Ekspertët kërkojnë ndryshim të politikave bujqësore në Maqedoni

Maqedonia

Ekspertët kërkojnë ndryshim të politikave bujqësore në Maqedoni

Më: 21 prill 2024 Në ora: 18:05
Foto ilustrim

Problemi i importeve të rritura të ushqimeve dhe zvogëlimit të prodhimit vendas në Maqedoni është bërë një çështje e rëndësishme për ekonominë vendase. Në vitin e kaluar, vendi ka shpenzuar gati 1 miliard euro për importe ushqimesh, duke treguar një rritje prej 88% në 10 vitet e fundit. Kjo është ndjekur nga një zvogëlim i madh i tokës së punueshme dhe numrit të kafshëve të fermës.

Fermerët vendas janë duke kërkuar masa për të ndaluar këtë trend, duke përfshirë çmime të garantuara për produktet e tyre. Disa fermerë tregojnë se kanë arritur sukses duke lidhur kontrata të tilla, duke i dhënë motiv të mbjellin më shumë dhe të rrisin prodhimin e tyre.

Megjithatë, ekspertët dhe profesorët në fushën e bujqësisë shprehin dyshime për efektivitetin e subvencioneve dhe politikave të deritanishme bujqësore. Ata thonë se është e nevojshme një ndryshim i plotë i politikave, përfshirë investime në modernizimin e fermave, mekanizimin, dhe rindërtimin e infrastrukturës bujqësore.

Një zgjidhje potenciale e propozuar është organizimi i fermerëve në kooperativa bujqësore për të rritur efikasitetin dhe konkurrencën në treg. Disa ekspertë sugjerojnë që nxitja e fermave të vogla gradualisht mund të jetë rruga më e lehtë për të arritur konsolidimin e sektorit bujqësor. Kjo mund të përfshijë përkrahje administrative dhe ekonomike për të ndihmuar fermat e vogla të rriten dhe të jenë më të qëndrueshme në treg.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat