Është koha për t’i dhënë fund varësisë së Evropës nga të tjerët!

Opinione

Është koha për t’i dhënë fund varësisë së Evropës nga të tjerët!

Nga: Nijazi Halili Më: 30 maj 2023 Në ora: 15:19
Nijazi Halili

Varësia e Evropës i referohet varësisë së Bashkimit Evropian (BE) dhe shteteve anëtare të tij nga burimet e jashtme për burime të ndryshme si energjia, lëndët e para dhe teknologjia.

Kjo varësi nga vendet e tjera u bë e dukshme gjatë pandemisë Covid-19 për shkak të mungesës së materialeve farmaceutike dhe varësisë së fortë nga Kina. Kohët e fundit, kjo varësi është përkeqësuar për shkak të luftës ruso-ukrainase. Arsyeja pas kësaj është se Rusia mban pozitën e prodhuesit të dytë më të madh të gazit natyror në nivel global dhe u shërben konsumatorëve evropianë të energjisë përmes tubacioneve të shumta. Për më tepër, afërsia dhe lehtësia e transportit që furnizimet nga vendi përbëjnë rreth një të tretën e të gjithë gazit të importuar në kontinent (Keane, 2022).

Kjo është arsyeja pse një vit më parë, me luftë në pragun e Evropës, SHBA u vendos si një partner energjie për tregun e BE-së me synimin për të eliminuar varësinë nga importet e karburanteve fosile të Kremlinit.

 Megjithatë, 'mishi i një njeriu është helm i një njeriu tjetër' kjo do të thotë se disa vende të BE-së janë kundër thyerjes së varësisë së tyre bërthamore nga Moska, një shembull është Hungaria, e cila mbështetet shumë në Kremlin për të ruajtur flotën e saj bërthamore (Montes, 2023). .

Megjithatë, mbështetja e Evropës nuk kufizohet vetëm në industrinë e energjisë, por shtrihet edhe në sektorin e teknologjisë dhe sektorin farmaceutik siç u përmend më parë. Për sa i përket lëndëve të para, Kina është vendi që i siguron ato pasi kontrollon 36.7% të rezervave globale të 'tokave të rralla' dhe lëndëve të para kritike. Në përgjithësi, lëndët e para janë anashkaluar nga Evropa në konkurrencën e fundit gjeopolitike, e cila ka qenë e përqendruar kryesisht në dominimin e disa teknologjive si AI, gjysmëpërçuesit, ndër të tjera, në vend të burimeve të nevojshme për të arritur këtë dominim. Përveç kësaj, duhet theksuar se këto materiale janë të një rëndësie të madhe për Evropën, ato janë ari për tranzicionin klimatik pasi mundësojnë prodhimin e teknologjive kyçe për tranzicionin e gjelbër- si turbinat e erës, panelet diellore,

Kështu, pyetja që lind është se si t'i jepet fund mbështetjes së Evropës në këto burime? 

Kjo nuk është një pyetje e lehtë për t'iu përgjigjur, pasi arritja e pavarësisë nga vendet e treta kërkon një përpjekje bashkëpunuese nga të gjitha vendet anëtare, duke pasur parasysh interesat dhe preferencat e ndryshme.

Megjithatë, ka një rresht të argjendtë, pasi Parlamenti Evropian miratoi këtë vit Aktin Evropian të patate të skuqura. Ky ligj është një zhvillim pozitiv, pasi synon të dyfishojë prodhimin e gjysmëpërçuesve në Bashkimin Evropian deri në vitin 2030, me synimin për të arritur në 20% të prodhimit global dhe për të zbutur problemet e furnizimit në të ardhmen, si ato të shfaqura gjatë pandemisë së koronavirusit. Me synimin për të adresuar varësinë në rritje të Kinës nga lëndët e para dhe krijimin e zinxhirëve më të fortë të furnizimit, Ursula von der Leyen, Presidente e Komisionit, njoftoi një propozim të ri legjislativ: Aktin e lëndëve të para kritike (Perez-Cejuela, 2023) (Parlamenti Evropian, 2023 ) (Noyan, 2022).

Çështja e varësisë është bërë një shqetësim në rritje pasi mund të çojë në dobësi në sistemet ekonomike dhe politike të BE-së dhe të ndikojë në aftësinë e saj për t'iu përgjigjur sfidave globale si ndryshimet klimatike dhe ndryshimet gjeopolitike. Prandaj, është thelbësore që Evropa të vazhdojë të punojë së bashku drejt reduktimit të varësisë së saj nga të tjerët duke inkurajuar vetë-mjaftueshmëri më të madhe në fushat kryesore dhe duke diversifikuar zinxhirët e furnizimit (p.sh.: projekti i ndërtimit të gazsjellësit evropian) (Borrell, 2023) (Komisioni Evropian, 2022) .

Fakti i promovimit të një zinxhiri furnizimi më të larmishëm dhe të qëndrueshëm, do t'i mundësojë Evropës të zbusë rreziqet që lidhen me varësinë e tepërt, të tilla si ndërprerjet e furnizimit, konfliktet politike ose krizat ekonomike. Kjo jo vetëm që do të krijojë një të ardhme më të sigurt për BE-në dhe qytetarët e saj, por gjithashtu do të çojë në një pavarësi më të madhe ekonomike dhe politike, duke i mundësuar Evropës t'i përgjigjet në mënyrë efektive sfidave globale dhe të ndjekë me besim interesat e saj strategjike (M. West, 2022).

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat