Globalizimi ekonomik

Opinione

Globalizimi ekonomik

Nga: Dr. Nijazi Halili Më: 30 nëntor 2021 Në ora: 11:10
Dr. Nijazi Halili

Globalizimi ekonomik është ndërvarësia ekonomike në rritje e ekonomive kombëtare në mbarë botën përmes një rritjeje të shpejtë të lëvizjes ndërkufitare të mallrave, shërbimeve, teknologjisë dhe kapitalit. Ndërsa globalizimi i biznesit përqendrohet rreth zvogëlimit të rregulloreve të tregtisë ndërkombëtare, si dhe tarifave , taksave dhe pengesave të tjera që shtypin tregtinë globale, globalizimi ekonomik është procesi i rritjes së integrimit ekonomik midis vendeve, duke çuar në shfaqjen e një treg global ose një treg të vetëm botëror.

Bilanci tregtar dhe politika tregtare e SHBA (1895–2015)

Në varësi të paradigmës, globalizimi ekonomik mund të shihet si një fenomen pozitiv ose negativ. Globalizimi ekonomik përfshin: globalizimin e prodhimit; që i referohet marrjes së mallrave dhe shërbimeve nga një burim i caktuar nga vende anembanë globit për të përfituar nga ndryshimi në kosto dhe cilësi. Po kështu, ai përfshin edhe globalizimin e tregjeve; e cila përkufizohet si bashkim i tregjeve të ndryshme dhe të ndara në një treg masiv global. Globalizimi ekonomik përfshin gjithashtu konkurrencën, teknologjinë dhe korporatat dhe industritë.

Tendencat aktuale të globalizimit mund të llogariten kryesisht nga ekonomitë e zhvilluara që integrohen me ekonomitë më pak të zhvilluara me anë të investimeve të huaja direkte , reduktimit të barrierave tregtare si dhe reformave të tjera ekonomike dhe, në shumë raste, imigrimit.

Standardet ndërkombëtare e kanë bërë tregtinë e mallrave dhe shërbimeve më efikase. Një shembull i një standardi të tillë është kontejneri intermodal . Kontejnerizimi uli në mënyrë dramatike kostot e transportit, mbështeti bumin e pasluftës në tregtinë ndërkombëtare dhe ishte një element kryesor në globalizim. [ Standardet ndërkombëtare përcaktohen nga Organizata Ndërkombëtare për Standardizim , e cila përbëhet nga përfaqësues nga organizata të ndryshme kombëtare të standardeve .Një korporatë shumëkombëshe , ose ndërmarrje mbarëbotërore, është një organizatë që zotëron ose kontrollon prodhimin e mallrave ose shërbimeve në një ose më shumë vende të ndryshme nga vendi i tyre. Ajo gjithashtu mund të referohet si një korporatë ndërkombëtare, një korporatë transnacionale ose një korporatë pa shtetësi. Një zonë e tregtisë së lirë është rajoni që përfshin një bllok tregtar , vendet anëtare të të cilit kanë nënshkruar një marrëveshje të tregtisë së lirë (MTL). Marrëveshje të tilla përfshijnë bashkëpunimin ndërmjet të paktën dy vendeve për të reduktuar barrierat tregtare – kuotat dhe tarifat e importit – dhe për të rritur tregtinë e mallrave dhe shërbimeve me njëri-tjetrin. Nëse njerëzit janë gjithashtu të lirë të lëvizin midis vendeve, përveç një marrëveshjeje të tregtisë së lirë, do të konsiderohej gjithashtu një kufi i hapur .Ndoshta zona më e rëndësishme e tregtisë së lirë në botë është Bashkimi Evropian , një bashkim politiko - ekonomik i 27 shteteve anëtare që janë kryesisht të vendosura në Evropë . BE - ja ka zhvilluar Tregun Unik Evropian përmes një sistemi të standardizuar ligjesh që zbatohen në të gjitha shtetet anëtare. Politikat e BE-së synojnë të sigurojnë lëvizjen e lirë të njerëzve, mallrave, shërbimeve dhe kapitalit brenda tregut të brendshëm, Lehtësimi i tregtisë shikon se si mund të përmirësohen procedurat dhe kontrollet që rregullojnë lëvizjen e mallrave përtej kufijve kombëtarë për të reduktuar barrën e kostove të lidhura dhe për të maksimizuar efikasitetin duke ruajtur objektivat legjitime rregullatore. Tregtia globale e shërbimeve është gjithashtu e rëndësishme. Për shembull, në Indi, kontraktimi i proceseve të biznesit është përshkruar si "motori kryesor i zhvillimit të vendit gjatë dekadave të ardhshme, duke kontribuar gjerësisht në rritjen e PBB- së, rritjen e punësimit dhe zbutjen e varfërisë".

Qasja teorike e William I. Robinson ndaj globalizimit është një kritikë e Teorisë së Sistemeve Botërore të Wallerstein-it. Ai beson se kapitali global i përjetuar sot është për shkak të një forme të re dhe të veçantë të globalizimit që filloi në vitet 1980. Robinson argumenton jo vetëm që aktivitetet ekonomike zgjerohen përtej kufijve kombëtarë, por gjithashtu ka një fragmentim transnacional të këtyre aktiviteteve. Një aspekt i rëndësishëm i teorisë së globalizimit të Robinsonit është se prodhimi i mallrave është gjithnjë e më global. Kjo do të thotë se një palë këpucë mund të prodhohen nga gjashtë vende, ku secili kontribuon në një pjesë të procesit të prodhimit.

Të nderuar lexues të gazetës “Bota sot”, komentet që përmbajnë fyerje, ofendime dhe sharje nuk lejohen në portal. Andaj, komentet e juaja do të kalojnë në filtra për aprovim dhe të tillat që përmbajnë gjuhë që nuk përkon me rregullat, nuk do të aprovohen. Ju faleminderit.
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat