vetë demokracia, e cila në thelb nuk është gjë tjetër veçse një procedurë për t'i dhënë njerëzve ndikim në balancën e pushtetit, nuk do të lindin automatikisht etika që i jep asaj kuptimin thelbësor për shoqërinë - vlera të tilla si solidariteti, toleranca, besimi, durimi, moderimi, drejtësia, respekti për veten. Këto janë ato që Beatrice de Graaf, profesoreshë e fakultetit të shkencave humane në Universitetin e Utrecht, i quan 'vlera parapolitike'.

Ajo shpjegon: 'Pa një vizion themelor të "jetës së mirë", institucionet e demokracisë dhe të shtetit ligjor nuk do të funksionojnë siç duhet. Problemi është se vetë shteti nuk duhet të dëshirojë t'i zbatojë ato vlera parapolitike. Kjo është e natyrshme në natyrën e demokracisë. Sepse nëse shteti e bën këtë, për shembull duke përdorur ligjin, së shpejti minon një vlerë bazë të demokracisë: lirinë e njerëzve për të zgjedhur burimet e tyre të autoritetit moral dhe të së vërtetës. Pluralizmi, pra ajo që e bën një demokraci një shtet kushtetues liberal demokratik. Die Gedanken sind frei, që do të thotë thjesht se si qeveri duhet të qëndroni sa më larg derës së përparme.'Ajo beson se vlerat parapolitike që e bëjnë demokracinë art të të jetuarit së bashku mund të vijnë vetëm nga vetë shoqëria. “Aty, në vendet ku ti si individ ke kuptim edhe për të tjerët, formohet kapitali social që i jep demokracisë atë vlerë të shtuar. Pra në grupin e veprimit, sindikata, partia politike, kisha, shkolla, klubi sportiv, lagjja, familja. Këto janë bazat e besimit, madje edhe mes njerëzve që ndryshojnë nga njëri-tjetri.'

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat