Analizat gjithëpërfshirëse, planifikimi dhe konfliktet

Opinione

Analizat gjithëpërfshirëse, planifikimi dhe konfliktet

Nga: Dr.Nijazi Halili Më: 16 prill 2021 Në ora: 11:36
Dr.Nijazi Halili

Edhe pse organizatat për ndërtimin e paqes, sikurse edhe organizatat humanitare dhe ato për zhvillim, munden në mënyrë të paqëllimtë ti rrisin konfliktet, ndërtuesit e paqes shpeshherë dështojnë që ta pranojnë se ekziston nevoja për përvetësimin e qasjeve të ndjeshme ndaj konflikteve. Bashkërendimi në mes të organizatave lokale dhe atyre kombëtare, dhe në mes të atyre në nivelin kombëtar dhe ndërkombëtar, në analizimin e konflikteve dhe programeve dhe implementimin e projekteve, mund të përkujdesen që operacionet për ndërtimin e paqes të mos ndezin sërish tensionet ekzistuese.

Në të njëjtën mënyrë një mirëkuptim gjithëpërfshirës dhe vlerësim i fuqive dhe kufizimeve të kapaciteteve lokale apo tradicionale për ndërtimin e paqes mund tu shërbejë për ti bërë operacionet e tyre të ndjeshme ndaj konflikteve. Planifikimi i kujdesshëm, i bazuar në analiza gjithëpërfshirëse të konteksteve të konflikteve dhe aktorëve të tyre, do të ndihmojë që të sigurohemi se operacionet për ndërtimin e paqes janë me të vërtetë të ndjeshme ndaj konflikteve dhe si të tilla kanë më shumë gjasa për ndërtimin e paqes.

Bashkërendimi në mes të organizatave ndërkombëtare, kombëtare dhe atyre lokale do të minimizojë mundësitë për bllokime dhe shkelje, mundësi të pashfrytëzuara dhe konkurrime. Për më tepër, për të minimizuar ndikimet e pashmangshme negative në konflikte, adresimi i pikave të theksuara më sipër po ashtu do të shërbejë për të shtohen ndikimet pozitive të ndërtimit të paqes.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat