Shqiptarët ende i shohin gratë si pronë, të ashpërsohen dënimet

Opinione

Shqiptarët ende i shohin gratë si pronë, të ashpërsohen dënimet

Nga: Faton Mehmeti Më: 18 prill 2024 Në ora: 09:30
Autori Faton Mehmeti

Dhuna ndaj grave nuk ndalet, brenda 4 ditë janë vrarë dy gra nga bashkëshortët e tyre. Jetojmë në një shoqëri ku gruaja shikohet ende si një pronë dhe burrat nuk ngurrojnë t'u marrin jetën partnereve të tyre intimë. Shkaqet e femicidit janë të shumta dhe identifikimi i tyre përbën një kusht thelbësor për parandalimin e femicidit. Në një studim të femicidit nga partnerët intimë, si faktorë rreziku për femicidin renditen këta faktorë:

Faktorët demografikë socio-ekonomikë; abuzimi me substancat psikoaktiv, përvojat e pakëndshme në fëmijëri, dënimet e mëparshme për krime të dhunshme ndaj grave, dhuna ndaj partnerëve gra, rrethanat dhe marrëdhëniet viktimë-dhunues, si dhe u theksua se ndarja në momentin e prishjes së marrëdhënieve intime nuk mund të konsiderohet si një rrethanë e izoluar apo si faktor i veçantë rreziku.

Në një studim tjetër, faktorët e rrezikut të renditur për femicidin ishin: Shpeshtësia dhe ashpërsia e dhunës fizike para kryerjes së vrasjes si faktor kryesor, kërcënimet, përndjekja, detyrimi seksual, abuzimi gjatë shtatzënisë, mbajtja e armëve dhe kërcënimet me armë, përdorimi i tepruar i alkoolit dhe lëndëve narkotike, tendencat vetëvrasëse të autorit, dënimet e mëparshme për një vepër penale të dhunshme, e kështu me radhë.

Parandalimi, frenimi i vrasjeve është i mundur. Përvoja e Afrikës së Jugut sugjeron se ulja e rasteve të femicidit mund të arrihet përmes ligjeve dhe politikave gjithëpërfshirëse që synojnë parandalimin e dhunës me bazë gjinore ndaj grave, ligjeve për kontrollin e armëve të zjarrit dhe aktivizimin për të drejtat e grave.

Në Afrikën e Jugut janë ashpërsuar ligjet, njëjtë duhet të ndodh edhe tek ne, ndryshe do të shtohen viktimat. Një shoqëri që vret gratë nuk është as emancipuar dhe as e edukuar mjaftueshëm, andaj sa më shpejt të ashpërohen dënimet dhe në anën tjetër familjet të edukojnë meshkujt që gruan ta shohin si shtyllë të shtëpisë, shoqërisë dhe shtetit.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat