Sfidat amerikane për ngushticën e Tajvanit!

Opinione

Sfidat amerikane për ngushticën e Tajvanit!

Nga: Hamdi Rafuna Më: 26 janar 2023 Në ora: 18:54
Foto ilustrim

Situata politike në anë të ndryshme të globit është thuaja se në vlim dhe shpërthim të konflikteve! Për këtë edhe duhet të kemi frikë se politika Amerikane në këto vitet e fundit, ka filluar të i kthehet vetëvetes!
Në këtë aspekt gjërat duken të tendosura në raportet ShBA-ve dhe Kinës.

“Ne duhet të kuptojmë se është e mundëshme që problemet e Europës të spostohen në periferi të prioriteteve amerikane e thotë studiuesi i mbrojtjes Norvegjeze, Øystein Tunsjø.

Në këtë aspekt, dominon një frikë se SHBA-ja nuk do mirret fare me problemet e Europës, nëse pas përfundimit të luftës në Ukrainë, do kemi një luftë tjetër këtu në Europën e Bashkuar”

Është e vërtetë se mugesa e ndihmës për ukrainasit nga SHBA-të, do kishte me qenë fatale për Ukrainën, dhe një kafshatë tepër e lehtë për Rusinë, edhe pse këtu nuk duhet të anashkalojmë ndihmën e BE!

Ukraina, ndoshta edhe do të ishte e okupuar nga Rusia!

Të shpresojmë që pas Ukrainës, t’mos kemi ndonjë luftë në Europë, sepse është pikëpyetje e madhe që të llogarisim në SHBA-të si mbrojtjëse e Europës, mendon studiuesi i mbrojtjes Øystein Tunsjø.

- BE bën shumë, në fusha të rëndësishme, por pa ato që bën SHBA-ja, Europa do të dukej ndryshe.
- Unë frigohem se do të ketë përsëri luftë në Evropë, dhe atëherë do të jemi krejt të vetëm, sepse ndihmesa e Amerikës mbetet barrë për Europën e Bashkuar.

Një konflikt në ngushticën e Tajvanit, është i mjaftueshëm që të harrohet Europa dhe Ukraina, sepse rivaliteti midis superfuqive, SHBA-ve dhe Kinës është intensifikuar në këtë vitin që shkoj, mendojnë studiuesit mbrojtjes luftarake!
- Kina është bërë aq e fuqishme, për një kohë të shkurtër, dhe se kjo nuk kalon pa u vënë re në mesin e politikanëve dhe personelit të mbrojtjes Amerikane.

-Në strategjinë e mbrojtjes kombëtare, Amerika është shprehë mjaftë qartë për prioritetet e tyre ndaj Kinës, ky është pretendimi kryesor i tyre!

Strategjia e sigurisë kombëtare të SHBA-ve, domosdo do të zhvendoset në Azinë Lindore, mendojnë studiuesit e strategjisë luftarake.

- Edhe pse SHBA-të, tani për tani janë fokusuar në Europë, duket tërrthorazi se ata janë në rrugën e tyre të kthimit kah Kina si sfiduesi kryesor.

Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat